gilbert

13/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΤΡΕΑ ΓΚΙΛΜΠΕΡΤ, πρωτεργάτρια του «Athens Pride»

«Εχουμε εξίσου δικαίωμα στην ευτυχία»

Γιορτή μαζί και διεκδίκηση, το «Athens Pride», που κλείνει αύριο στην πλατεία Κλαυθμώνος τα δέκα του χρόνια, έχει καθιερωθεί στην Αθήνα ως η κορυφαία εκδήλωση του κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Μαζί μ’ αυτό έχει μεγαλώσει μια καινούργια γενιά ακτιβιστών, που δουλεύουν εθελοντικά για το πράιντ, και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος

 

• Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσα στα δέκα χρόνια που διοργανώνεται το «Athens Pride»;

 

Ηταν αλλιώς το ακτιβιστικό κίνημα πριν από δέκα χρόνια. Οι οργανώσεις ήταν πολύ λιγότερες. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν δομημένες γύρω από προσωπικότητες ακτιβιστών και δεν συνεννοούνταν μεταξύ τους. Ισως αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που καθυστερήσαμε στην Ελλάδα να έχουμε παρέλαση υπερηφάνειας. Υπήρχαν και πριν απόπειρες να γίνει πράιντ. Αλλά εκείνες οι εκδηλώσεις γίνονταν βράδυ και όχι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αυτό που καταφέραμε πριν από δέκα χρόνια, με μεγάλες δυσκολίες στην αρχή, ήταν να γίνει μια μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα να συγκεντρώσουμε κόσμο στη συναυλία στην Κλαυθμώνος το βράδυ. Δεν υποτιμώ καθόλου τη συναυλία, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν γνωστά ονόματα καλλιτεχνών, βοηθάει πολύ. Αλλά το σημαντικό, αυτό που μετράει, είναι η παρέλαση. Εκεί βρίσκεται το πολιτικό μήνυμα, εκεί κερδίζουμε την ορατότητα, στην πορεία, στο δρόμο, στη διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή.

 

• Σήμερα έχετε κερδίσει το στοίχημα;

 

Συμμετέχουν χιλιάδες πια στην πορεία, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Σε άλλες πόλεις, κατεβαίνουν στην παρέλαση εκατομμύρια. Γίνεται να έχει η Αθήνα, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων, μόνο δέκα–δεκαπέντε χιλιάδες στο πράιντ; Είναι πολλοί και πολλές που δεν έχουν έρθει ακόμα στο πράιντ και δεν έχουν νιώσει τη μοναδική του ενέργεια ή φοβούνται τι θα πει ο κόσμος. Νομίζω ότι ευθύνεται και ο τρόπος που καλύπτουν την εκδήλωση τα ΜΜΕ. Θα έπρεπε κανονικά να είναι πρώτη είδηση το πράιντ, όπως σε άλλες χώρες. Το θεωρούν μικρό πράγμα να γίνεται στο κέντρο μιας πόλης συνηθισμένης στην αδράνεια και την ασχήμια μια τόσο χαρούμενη και χρωματιστή εκδήλωση, μια εκδήλωση που συνδυάζει τη γιορτή με την πολιτική διεκδίκηση; Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός της πόλης εκείνη την ημέρα, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν την ύπαρξή του.

 

• Η αφίσα του «Athens Pride» ακολουθεί τη λογική της χαριτωμένης πρόκλησης. Είχατε αντιδράσεις;

 

