ipourgeio-oikonomikwn

07/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τον «καθάρισαν» αλλά δεν… καθάρισαν

«Για προσωπικούς λόγους» υπέβαλε χθες την παραίτησή του ο γ.γ. Εσόδων. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη: προσπαθούν να του φορτώσουν την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική.
      Pin It

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

Το πρώτο εξιλαστήριο θύμα στον βωμό του επικείμενου ανασχηματισμού, μετά τα αρνητικά για την κυβέρνηση εκλογικά αποτελέσματα, αποτέλεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Μετά από πεντάωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του στενού συνεργάτη του υπουργού, Νίκου Καραβίτη, ο κ. Θεοχάρης υπέκυψε στις ισχυρές πιέσεις και υπέβαλε την παραίτησή του «για προσωπικούς λόγους».

 

«Κανένας δεν είχε το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά», είπε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων έντονα συγκινημένος, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. «Παρέλαβα κατεστραμμένες υπηρεσίες στο υπουργείο, τελωνεία, ΔOY, και η δουλειά την οποία κάναμε στο θέμα της διοίκησης ήταν σημαντική», τόνισε ο κ. Θεοχάρης, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «ο ίδιος δεν ελάμβανε αποφάσεις για τα φορολογικά μέτρα» και πως δουλειά του ήταν να τα εφαρμόζει. Σε μπαράζ ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους, για το αν νιώθει «αποδιοπομπαίος τράγος», προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην κυβέρνηση, απάντησε με νόημα: «Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα, γιατί δεν υπάρχει κάτι στραβό. Αυτοί που το βλέπουν, ας κοιτάξουν τα δικά τους στραβά».

 

Δυσαρεστημένη η τρόικα

 

Για τη συνεργασία του με τον Γ. Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας είπε ότι ήταν πολύ καλή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του είπε ότι η συμβολή του ήταν καθοριστική, εκθειάζοντας το έργο του.

 

«Η τρόικα έχει ήδη ενημερωθεί για την παραίτηση του κ. Θεοχάρη», σημείωσε ο υπουργός, ερωτηθείς για το κλίμα δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει στους δανειστές η παραίτηση του ανεξάρτητου γραμματέα. Αμεσα έγινε η νέα προκήρυξη για τη θέση, προκειμένου να καλυφθεί σε δέκα ημέρες. Το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές αιχμές, προερχόμενες κυρίως από το Μέγαρο Μαξίμου προς το πρόσωπο του Χ. Θεοχάρη, ήταν πυκνές. Ο «αποδιοπομπαίος τράγος» είχε βρεθεί εδώ και αρκετές ημέρες και ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωση της απομάκρυνσής του. Η κυβέρνηση κατέφυγε στον τελευταίο και πλέον αδύναμο κρίκο, προκειμένου να φορτώσει όλα τα δεινά της οικονομίας (από την επιβολή των υπέρογκων φόρων μέχρι την αδυναμία πληρωμής τους από τους πολίτες). Η αποποίηση ευθυνών για την καταστροφική μνημονιακή πολιτική από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είχε αρχίσει αμέσως μετά τις διπλές εκλογές. Οι διαγκωνισμοί εν όψει ανασχηματισμού δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον πρώην ΓΓΔΕ, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας προσπαθεί να διασωθεί ο ίδιος είτε μένοντας στην οδό Νίκης είτε μετακινούμενος στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλο πόστο στην Κομισιόν.

 

Η «Εφ.Συν.» από το περασμένο Σάββατο έγραψε για τις «ίντριγκες» και τις «τρικλοποδιές» στην πλατεία Συντάγματος: «Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση με πενταετή θητεία, κατ’ επιταγή της τρόικας και με τη βούλα των μνημονίων, βάλλεται πανταχόθεν ως υπεύθυνος για όλα τα δεινά της οικονομίας και κυρίως τους υπέρογκους φόρους που έχουν επιβληθεί στους πολίτες. Ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που τον διόρισε στον κρίσιμο τομέα των εσόδων, αποδεχόμενος τις εισηγήσεις των συνεργατών του. Μόνο που ο Θεοχάρης δεν νομοθετηθεί. Εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισαν οι υπουργοί και βουλευτές της συγκυβέρνησης. Εκδίδει ερμηνευτικές εγκυκλίους και αποφάσεις για ψηφισμένες ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Δεν επιβάλλει φόρους. Καλείται να τους εισπράξει, προκαλώντας την μήνιν των πολιτών, οι οποίοι τον θεωρούν υπεύθυνο για τη βαριά φορολογία. Εκείνος είναι ουσιαστικά ο «σάκος του μποξ» και όχι ο υπουργός Γ. Στουρνάρας, όπως παραπονέθηκε στον πρωθυπουργό, λίγο πριν τα πάρει όλα πίσω».

