12/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αστάθμητη χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς

250 εκατ. ευρώ ζητά η ΚΕΔΕ προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για 140 εκατ. και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο εισηγείται κλιμακούμενη επιβάρυνση των γονιών ανάλογα με το εισόδημά τους.
      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Σε αγωνιώδη διαδικασία τείνει να μετατραπεί και φέτος η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠΜεΑ (Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες) και η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ένταξη παιδιών στις εν λόγω κοινωνικές δομές.

 

Τα μέχρι στιγμής ποσά που έχει δεσμευθεί να χορηγήσει η κυβέρνηση ανέρχονται στα 140 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η πρόταση που τέθηκε στην ΚΕΔΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, βάσει της οποίας οικογένειες με εισοδήματα πάνω από τα όρια της φτώχειας θα κληθούν να καταβάλουν κλιμακούμενη συνδρομή, στη λογική της ανταποδοτικότητας, όπως αποκάλυψε ο Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ενωσης.

 

Πρόσθετα έξοδα

 

Αν και πρόκειται για μια συζήτηση που χαρακτηρίζεται «υποθετική», ενδεχόμενη αποδοχή της θα ξετυλίξει το «κουβάρι» μιας πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης σε βάρος γονιών μικρών παιδιών, με την καταβολή ενός αντιτίμου διαρκώς αυξανόμενου, όπως εκτιμούν αρκετοί. «Η στάση μας θα πρέπει να είναι αρνητική», συμπλήρωσε ο κ. Δανιηλίδης, αναφερόμενος στην πρόταση της ευρωπαϊκής πλευράς. Ανάλογη συζήτηση διεξήχθη σε συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, υποστηρίζουν μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ).

 

Επιπλέον, ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι αν με τη νέα χρονιά επιχειρηθεί η παραμικρή μείωση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ, 89 Κέντρα πανελλαδικά θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο (η σχετική λίστα στον σύνδεσμο:http://archive.efsyn.gr/?p=205471). Το ποσό που ζητάει η ΚΕΔΕ για την περίοδο 2014-2015, μετά από σχετική πρόταση-ανάλυση της αρμόδιας επιτροπής της, ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου αφενός να καλυφθούν οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα και σε νέες δημοτικές δομές να υποβάλουν προτάσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ζητάει στα 140 εκατ. ευρώ να προστεθούν 60 εκατ. από το κοινωνικό μέρισμα και διεκδικεί επιπλέον 50 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι για την περίοδο 2013-2014 ο συνολικός προϋπολογισμός του αντίστοιχου προγράμματος ανήλθε σε 182 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας 70.678 θέσεις παιδιών. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατόν, διότι ο χρόνος για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών είναι ασφυκτικός.

 

Μόνιμες δομές

 

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των παραπάνω κοινωνικών δομών των δήμων απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχαν στελέχη της ΚΕΔΕ με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο. Οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα.

 

Σε παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ, Γιάννης Παπαχατζής, υπογράμμισε την ανάγκη οι κοινωνικές δημοτικές δομές, ειδικά όσες αφορούν μικρά παιδιά, να γίνουν επιτέλους μόνιμες δομές, με σταθερές θέσεις για τους εργαζόμενους, και κάλεσε την Ενωση να επιμείνει σ’ αυτό, ώστε να αποφεύγεται η αγωνία που βιώνουν κάθε χρόνο οι ενδιαφερόμενοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Παιδικές χαρές και ΕΛΟΤ

 

Για τις παιδικές χαρές, παράταση ενός έτους ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών η ΚΕΔΕ σχετικά με το θέμα της πιστοποίησής τους, «δεδομένου ότι η πιστοποίηση μιας παιδικής χαράς δεν σημαίνει απλά τη συντήρησή της -πράγμα που γίνεται έτσι και αλλιώς σήμερα από τους δήμους- αλλά την εκτέλεση έργου με προδιαγραφές ΕΛΟΤ που είναι και εξαιρετικά δαπανηρό», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΚΕΔΕ προτίθεται να καταθέσει πρόταση όχι μόνο για την πιστοποίηση αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης του έργου. Υπενθυμίζεται ότι ο απελθών υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, είχε ζητήσει από τους δημάρχους να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες παιδικές χαρές μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ενα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήταν η απόφαση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, καθώς και τα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στους δήμους της, τα οποία υιοθετήθηκαν και επικυρώθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. της Ενωσης. «Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου ζητάει η αρμοδιότητα διαχείρισής του να περιέλθει στους δήμους».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Δήμαρχοι εναντίον αξιολόγησης

 

Μπλόκο στην εφαρμογή του νέου συστήματος «αξιολόγησης» δημοτικών υπαλλήλων ετοιμάζονται να βάλουν δήμαρχοι. Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή του με το προωθούμενο σύστημα και ιδιαίτερα με το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης που αφορά τον επιμερισμό ποσοστών, υπενθυμίζοντας πως η σχετική διαδικασία θεωρείται αυθαίρετη και αντισυνταγματική σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

 

Η Ενωση θα ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την έναρξη τριμερούς διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και εργαζομένων στους δήμους, όπου θα ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης της αξιολόγησης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραπέμπει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής «ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, τέτοιου που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες».

 

 

Scroll to top