07/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανακύκλωση των φυκιών και το design

Οταν ο Παύλος Ευμορφίδης της Cocomat μίλησε σε κάποιο TED X και αναφέρθηκε στα φύκια και τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν, αλλά και τη χρήση τους ως μονωτικό υλικό σε κάποια σπίτια, ο Σταύρος Τσομπανίδης, φοιτητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, έφυγε από την ομιλία με μια επιχειρηματική ιδέα και απίστευτη διάθεση να τη.
      Pin It

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

«Μόλις άκουσα την ιδέα τρελάθηκα» ομολογεί σήμερα ο Σταύρος, που σκέφτηκε ότι θα μπορούσε κανείς να αξιοποιήσει κανείς μια πρώτη ύλη με σημαντικές ιδιότητες που κόστος έχει μόνο το κόστος μεταφοράς.

 

Κάπως έτσι γεννήθηκε η Metis Innovative Design που αναπτύσσει καινοτόμες ανακυκλώσιμες επιφάνειες με πρώτη ύλη τα νεκρά φύλλα των φύκιων Poseidonia Oceanica κατασκευασμένες με 100% φυσικά υλικά. Οι επιφάνειες αυτές έχουν δυνατότητα εφαρμογής σε πολλούς κλάδους (μόδα, ταπετσαρία, έπιπλο, φωτισμός) και στόχο να μειώσουν τη χρήση συμβατικών πρώτων υλών.

 

Ο εικοσάχρονος Σταύρος ενώνει τις δυνάμεις του με δύο ανθρώπους, τον Γιάννη Παυλάκη και την Κλοέ Σολερό, που ασχολούνται με το design και τα χρηματοικονομικά αντίστοιχα και ξεκινούν να δημιουργήσουν το πρώτο τους προϊόν που είναι ένα πάνελ σαν φύλλο με 100% φυσικές αντικολλητικές ουσίες αποτελούμενο από τα φύκια. Ντύνουν διάφορα αντικείμενα, όπως αμπαζούρ, με όνειρο να αξιοποιηθεί το υλικό ως επένδυση εσωτερικού χώρου το οποίο θα έχει και μονωτικές ιδιότητες.

 

Στη συνέχεια, το σχέδιο μπαίνει σε ένα business incubator, το Euphoria, το οποίο σχετίζεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον Νοέμβριο του 2013 συμμετέχει στον διαγωνισμό του Industry Disruptors, στο σκέλος της καθαρής ενέργειας, από τον οποίο φεύγουν με το πρώτο βραβείο και μια μικρή οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ.

 

Σήμερα, ο Σταύρος συνεχίζει στο σκέλος της Ερευνας και Ανάλυσης μελετώντας το κόστος που δαπανάται από τους δήμους για τον καθαρισμό από τις μάζες των φυκιών στις παραλίες. «Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο κάθε δήμος της Αττικής δαπανά 20-25.000 ευρώ ετησίως για την περισυλλογή και ταφή των φυκιών αυτών» μας εξηγεί. «Αυτή η πρώτη ύλη που για εκείνους είναι σκουπίδι και οδηγείται στους ΧΥΤΑ, μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλα κόστη για τους δήμους και να μειώσει τους όγκους των σκουπιδιών» αν αξιοποιηθεί σωστά.

 

Η Metis Innovative Design σε συνεργασία με ερευνητική ομάδα διερευνά την αξιοποίηση του πάνελ και σε άλλες εφαρμογές και αγορές. Για παράδειγμα, το 30% των σκουπιδιών που θάβονται για παράδειγμα είναι υλικά συσκευασίας, γεγονός που διαμορφώνει ακόμη μια πρόκληση για την αξιοποίηση υλικών που ανακυκλώνονται. Παράλληλα η δυναμική startup ανοίγεται και σε ξένες αγορές μέσα από τη δικτύωση και τις επαφές με ξένες πρεσβείες.

 

Κι επειδή τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, ο Σταύρος Τσομπανίδης θα συναντήσει τον άνθρωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική κίνηση της Metis, τον Παύλο Ευμορφίδη, στις 27 Ιουνίου στο TED X της Μονεμβάσιας όπου θα είναι και οι δύο ομιλητές.

 

Scroll to top