10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαστικό χαστούκι σε τράπεζες – εισπρακτικές

Απόφαση Εφετείου υποχρεώνει να ενημερώνεται ο δανειολήπτης για τη μεταβίβαση των προσωπικών του δεδομένων, ενώ προβλέπεται και κατώτατο πλαφόν για αποζημίωση σε περίπτωση ηθικής βλάβης.
      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Φραγμό στην ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών σε βάρος των -γονατισμένων από τη σκληρή μνημονική πολιτική- δανειοληπτών επιχειρεί να βάλει δικαστική απόφαση, τόσο για την επεξεργασία και μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων όσο και για τις αλόγιστες τηλεφωνικές κλήσεις προς τους οφειλέτες.

 

Παράλληλα, η δικαστική απόφαση ορίζει ότι θα επιβάλλεται υποχρεωτικά αποζημίωση τουλάχιστον 5.869 ευρώ υπέρ του δανειολήπτη σε περίπτωση παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων από τις τράπεζες στις εισπρακτικές εταιρείες, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή του.

 

Το σκεπτικό

 

Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, οι τράπεζες έχουν τη δέσμια υποχρέωση πριν μεταβιβάσουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, που έχουν στην κατοχή τους, σε εισπρακτική εταιρεία (στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, σταθερά και κινητά τηλέφωνα, οικονομικά δεδομένα κ.λπ.), να ενημερώνουν τον δανειολήπτη τους.

 

Από την πλευρά τους, οι εισπρακτικές εταιρείες υποχρεούνται, μόλις λάβουν τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών και πριν αρχίσουν να τηλεφωνούν στους δανειολήπτες και στους κατόχους πιστωτικών καρτών, να τους ενημερώνουν εγγράφως ότι έχουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Σύμφωνα πάντα με την απόφαση οι εισπρακτικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση, στο πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνουν προς τον οφειλέτη να του λένε το όνομα του υπευθύνου της εταιρείας, τον σκοπό της χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων και ότι θα κάνουν χρήση των δεδομένων αυτών.

 

Νομικές αξιώσεις

 

Οι εφέτες υπογραμμίζουν ότι ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων απαγορεύει την επεξεργασία και τη μεταβίβασή τους, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου.

 

Εάν δεν τηρηθούν οι επίμαχοι νομοθετικοί κανόνες που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και προκληθεί ηθική βλάβη στον δανειολήπτη, τότε -σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα- μπορεί ο τελευταίος να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση, που το κατώτερο πλαφόν είναι 5.863 ευρώ.

 

Τους εφέτες απασχόλησε περίπτωση δανειολήπτη ο οποίος λόγω οικονομικής αδυναμίας καθυστέρησε την πληρωμή τριών δόσεων συνολικού ύψους 1.865 ευρώ από το δάνειο 25.000 ευρώ που είχε πάρει από τράπεζα. Η τράπεζα μεταβίβασε όλα τα προσωπικά του δεδομένα σε εισπρακτική εταιρεία, χωρίς καν να τον ενημερώσει γι’ αυτό.

 

Scroll to top