Ραγδαίες όσο και απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις στο Ιράκ καθώς οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την πόλη του Κιρκούκ και οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν με προορισμό τη πρωτεύουσα Βαγδάτη και στόχο την ανατροπή της σιιτικής κυβερνησης του Νούρι Αλ Μαλίκι, ενώ σήμερα κατέλαβαν και το Τικρίτ.
Κι ενώ περισσότεροι από 500.000 κάτοικοι της Μοσούλης η οποία καταλήφθηκε από τους αντάρτες έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χωρά στο Μπαιτζί, το οποίο παράγει 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δικών της δυνάμεων οι οποίες μάλιστα έχουν ενισχυθεί και από κομάντος, ενώ νωρίτερα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εγκαταστάσεις είχαν περιέλθει στα χέρια των ανταρτών.
Στο πολιτικό πεδίο, το κοινοβούλιο της χώρας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη της χώρα καθώς οι σουνίτες και Κούρδοι βουλευτές αρνήθηκαν να παράσχουν διευρυμένες εξουσίες στον πρωθυπουργό Αλ Μαλίκι.
Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη οι σίιτες αντάρτες του ISIS θέλουν να καταλάβουν όχι μόνο τη Βαγδάτη άλλα και άλλες νοτιότερες περιοχές όπου κυριαρχούν οι σιιτες, άλλα δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εμπλακούν με τους Κούρδους ειδικά σε επαρχίες που βρίσκονται κοντά στο ιρακινό Κουρδιστάν όπως η Νινευή.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών απόψε (18:30 ώρα Ελλάδος) για να εξετάσει την κατάσταση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης.Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δείξει την αλληλεγγύη της στο Ιράκ. Ζήτησε επίσης την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στο προξενείο της Μοσούλης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε τους τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ ότι θα υποστούν «τα σοβαρότερα αντίποινα» αν κάνουν το παραμικρό κακό στους ομήρους. Το σιιτικό Ιράν αλλά και οι ΗΠΑ εξέφρασαν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μάλικι που αντιμετωπίζει «την τρομοκρατία».
Στη Μόσχα τέλος ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις οι οποίες όπως επισήμανε απειλούν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.
Αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξετάζει η Ουάσινγκτον
Το Ιράκ δήλωσε ανεπίσημα στις ΗΠΑ ότι είναι «ανοιχτό» στην πιθανότητα αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προκειμένου να σταματήσει η επίθεση των τζιχαντιστών, δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της «Wall Street Journal». Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές για να βοηθήσει τη Βαγδάτη, ενδεχομένως μέσω επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ «δεν σκοπεύουν» να στείλουν δυνάμεις τους στο ιρακινό έδαφος, μετά την αναχώρηση στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη έπειτα από την οκταετή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
efsyn.gr