10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επ’ αριστερά, αλλά με… διαφωνίες

ΔΗΜΑΡ Συνέδριο τον Σεπτέμβριο για την επικύρωση της στρατηγικής «προοδευτικό μπλοκ εξουσίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς», εισηγήθηκε ο Κουβέλης, ο οποίος παραμένει στην προεδρία ●Απειλές εξόδου από τη μειοψηφία.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Υστερα από ένα διήμερο σφοδρών αντιπαραθέσεων και μέσα σε κλίμα προβληματισμού και απογοήτευσης, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ο Φώτης Κουβέλης να διατηρήσει την προεδρία –παρά την παραίτησή που είχε υποβάλει- και το κόμμα να διεξαγάγει έκτακτο συνέδριο 12-14 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποφασιστεί η μελλοντική του πορεία. Με βάση τις τοποθετήσεις και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να κινηθεί με αριστερό βηματισμό, αναζητώντας πεδίο προγραμματικής σύγκλισης με την Κουμουνδούρου.

 

Η συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα υπό το βάρος της συντριπτικής ήττας των ευρωεκλογών, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα, ούτε απέδωσε με σαφήνεια πολιτικές ευθύνες, αν και έξι στελέχη της ηγετικής ομάδας, που συμμετείχαν στην Εκτελεστική Επιτροπή, κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους (Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Εφη Παγκάλου και Γιάννης Κακουλίδης) και θα αναπληρωθούν ή θα αντικατασταθούν σε νέα Κεντρική Επιτροπή στις 21 του μήνα.

 

Βαθύς διχασμός

 

Το κυριότερο όμως γεγονός που λογικά θα πρέπει να ανησυχήσει τους πάντες στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι η έλλειψη ενότητας και ο βαθύς διχασμός, που διεφάνη ξεκάθαρα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ξεπεραστεί, ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία και την εσωκομματική αντιπολίτευση. Σημείο τριβής αποτελεί η στρατηγική και ο προσανατολισμός της επόμενης ημέρας για τη ΔΗΜΑΡ. Η μία πλευρά έθεσε ανοιχτά επί τάπητος το ενδεχόμενο κυβερνητικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας συνεργασία με τη Ν.Δ., ενώ η μειοψηφία αντιδρώντας έντονα με μια πιθανή αριστερή κατεύθυνση, πρότεινε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα με την Ελιά και το Ποτάμι για τη δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης της Κεντροαριστεράς.

 

Ενδεικτική της τεράστιας απόστασης που χωρίζει τη μειοψηφία με την πτέρυγα των προεδρικών, που ίσως οδηγήσει σε διαζύγιο τους επόμενους μήνες, είναι πάντως η ανακοίνωση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη, στην οποία χαρακτηρίζονται «παρακμιακές διαδικασίες» τα όσα συνέβησαν στην προχθεσινή Κεντρική Επιτροπή. Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ με δηλώσεις του χθες τόνισε ότι θα τηρήσει στάση αναμονής και θα παραμείνει στο κόμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο και μάλλον τότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. «Δεν είναι κακή, είναι αστεία πολιτική να θέλουμε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν διαμορφώσουμε ισχυρό κεντροαριστερό πόλο. Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξείς να είναι η ίδια πρωταγωνίστρια», είχε υποστηρίξει το Σάββατο.

 

«Βρισκόμαστε σε τροχιά αποστασιοποίησης. Η ΔΗΜΑΡ με αυτή τη μορφή και τη ρότα που προβλέπεται να ακολουθήσει δεν μας αφορά», υποστηρίζουν μέλη της αντιπολίτευσης στην «Εφ.Συν.».

 

Πιο κοντά στην έξοδο, απέχοντας μάλιστα από τη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου, βρίσκονται ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός («η βλακεία είναι ανίατη», έγραψε στο facebook για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ) και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ ανεξάρτητος βουλευτής και εκτός ΔΗΜΑΡ είναι από την περασμένη Παρασκευή ο Βασίλης Οικονόμου λόγω πολύμηνης διαφωνίας με την πολιτική τακτική της ηγεσίας.

 

Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, σχολίαζαν ότι «σε αυτή τη συγκυρία το μόνο που δεν χρειάζεται το κόμμα είναι πολεμικά ανακοινωθέντα» και συμπλήρωναν ότι απαιτείται σεβασμός στις εσωκομματικές διαδικασίες και στην προσπάθεια να ανακάμψει η ΔΗΜΑΡ.

