11/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στης δημόσιας TV την ολόΜΑΥΡΗ ράχη

Ο παραλογισμός του λουκέτου

Ενας ολόκληρος χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Ηταν 11 Ιουνίου 2013 όταν από τις 10 το βράδυ και μετά η κυβέρνηση άρχισε να κατεβάζει τους διακόπτες. Αλλη μία... δημοκρατική απόφασή της, άλλη μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

«Στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος -αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος- Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης, που θα αρχίσει να λειτουργεί το συντομότερο…». Αυτά έλεγε το απόγευμα της αποφράδας 11ης Ιουνίου 2013 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ Σίμος Κεδίκογλου (τέως πλέον, αφού βρέθηκε εκτός μετά τον ανασχηματισμό).

 

Ακόμα κι αν κάποιος αποφασίσει να… προσπεράσει το λουκέτο και το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ένα χρόνο μετά, τι ακριβώς απ’ όσα έλεγε ο κ. Κεδίκογλου (η κυβέρνηση δηλαδή) έχει πραγματοποιηθεί; Οσο κι αν η συγκυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι υπήρξαν αλλαγές, μέχρι σήμερα τίποτα απ’ όσα επαγγέλλονταν δεν έχει γίνει πραγματικότητα…. Η ΝΕΡΙΤ, βέβαια, υποτίθεται ότι λειτουργεί, αλλά πώς; Χρησιμοποιώντας ουσιαστικά ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από τη μεταβατική ΔΤ που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος, με θητεία ενός έτους, καθηγητής Γιώργος Προκοπάκης απομακρύνθηκε πριν συμπληρώσει το μισό της θητείας. Την παραίτησή της υπέβαλε και η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος Κατερίνα Ευαγγελάκου, ενώ αντικαταστάθηκε ακόμα ένα μέλος του Δ.Σ. Ο πρώτος έφυγε αφού καταγγέλθηκε για απαράδεκτη συμπεριφορά και ασφυκτικές πιέσεις που οδηγούσαν σε δυσλειτουργία του νέου φορέα. Ο κ. Προκοπάκης, πάντως, έκανε λόγο για «απόλυτο παραλογισμό» ως προς την απομάκρυνσή του λόγω «σειράς λειτουργιών εκτός προβλεπόμενων μηχανισμών», τονίζοντας μάλιστα με νόημα ότι κατά την παράδοση των… καθηκόντων του στο Ραδιομέγαρο αντίκρισε υποψήφιο σε διευθυντική θέση που δεν επιλέχθηκε με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

 

Η κ. Ευαγγελάκου, πάλι, που κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή του συζύγου της σε παραγωγές της ΝΕΡΙΤ, παραιτήθηκε με μια επιστολή προς το Εποπτικό και το Διοικητικό Συμβούλιο που άνοιξε σειρά ζητημάτων τονίζοντας ότι «χάριν του φαίνεσθαι μειώνονται οι αξίες της αλήθειας, της δημιουργικότητα και της αξιοκρατίας [...] Η ευθυνοφοβία και η τυραννία της καχυποψίας δεν πρέπει να αποστεγνώσουν τη δημόσια διοίκηση από τους δημιουργικούς ανθρώπους οι οποίοι στο όνομα της προστασίας της υπόληψής τους οδηγούνται σε ατολμία και απραξία…»

 

Τι έχει συμβεί λοιπόν μέχρι σήμερα; Η ΝΕΡΙΤ έχει ξοδέψει περίπου 3.000.000 ευρώ για νέες παραγωγές, ορισμένες εκ των οποίων αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταίως, αλλά και γι’ αυτές τις επιλογές υπήρξαν επικρίσεις ως προς τον τρόπο που έγιναν. Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για προσλήψεις δημοσιογράφων και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, αναρτήθηκε για λίγο ένας πίνακας μοριοδότησης αλλά μαζεύτηκε αμέσως. Ακολούθησαν… παρατράγουδα σχετικά με τη μοριοδοτότηση, έγινε λόγος για λίστα που δεν είναι τελική και εξαιτίας κάποιου… χάκερ αναρτήθηκε. Τελικά, βγήκε άλλος πίνακας, ακολούθησαν ενστάσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόοδος. Αντ’ αυτού αποφασίστηκε να δοθεί και νέα παράσταση στις δίμηνες αρχικά συμβάσεις της μεταβατικής ΔΤ, που έγιναν αρχικά έως και δεκάμηνες και τώρα μπορεί να καταλήξουν υπερδωδεκάμηνες!

 

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ροδόλφου Μορώνη, που ανέλαβε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο καθηγητής Δημήτρης Μακρυδημήτρης). Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μορώνης επισήμανε ότι «δυστυχώς η ΝΕΡΙΤ έχει μπει σε στραβό δρόμο…» Οπως εξήγησε, ένα χρόνο μετά το λουκέτο της ΕΡΤ και πάνω από έξι μήνες με νέο Ε.Σ. και Δ.Σ. στη ΝΕΡΙΤ δεν υπάρχει ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο! Παραδέχτηκε ότι μπορεί, εκουσίως ή ακουσίως, να υπάρχουν αδικίες στους διαγωνισμούς για προσλήψεις, τόνισε ότι θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να τις διορθώσουν, ενώ δεν έκρυψε ότι «αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που δεν μπορούμε εύκολα ούτε να την εκτιμήσουμε…»

 

Ενα χρόνο λοιπόν μετά το λουκέτο και το «μαύρο», στην ΕΡΤ η κατάσταση είναι μάλλον χειρότερη από αυτήν που περιέγραφε ο κ. Κεδίκογλου όταν αναλάμβανε την ευθύνη και ανακοίνωνε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης…

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Η ΕΡΤ διέθετε:

 

*Πέντε κανάλια: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT WORLD (δορυφορικό), ΕΡΤ HD (Ψηφιακό).

*Επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα την Αθήνα και άλλους στη Θεσσαλονίκη. Επίσης 19 περιφερειακούς σε όλη την Ελλάδα.

*Δύο μουσικά σύνολα, την «Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα» και την «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής».

*Τη «Ραδιοτηλεόραση».

*Το www.ert.gr και το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, archives.ert.gr.

 

Η ΝΕΡΙΤ διαθέτει:

 

*Ενα κανάλι μόνο.

*Δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς όλους κι όλους.

*Κανένα μουσικό σύνολο.

*Κανένα περιοδικό.

*Τα προηγούμενα sites (ίδια και απαράλλαχτα) μόνο που τους άλλαξε απλώς το όνομα.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

*Ολες οι ενώσεις συντακτών της χώρας και οι τρεις ομοσπονδίες στον χώρο του Τύπου ζητούν την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Και προχωρούν σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενημέρωσης, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Και ακολουθεί μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

 

[email protected]

 

*ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΡΘΡΑ ΤΩΝ Φώτη Παπούλια, Νίκου Λέανδρου, Κατερίνας Σαρικάκη και Γιώργου Πλειού

 

Scroll to top