12/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ουκρανία, Κίνα και… καιρός ρίχνουν την ανάπτυξη

      Pin It

Χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στον πλανήτη προβλέπει και η Παγκόσμια Τράπεζα επικαλούμενη… τον άσχημο καιρό στις ΗΠΑ, την ουκρανική κρίση, τη διαδικασία «επανεξισορρόπησης» στην Κίνα, τις πολιτικές διαμάχες σε διάφορες χώρες μεσαίου εισοδήματος και –φυσικά– την αργή πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Η Τράπεζα εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 2,8% έναντι 3,2% που προέβλεπε τον περασμένο Ιανουάριο. Σε αυτή την υποβάθμιση καθοριστικό ρόλο παίζουν οι χαμηλότερες επιδόσεις των ΗΠΑ στην αρχή της χρονιάς.

 

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι λόγω του αρνητικού ρυθμού στο α’ τρίμηνο, η φετινή ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι μόλις 2,1% από 2,8% που προβλεπόταν στις αρχές του 2014. Για την ευρωζώνη προβλέπει μόνο 1,1% –όσο εκτιμούσε πριν από πέντε μήνες– ενώ για την Ιαπωνία 1,3% από 1,4%.

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα πιστεύει ωστόσο ότι τόσο η οικονομία των ΗΠΑ όσο και αυτές των υπόλοιπων πλούσιων χωρών θα επιταχύνουν στη συνέχεια. Προβλέπει ότι από 1,9% -που αναμένεται ότι θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξής τους φέτος- θα επιτύχουν 2,4% και 2,5% το 2015 και το 2016. Σε αυτά τα δύο έτη το μερίδιο της συνεισφοράς των πλούσιων οικονομιών στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα εκτοξευθεί σε περίπου 50% από λιγότερο του 40% το 2013. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε συνολικά υψηλότερη ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία το 2015 και το 2016, στο 3,4% και στο 3,5% αντίστοιχα.

 

Οσον αφορά τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους φέτος σε 4,8% από 5,3% που έβλεπε τον Ιανουάριο. Για τη ρωσική οικονομία εκτιμά ότι θα προσγειωθεί σε ανάπτυξη 0,5% από 2,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ για την Κίνα βλέπει 7,6% από 7,7%.

 

Για τη Βραζιλία εκτιμά ανάπτυξη 1,5% από 2,4%, ενώ για την Ινδία 5,5% από 6,2%. Προειδοποιεί ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα και να επενδύσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτύχει την αναγκαία για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας ανάπτυξη.

 

Προβλέπει πάντως πως οι ημέρες θα είναι καλύτερες το 2015 και το 2016, αφού η ανάπτυξή του θα ενισχυθεί σε 5,4% και 5,5% αντίστοιχα.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top