Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε το διήμερο 7 και 8 Ιουνίου μέσα σε κλίμα διχασμού, δεν έθεσε σε ψηφοφορία το ζήτημα της παραμονής ή όχι του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία του κόμματος. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου.
Έτσι, ο ίδιος παραμένει στη θέση του, με την παραίτησή του να θεωρείται ως μη γενόμενη και να προχωρούν κανονικά οι εσωκομματικές διεργασίες για την αντικατάσταση όσων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν αποχωρήσει.
Παράλληλα, αποφασίστηκε το έκτακτο συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις 12 με 14 Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ
Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο συνιστά κρίσιμη και αναγκαία διαδικασία αναδιάταξης και διαμόρφωσης της πολιτικής γραμμής μας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίζει τη διεξαγωγή έκτατου συνεδρίου 12-14 Σεπτεμβρίου.
- Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη.
- Δρομολογούνται όλες οι αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες με διαφάνεια και αξιοπιστία.
Η Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε, επίσης, το ζήτημα των παραιτήσεων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής να αντιμετωπιστεί σε νέα συνεδρίαση στις 21 Ιουνίου. Οι αναπληρώσεις- αντικαταστάσεις θα γίνουν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Αντίδραση από τη «Μεταρρυθμιστική τάση», χαιρετίζει το «Αριστερό Δίκτυο»
Έντονα αντέδρασε η «Μεταρρυθμιστική τάση» στις διεργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «κλίμα που δεν το χαρακτήριζε η σοβαρότητα και η ευθύνη για το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα». Αντίθετα, το «Αριστερό Δίκτυο»χαιρετίζει την απόφαση της ΚΕ για το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου.
Παραμένει «ενεργός» ο Φ. Κουβέλης
Στην ομιλία του την Κυριακή, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι παραμένει ενεργός πολιτικός και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Τα λάθη τα κάναμε εμείς, όχι ο κόσμος» είπε ακόμη, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.
Οι διαφωνίες για την πολιτική γραμμή του κόμματος μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Από τη μια πλευρά, η πλειοψηφία (πλευρά Κουβέλη) επιθυμεί άνοιγμα της Κεντροαριστεράς προς την Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η μειοψηφία (Σπύρος Λυκούδης) υποστηρίζει ότι δεν μπορεί από τώρα να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.
Ο Γιάννης Πανούσης επέδωσε ψήφισμα προς το Σώμα με το οποίο ζήτησε να μην προχωρήσουν σε ψηφοφορία για το θέμα της αποδοχής της παραίτησης ή όχι του Φ. Κουβέλη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι κανένας δεν ζήτησε την παραίτηση Κουβέλη.
Τοποθετήσεις
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στην ομιλία του ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη και τους ψηφοφόρους για το εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι θα υπέβαλλε άμεσα την παραίτησή του εφόσον είχε διασφαλισθεί μια συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ. Πρότεινε να μη γίνει δεκτή η παραίτηση του κ. Κουβέλη, να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, να εκλεγεί νέα Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ απάντησε στην κριτική ότι η νέα πρόταση για συγκρότηση μπλοκ προοδευτικής εξουσίας οδηγεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι χρέος των κομμάτων είναι να προτείνουν στον λαό συγκριμένη στρατηγική.
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε απ' όλους να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επικρίσεις και την επίρριψη ευθυνών και διαφώνησε με τη διεξαγωγή συνεδρίου για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το κόμμα για την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Άσκησε αυστηρή κριτική στους βουλευτές που κατέκριναν την ηγετική ομάδα για συγκεντρωτισμό, πρότεινε καθολικό συμβιβασμό για όλα τα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος και τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης Κεντροαριστεράς για προοδευτικές συμμαχίες.
Λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, αντέκρουσε την κριτική στην Κοινοβουλευτική Ομάδα λέγοντας ότι έχει συμβάλει σημαντικά στη δράση του κόμματος στη Βουλή. Αρνήθηκε ότι κρυφός στόχος είναι πλέον να στραφεί η ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαία η συμβολή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά αλλά θα είναι δύσκολη μια προγραμματική συμφωνία.
Νωρίτερα η βουλευτής Νίκη Φούντα αναφερόμενη στο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι οφείλεται στην παλινωδία, τη δημοκρατικοφάνεια και την έλλειψη καθαρής γραμμής. Ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις της ηγετικής ομάδας και πρότεινε αναβολή του συνεδρίου μέχρι να το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.
Αντιθέτως, η Μαρία Ρεπούση είπε ότι το πολιτικό δίλημμα είναι εφεξής σταθερότητα ή αλλαγή και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ταχθεί υπέρ της αλλαγής και όχι να συμβάλει στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Στέλιου Χαϊνά, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν με κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρύθμιση του χρέους, όπου η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να μπει σε εθνική διαπραγματευτική ομάδα και ζήτησε να κλείσει άμεσα η εσωστρέφεια.
Απόντες και της δύο ημέρες που συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός και το στέλεχος Ανδρέας Παπαδόπουλος.
efsyn.gr