 

Το σχεδίαζαν από καιρό

 

Στο πλαίσιο της προπαγάνδας και της προετοιμασίας της αποπομπής του ΓΓΔΕ, οι κυβερνητικές αιχμές προς το πρόσωπο του Χ. Θεοχάρη πύκνωσαν τις τελευταίες ημέρες. Του χρέωσαν ακόμα και την έκδοση διαφόρων απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων κατά την προεκλογική περίοδο, οι οποίες «δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση», ενώ κάποιοι υποστήριζαν ότι κυνηγάει τους μικροοφειλέτες με κατασχέσεις και όχι τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Αιχμές είχε αφήσει και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, λέγοντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ότι έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη, να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια.

 

Σε χθεσινή ερώτηση για το αν ο κ. Θεοχάρης κατάφερε να περιορίσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή αρκέστηκε στο να πει τα εξής: «Θα μπορούσε τα αποτελέσματα να ήταν και καλύτερα».

 

Με την αποπομπή Θεοχάρη η κυβέρνηση θέλει να σηματοδοτήσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική και συγκεκριμένα στη φορολογική. Καθόλου άσχετη με τη στροφή η μετεκλογική επικοινωνιακή επίθεση για επικείμενες φοροελαφρύνσεις από το φθινόπωρο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«Τεχνοκράτης, δουλευταράς», που «δεν καταλάβαινε από ισορροπίες»

 

Του Φώτη Παπούλια

 

Ο Χάρης Θεοχάρης, μέχρι χθες γενικός γραμματέας Εσόδων, οδηγήθηκε σε παραίτηση, αφού η κυβέρνηση και ο προϊστάμενός του υπουργός Οικονομικών έκριναν ότι ήταν η πέτρα του σκανδάλου σε μια ευφυή και κοινωνικά ευαίσθητη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Το «πείραμα» να οριστεί ένα μη πολιτικό πρόσωπο στον νευραλγικό τομέα των εσόδων κατόπιν απαίτησης της τρόικας με πενταετή θητεία, ώστε να μην εμπλέκεται το πρόσωπό του σε πολιτικά παιχνίδια, αποδείχτηκε εξαιρετικά… πρωτοποριακό για την κυβέρνηση που έψαχνε «θύμα», για να αποδείξει ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών.

 

Ο κάτοχος διπλώματος ΜΕng στην τεχνολογία λογισμικού, αγγλοσπουδαγμένος απόφοιτος του Imperial College, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κλάδου τής εν «πολλαίς αμαρτίαις» Lehman Brothers, είχε διατελέσει διευθυντής μηχανογράφησης της έτερης «αμαρτωλής» ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια» και τον Νοέμβριο του 2009 βρέθηκε σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη.

 

«Τεχνοκράτης, δουλευταράς, ικανός και στοχοπροσηλωμένος» περιγράφεται από όσους κατά καιρούς συνεργάστηκαν μαζί του, με βασικό ελάττωμα ότι «δεν καταλάβαινε και πολλά από πολιτική και ισορροπίες», προσόν εκτιμητέο για την τρόικα που επέμεινε στην επιλογή του και στο «κλειστό συμβόλαιο» της αμοιβής του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Σαμαράς είχε εκφράσει ενστάσεις στην επιλογή του όμως η παρέμβαση του Δ. Σπινέλλη έπαιξε τον ρόλο της και βρέθηκε στην Καραγεώργη Σερβίας. «Δεν ήταν ποτέ κολλητός του Στουρνάρα» ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν τα του υπουργείου, και επιμένουν πως «το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι να φαγωθεί ένας τεχνοκράτης». Πιθανόν, αλλά όταν… εξειδικεύεις την εισπρακτική πολιτική οδηγώντας τους μισούς Ελληνες που «χρωστούν στο κράτος στη φυλακή», τότε ακόμα και αν εκτελείς εντολές, οφείλεις τουλάχιστον να «έχεις καλυμμένη την πλάτη σου», συμβουλή που μάλλον δεν άκουσε. Δημοσίευμα του Reuters τον είχε χαρακτηρίσει «μαϊμού της τεχνολογίας», ο ίδιος φανατικός του twitter, δεν ανακοίνωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης το «σφάξιμό του» από τον Γ. Στουρνάρα.

 

Πάντως η δήλωσή του «με 2.650 ευρώ τον μήνα, να πληρώνω στεγαστικό δάνειο και η σύζυγός μου να είναι άνεργη…» έγραψε ιστορία. Οπως και το πέρασμά του από το υπουργείο Οικονομικών…

 

 

Scroll to top