11/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την ΕΡΤ στη ΔΤ

      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

1. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ έπεσε το βράδυ της 11ης Ιουνίου. Η ΔΤ παρουσίασε την πρώτη, δική της, δημοσιογραφική εκπομπή στις 21 Αυγούστου. Στις 10 Ιουλίου, ωστόσο, έναν μήνα ακριβώς μετά το λουκέτο, βγήκε on air η ΕΔΤ (αρχικά) που σε χρόνο dt έγινε σκέτο ΔΤ, προβάλλοντας μία παμπάλαιη ελληνική ταινία με τη Γεωργία Βασιλειάδου.

 

2. Η ΕΔΡ, η Ελληνική Δημόσια Ραδιοφωνία, εξέπεμψε ως Πρώτο Πρόγραμμα στις 27 Σεπτεμβρίου (τρεισήμισι μήνες χωρίς δημόσια ραδιοφωνία!).

 

3. Στο περίφημο διάγγελμα της 11ης Ιουνίου ο Σίμος Κεδίκογλου μας διαβεβαίωνε πως σύντομα θα λειτουργούσε ένας «σύγχρονος, δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος, οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης». Αποτέλεσμα; Ενα χρόνο μετά: ο κ. Κεδίκογλου αποτελεί παρελθόν από την κυβέρνηση, η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν λειτούργησε διόλου σύντομα, χώρια πως είναι και… «κρατική» και… «κυβερνητική». Οσο για το «σύγχρονη», δεν χρειάζεται να σας πούμε εμείς, απλώς ανοίξτε τη ΝΕΡΙΤ και βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα.

 

4. Το ίδιο βράδυ το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε την πλήρη διαφωνία του με το κλείσιμο της ΕΡΤ και διακήρυττε ότι δεν θα ψήφιζε στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τι συνέβη μετά; Εγινε υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης ο Παντελής Καψής.

 

5. «Καλημέρα! Καλώς ήρθατε στην “Πρωινή Ενημέρωση” της Δημόσιας Τηλεόρασης. Θα είμαστε εδώ κάθε πρωί για δύο ώρες». Με αυτά τα λόγια, μας καλωσόρισαν ο Γιάννης Τρουπής και η Οντίν Λιναρδάτου, στις 8 το πρωί, στις 21 Αυγούστου, όταν βγήκε στον αέρα η πρώτη δημοσιογραφική εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης. Εστερξαν οι δύο καλοί συνάδελφοι να πιάσουν πόστο. Η παραγωγή έγινε από την ιδιωτική TVE σε στούντιο της Παιανίας. Ο Παντελής Καψής δηλώνει ότι αυτό συνέβαινε επειδή το «Ραδιομέγαρο της Μεσογείων βρίσκεται υπό κατάληψη».

 

6. Το λουκέτο στην ΕΡΤ στάθηκε η αφορμή για ένα μακρύ καλλιτεχνικό φεστιβάλ στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου, που μεταμορφώθηκε σε ένα τεράστιο stage. Κάθε βράδυ είχαμε κι ένα live. Και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ βγήκαν στο προαύλιο. Εκεί έδωσαν τις τελευταίες τους συναυλίες. Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αυτά που το Εποπτικό Συμβούλιο της μετέπειτα ΝΕΡΙΤ τα είχε, όπως έλεγε, ως απόλυτη προτεραιότητά του. Ακόμα να τα δούμε…

 

7. Στις 13 Ιουνίου κυκλοφορεί η «Ραδιοτηλεόραση» με εξώφυλλο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο τεύχος του ιστορικού περιοδικού.

 

8. Πέμπτη, 4 Ιουλίου, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ και Τηλεόραση). Στις 22 του μηνός δημοσιοποιείται και η προκήρυξη για τις 2.000 προσλήψεις. Επίσης εκκρεμούν και αυτές.

 

9. Το «ΣτΕ» κρατάει τις ισορροπίες. Κατηγορεί μεν το «μαύρο», αλλά στην απόφασή του θεωρεί αναγκαία «τη λήψη των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον». Πρόσφερε δηλαδή συγχωροχάρτι στη ΔΤ. Το ΕΣΡ με τη σειρά του τη «νομιμοποιεί» και απλώς επιφυλάσσεται για τον έλεγχο του περιεχομένου του προγράμματός της. Αν δηλαδή η ΔΤ θα βάζει την κατάλληλη σήμανση στα σίριαλ που θα παρουσιάζει.

 

10. «Δεν ήταν δική μας αυτή η απόφαση» είπε ο Ολι Ρεν, αποκαλύπτοντας ότι η Κομισιόν έλαβε γνώση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μετά το γεγονός.

 

[email protected]

 

Scroll to top