Της Αλίκης Μάτση
Ενα χρόνο πριν, στις 24 Ιουνίου του 2013, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, είχε γίνει ο προηγούμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Ο χθεσινός, ο πρώτος προαναγγελθείς επισήμως στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, χαρακτηρίζεται μεν «σαρωτικός» από φίλους και αντιπάλους, αλλά…
Εφυγαν οι… παραγωγικοί
Το αλλά, όπως αναλύεται ακόμη και από τα έσω της Ν.Δ., έχει να κάνει με το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση, πέραν του τσάρου Γ. Στουρνάρα, και αρκετοί ακόμη υπουργοί από τα λεγόμενα «παραγωγικά υπουργεία». Με αυτόν τον τρόπο, λένε κάποιοι ακόμη και μέσα στη Ν.Δ., καταρρίπτεται εν τοις πράγμασι το περίφημο success story, ενώ μπαίνουν στην κυβέρνηση στελέχη που, κατά το μάλλον ή ήττον ασκούσαν κριτική, παρότι τελικά υπερψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια.
Παράλληλα, από τους ίδιους κύκλους, η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη χαρακτηρίζεται ως πλήρως αποδεκτή από τη Γερμανία -«ούτε ο Σόιμπλε να τον είχε επιλέξει», ακούστηκε από κάποιους- αφού υπήρξε στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, αλλά και του Λουκά Παπαδήμου, ενώ είναι γνωστές οι αγαστές σχέσεις του και με τον Γ. Στουρνάρα. Αρα, διερωτώνται, πώς ακριβώς σηματοδοτείται η στροφή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης;
Σε αυτό το πνεύμα άλλωστε ήταν και τα πρώτα tweets στο διαδίκτυο από νυν και πρώην μέλη της Ν.Δ. «Αφωνος» δήλωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Κ. Καραμανλή Β. Αντώναρος, ενώ ο Γ. Μανώλης, πρώην στενός φίλος του πρωθυπουργού, σχολίασε: «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ολίγη Ν.Δ.! Ψηφίζουν Ν.Δ., τους προκύπτει ΠΑΣΟΚ! Κατάντια για μια ιστορική παράταξη, δεν έχει παρακάτω!»
Ας δούμε όμως αναλυτικά και ανά υπουργείο ποιοι μπήκαν και ποιοι βγήκαν, εκ μέρους της Ν.Δ., από την κυβέρνηση και γιατί.
Στο υπουργείο Αμυνας, τη θέση του υφυπουργού Αθ. Δαβάκη καταλαμβάνει ο Γ. Λαμπρόπουλος, που είχε διατελέσει στον ίδιο θώκο και στο παρελθόν, ενώ εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον Α. Σαμαρά.
Ακλόνητος στη θέση του παραμένει ο στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης, Δ. Σταμάτης. Ο Σίμος Κεδίκογλου ωστόσο απομακρύνθηκε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη θέση του ανέλαβε η έως χθες κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σοφία Βούλτεψη. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αρχικά για τη θέση προοριζόταν ο Γ. Κουμουτσάκος.
Στο υπουργείο Εσωτερικών αλλάζει σύσσωμη η ηγεσία, έτσι, ο Γ. Μιχελάκης βρέθηκε εκτός νυμφώνος, με τον γνωστό και από τα τηλεοπτικά παράθυρα Αργύρη Ντινόπουλο να αναλαμβάνει το πόστο με το βλέμμα στραμμένο και προς την νεοεκλεγείσα αντιπεριφερειάρχη Ρένα Δούρου.
Η απομάκρυνση του Κ. Χατζηδάκη από το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που του καταλόγιζε πλήρη προσήλωση στα προαπαιτούμενα του ΟΟΣΑ. Η ανάληψη από τον Νίκο Δένδια, που μετακινήθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι μία από τις εκπλήξεις, όπως και η τοποθέτηση στο Δημόσιας Τάξης του Β. Κικίλια.
Εδιωξε το alter ego
Η απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, άλλοτε alter ego του Α. Σαμαρά, από το υπουργείο Παιδείας ήταν αναμενόμενη. Η ανοιχτή στήριξή του προς τον Γ. Μώραλη για τη δημαρχία του Πειραιά τού στοίχισε τον υπουργικό θώκο.
Η είσοδος του Μάκη Βορίδη ήταν ο επίσημος λόγος της απομάκρυνσης του Αδώνιδος Γεωργιάδη από το υπουργείο Υγείας. Στην πραγματικότητα ήταν οι χειρισμοί του τέως πλέον υπουργού που συμπαρέσυραν και την υφυπουργό του Ζέττα Μακρή. Στη θέση της, η Κατερίνα Παπακώστα.
Εκτός κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Σαμαρά και έως χθες υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος. Για τη θέση ακουγόταν το όνομα του Αρη Σπηλιωτόπουλου, όμως τη θέση κατέλαβε ο Κ. Τασούλας.
Στις θέσεις τους παρέμειναν, τέλος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης και ο Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.