ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Νίκου Φωτόπουλου
«Μαύρο χρυσό» της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου εγκυμονούν θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας, που όμως για να αντληθούν απαιτείται συνολική επένδυση περίπου 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Κύπριος γεωλόγος υδρογονανθράκων Ντίνος Νικολάου, στο πλαίσιο του 8ου Ενεργειακού Διαλόγου που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Διοικητικό στέλεχος στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων της Κύπρου και επί 35ετία διευθυντής ερευνών των ΕΛΠΕ στην περιοχή, ο κ. Νικολάου επισήμανε ότι τα κοιτάσματα αυτά μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά επίσημα τις εκτιμήσεις του:
«Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε 30.000-40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών, δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις σε θάλασσα (13) και ξηρά (50) αντίστοιχα, γνωρίζουμε την έκταση και τα πάχη των πετρωμάτων και τους δείκτες παραγωγικότητας, υδρογόνου και ωρίμανσης. Στην περιοχή εκτιμάται ότι έχουν «γεννηθεί» 40 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα μητρικά πετρώματα, εκ των οποίων το 10% περίπου σε εμπορικά αξιοποιήσιμες συγκεντρώσεις», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα προαπαιτούμενα και οι προϋποθέσεις είναι πολλές…
«Πρέπει να έχουμε 15-20 ερευνητικές άδειες και γιγάντιες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, γιατί πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολες περιοχές, ως προς τη γεωλογία και το ανάγλυφο. Εκτιμώ ότι για τις έρευνες θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και για την εγκατάσταση, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση δεκαπλάσιες, δηλαδή συνολικά πάνω από 22 δισ. ευρώ», εξήγησε.
Κάθετη πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου
Στο μεταξύ, κάθετη μείωση, κατά 30%, έχει ήδη σημειωθεί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εξαιτίας και των πρόσφατων (2014) μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Μιχάλης Θωμαδάκης, παρουσιάζοντας το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αλλαγών που προωθούνται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ζητά η Τρόικα ως το 2016.
Όπως εξήγησε, ως τον Οκτώβριο του 2014 εκτιμάται ότι θα πάψουν να υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή οι κατά τόπους Εταιρείες Παροχής Αερίου, ενώ έως τον Ιούλιο υπολογίζεται ότι θα είναι επιλέξιμοι οι πελάτες τους εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, στη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεών τους.
Πάντως, την εκτίμηση ότι η ζήτηση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2050, λόγω μιας σειράς αρνητικών πολιτικών, εξέφρασε ο Βρετανός αναλυτής Κρις Γουόλτερς της Gas Strategies. Στοχοποίησε μάλιστα την «αντιφατική κοινοτική πολιτική» υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έχει προσελκύσει επενδύσεις-μαμούθ. Όπως είπε, η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με τον φθηνό άνθρακα και τις χαμηλές τιμές αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν έχουν μέχρι στιγμής «βοηθήσει» το αέριο.
Όσον αφορά στο ρωσικό αέριο, διατύπωσε την άποψη ότι «αυτό δεν θα φύγει ποτέ», διατηρώντας την κρισιμότητά του για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Το 2010, σημείωσε, το 47% του ρωσικού αερίου που διακινούνταν προς την Ευρώπη διέσχιζε το ουκρανικό έδαφος, ποσοστό που πλέον έχει μειωθεί στο 29%, λόγω του αγωγού Nord Stream και των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή. Τόνισε, ωστόσο, ότι με την κατασκευή του South Stream δημιουργείται πλέον η δυνατότητα πλήρους παράκαμψης της Ουκρανίας.
efsyn.gr