ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Σάπισα στον καναπέ 11 μήνες. Μόνος αγώνας, να τα δώσω όλα μέχρι τελικής πτώσεως…». Με αυτή την πικρή δήλωση, ο πρώην δημοτικός αστυνομικός του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Βαγδάτης, που μένει έξω από τις λίστες των τοποθετηθέντων, αν και πατέρας δύο παιδιών, ξεκίνησε απεργία πείνας την περασμένη Παρασκευή μπροστά στο δημαρχείο της πόλης.
Ο Γιάννης, μη βλέποντας καμία διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα των 226 «αδιάθετων» πρώην δημοτικών αστυνομικών από τους εμπλεκόμενους φορείς, παρά τα όσα διεμήνυε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τους προηγούμενους μήνες, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί στα πρότυπα των καθαριστριών, των σχολικών φυλάκων και των καθηγητών, κατασκηνώνοντας έξω από το δημαρχείο και πραγματοποιώντας παράλληλα απεργία πείνας.
Ο πρώην δημοτικός αστυνομικός ήταν ο μοναδικός του Δήμου Θεσσαλονίκης που βρισκόταν στον πίνακα των αδιάθετων από τη δημοσίευση των προσωρινών πινάκων, ωστόσο με την ανάρτηση των τελικών, όχι μόνο παρέμεινε στον συγκεκριμένο πίνακα, αλλά και προστέθηκαν άλλοι 10 συνάδελφοί του…
Ο Γιάννης Βαγδάτης έχει κάνει δύο γάμους κι είναι πατέρας δύο παιδιών από τον πρώτο του γάμο. Αυτή τη στιγμή, η γυναίκα του και τα παιδιά του είναι άνεργοι και η οικογένεια δεν έχει σταθερό εισόδημα. «Με έχει κάψει το ηλικιακό, το άδικο. Εντεκα μήνες στη διαθεσιμότητα, έχω σαπίσει στον καναπέ. Αποφάσισα ότι ο μόνος αγώνας και ο μόνος τρόπος για να το παλέψω είναι να τα δώσω όλα μέχρι τελικής πτώσης και να κάνω απεργία πείνας», αναφέρει με παράπονο και απευθύνει έκκληση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και στους υπόλοιπους δημάρχους του νομού, να πιέσουν εκ νέου την κυβέρνηση ώστε να μη μείνει κανένας δημοτικός αστυνομικός, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκτός δουλειάς.
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης δηλώνει τη συμπαράστασή της στον πρώην δημοτικό αστυνομικό που ξεκίνησε απεργία πείνας μπροστά στο δημαρχείο. «Ο συνάδελφος Γιάννης απολύεται, θύμα -όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους και το Δημόσιο- της σκληρής αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δημάρχων που την εφαρμόζουν». Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης και όλης της πόλης «να δείξουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους. Καλύτερη συμπαράσταση θα είναι η συμμετοχή στον αγώνα για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, η συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στη λεγόμενη «αξιολόγηση», που θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε βάρος του λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.