12/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μα καλά, πιστεύατε όσα σας έλεγαν;»

Αφωνους άφησαν οι συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που ζητούσαν να μάθουν τι μέλλον τούς επιφυλάσσει η κινητικότητα στο Δημόσιο - Τελικά, η μόνη διαβεβαίωση που έλαβαν είναι ότι θα καταφέρουν όλοι να υποβάλουν αίτηση. Οσον αφορά την τύχη της, άλλο θέμα.
      Pin It

Των Αννας Ανδριτσάκη, Γιάννη Μπασκάκη

 

Απογοητευμένοι αποχώρησαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι, μετά τη συνάντησή τους με συνεργάτες του υπουργού, στο πλαίσιο της χθεσινής διαμαρτυρίας τους, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε με διαδήλωση έξω από το υπουργείο.

 

Ολοι ενδεχομένως οι υπό διαθεσιμότητα θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην κινητικότητα εντός Δημοσίου, αλλά περιορισμένος θα είναι ο αριθμός των θέσεων που θα διεκδικήσουν.

 

Αυτό ήταν, εν ολίγοις, το νόημα που έβγαλαν από τις ασάφειες και τις αόριστες διαβεβαιώσεις που έλαβαν από στελέχη του υπουργείου, τα οποία εμφανίστηκαν σίγουρα για το δικαίωμα της αίτησης σε ό,τι αφορά τους 341 καταργούμενους, αλλά όχι για την τύχη τους μετά την αίτηση. Εμφανίστηκαν, επίσης, αισιόδοξοι για την επέκταση του δικαιώματος στην αίτηση για το σύνολο των 1.038 διοικητικών, αλλά το ίδιο αβέβαιοι και για την τύχη αυτών.

 

Μόνο σίγουρο ενδεχόμενο, ο αποκλεισμός της ενδοϊδρυματικής κινητικότητας και τα άγνωστα όρια της διαϊδρυματικής. Το κακό προηγούμενο με τους (περίπου 70) υπαλλήλους του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Ιωαννίνων, που εντάχθηκαν στην κινητικότητα 2.500 εργαζομένων για 500 θέσεις, θορυβεί ακόμη περισσότερο τους διαμαρτυρόμενους που βλέπουν την πόρτα της απόλυσης να ανοίγει.

 

Αποκαλυπτικός διάλογος

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε και ένας αποκαλυπτικός διάλογος για τη στάση της τέως ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Οταν η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επισήμανε στον συνομιλητή της ότι ο τέως υπουργός Παιδείας τούς διαβεβαίωνε για ενδοϊδρυματική κινητικότητα, η απάντηση ήταν η εξής αναρώτηση: Πώς γίνεται να διώχνονται κάποιοι και να επαναπροσλαμβάνονται;

 

Οταν, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των διοικητικών επέμεναν ότι ο (γνωστός και μη εξαιρετέος) βασικός συνεργάτης του τέως υπουργού διαβεβαίωνε για σχεδόν ολική επαναφορά των υπό διαθεσιμότητα, η απάντηση-αναρώτηση ήταν πιο έντονη: Μα καλά, πιστεύατε όλα όσα σας έλεγαν;

 

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια βρέθηκαν άνθρωποι που ταξίδεψαν από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, προκειμένου να αποτρέψουν τις απολύσεις και να διαδηλώσουν ενάντια στην υποβάθμιση των Πανεπιστημίων. Ηταν εκεί εργαζόμενοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

«Φοβόμαστε ότι θα απολυθούν κάποιοι άνθρωποι. Πηγές του υπουργείου Παιδείας έλεγαν ότι τα Πανεπιστήμια θα συνεισφέρουν στις 15 χιλιάδες απολύσεις. Εχουμε την αίσθηση ότι περίπου το 40% θα μπει στο πακέτο των απολύσεων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ζαχαρίας Τριγάζης από το ΕΚΠΑ. «Σε λίγες μέρες απολύονται περίπου 330 υπάλληλοι και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αναλγησία της κυβέρνησης και ο εμπαιγμός του κ. Αρβανιτόπουλου, που υποσχόταν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αλεξόπουλος.

 

Στη συνέχεια η συγκέντρωση στα Προπύλαια μετατράπηκε σε πορεία. Οι διαδηλωτές διέσχισαν την πλατεία Κοραή και ενώθηκαν με τη διαδήλωση για την ΕΡΤ. Κι έπειτα ανέβηκαν τη Βασιλίσσης Σοφίας με προορισμό το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί», ήταν το κεντρικό σύνθημα.

 

Scroll to top