 

Εισήγηση Κουβέλη

 

Στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε διαβούλευση Κεντροαριστεράς-Αριστεράς, ονοματίζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαμόρφωση ενός «προοδευτικού μπλοκ εξουσίας» ενάντια στις σημερινές συντηρητικές πολιτικές. Υπερασπίστηκε τον αυτόνομο ρόλο της ΔΗΜΑΡ, ενώ στη δευτερολογία του απαντώντας στους υποστηρικτές της πρότασης για διάλογο με τις κεντροαριστερές δυνάμεις έκανε λόγο για Κεντροαριστερά που «πηγαίνει προς τα κεντροδεξιά», εννοώντας την κυβερνητική συμπόρευση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

 

Παράλληλα άφησε αιχμές για την προεκλογική συμπεριφορά στελεχών του κόμματος: «Ημασταν όσο άξιζε ενωμένοι, ήμασταν αλληλέγγυοι, δώσαμε τη μάχη όσο αποτελεσματικότερα μπορούσαμε πέρα από προσωπικές θέσεις;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος αρνήθηκε ότι υιοθετεί τη θεωρία του «εσωτερικού εχθρού» και ζήτησε το προσεχές συνέδριο να μην είναι συνέδριο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» αλλά «συνθέσεων». Στο ίδιο ύφος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους διαφωνούντες και την πιθανότητα να φύγουν από το κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι η συλλογικότητα δεν μπορεί να είναι η απειλή αποχώρησης και «δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης».

 

«Δεν κιότεψα»

 

Σχετικά με την παραίτησή του σημείωσε ότι δεν την υπέβαλε το βράδυ των εκλογών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η συντεταγμένη λειτουργία και «όχι γιατί κιότεψα ή γιατί προσπάθησα να μεταθέσω σε άλλους το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ανερυθρίαστα τόλμησαν να ψιθυρίσουν ορισμένοι». Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός πολιτικός, επισημαίνοντας πως «όσοι το λένε, το πράττουν διότι τους νοιάζει το τι θα κάνουν οι 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ», έτσι ώστε να παραταθεί ο βίος της δικομματικής και να μην προκηρυχθούν εκλογές.

 

Από τις παρεμβάσεις στελεχών που ξεχώρισαν, οι «προεδρικοί» Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Μαργαρίτης έδειξαν να συμφωνούν με την ύπαρξη διερευνητικών επαφών με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της επίτευξης προοδευτικών συμμαχιών για τη διακυβέρνηση του τόπου. Αντιστοίχως θετικοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα προς τα αριστερά εμφανίστηκαν οι Νίκος Τσούκαλης και Ασημίνα Ξυροτύρη, ενώ την ίδια άποψη, με πιο ευθύ τρόπο, υπερασπίστηκαν τα μέλη του Αριστερού Δικτύου δηλώνοντας ότι θα εργαστούν για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας για τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

Το Αριστερό δίκτυο

 

Ειδικότερα, ο Θράσος Φωτεινός τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι κόμμα της Αριστεράς «και όχι της Κεντροαριστεράς», ενώ ο Βαγγέλης Ζορκάδης εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται «προ των πυλών» για την ανάληψη της εξουσίας. «Η ΔΗΜΑΡ να πάρει θέση υπέρ της αλλαγής και να μη συμβάλει στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού», ανέφερε η Μαρία Ρεπούση.

 

Να γίνει η ΔΗΜΑΡ, «από κόμμα του Κουβέλη», κόμμα συλλογικών διαδικασιών ζήτησε ο Γιάννης Πανούσης.

 

Ως προφάσεις που λειτουργούν σαν «τσουλήθρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ» αντιμετώπισε τις θέσεις της πλειοψηφίας η Μυρσίνη Λιοναράκη, ενώ «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» χαρακτήρισε την προσέγγιση με την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γεράσιμος Γεωργάτος.

 

«Παρεούλες» που έπαιρναν τις αποφάσεις κατήγγειλε ο Γιώργος Κυρίτσης, να επιμείνει στην παραίτησή του διότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη η Μαρία Γιαννακάκη.«Είπαμε όχι στους 58, αλλά μετά είπαμε ναι σε Μπεγλίτη-Καστανίδη και ουσιαστικά σε Παπανδρέου!», σημείωσε η Νίκη Φούντα καταλογίζοντας στην ηγεσία προειλημμένες αποφάσεις.

 

[email protected]

 

Scroll to top