Φέτος είχαμε πολλές σχισμένες αφίσες. Γινόταν αφισοκόλληση το πρωί και το μεσημέρι τις είχαν σχίσει ή τις είχαν καλύψει με μαύρο σπρέι. Αλλά από τον κόσμο που στηρίζει το πράιντ δεν είχαμε αρνητικές αντιδράσεις. Νομίζω ότι αρέσει πάρα πολύ η αφίσα. Οι γραφίστες με τους οποίους συνεργαζόμαστε έκαναν εξαιρετική δουλειά, έβαλαν την καρδιά τους. Γενικώς αρέσουν οι αφίσες μας. Μας τις ζητάνε από οργανώσεις του εξωτερικού, μας λένε πως έχουμε τις πιο «sophisticated», τις πιο «intellectual» αφίσες. Τις πιο πνευματώδεις. Σε άλλες χώρες, οι αφίσες των πράιντ είναι κάπως ουδέτερες ή σαχλές – μπαλόνια, κουκλάκια, ουράνια τόξα. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να προωθούμε ένα σοβαρό πολιτικό μήνυμα, ένα μήνυμα που έχει κάτι να πει, που προκαλεί συζητήσεις, που κάνει τον κόσμο να σκέφτεται. Αυτό σημαίνει ακτιβισμός.

 

• Πώς καταλήξατε στο φετινό κεντρικό σύνθημα «οικογενειακή υπόθεση»;

 

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το σύμφωνο συμβίωσης, έγινε μεγάλη συζήτηση στην κοινωνία για την κατάργηση των διακρίσεων στο οικογενειακό δίκαιο. Το θέμα είναι πια γνωστό στον κόσμο, το συζητά. Ηταν αυτονόητο πως θα αποτελούσε φέτος το κεντρικό μας σύνθημα. Δεν λέμε πως είμαστε το ίδιο με τους στρέιτ, ούτε και το θέλουμε. Δεν θέλουμε το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας, τα πατριαρχικά πρότυπα. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ συνθήματα του τύπου «είμαστε όπως εσείς», «η αγάπη είναι ίδια για όλους». Θέλουμε όμως ίδια δικαιώματα. Ζητάμε να μπορεί να παντρευτεί όποιος και όποια από μας θέλει, να κάνει σύμφωνο συμβίωσης, να μεγαλώνει παιδιά. Ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Εχουμε εξίσου δικαίωμα στην ευτυχία. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, δικαίωμα στην ασφάλεια και την προστασία από τον νόμο.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Το Πρόγραμμα του 10ου Αthens Pride

 

12.00-17.00

Πρωινές δράσεις: Face Painting και Ζωγραφική / Εργαστήριο πλακάτ

 

13.00–17.00

DJ Sets

 

17.00

Χαιρετισμοί

 

18.00

ZUMBA PARTY

 

18.30

Aφιέρωμα στο 1ο Athens Pride 2005 / Εναρξη Παρέλασης

 

19.00

Παρέλαση. Με τους Quilombo, με πέντε άρματα, με μπλοκ διπλωματών από 11 πρεσβείες και την τεράστια σημαία μήκους 30 μέτρων

 

21.00–24.00

Συναυλία και πάρτι

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Το μετρό αρνείται να αναρτήσει την αφίσα και φέτος

 

Για δεύτερη χρονιά, η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες αρνείται να αναρτήσει την αφίσα του Athens Pride στο μετρό, προβάλλοντας φέτος την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα διαφημιστικά πλαίσια, κάτι που διαψεύδει η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride.

 

Η επιτροπή υπέβαλε στις 26 Μαΐου αίτημα στη ΣΤΑΣΥ για ενοικίαση διαφημιστικών πλαισίων στο μετρό από τις 2 ώς τις 15 Ιουνίου. Η εταιρεία απάντησε μέσω μέιλ στις 5 Ιουνίου, μετά την ημερομηνία έναρξης της εκστρατείας, που είχε ζητήσει η επιτροπή. Η απάντηση ήταν αρνητική: «Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στα πλαίσια μετρό, κατά τις ημερομηνίες που επιθυμείτε». Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η οργανωτική επιτροπή, χτες υπήρχαν κενά διαφημιστικά πλαίσια σε αποβάθρες των σταθμών Ομόνοια, Σύνταγμα και Νέος Κόσμος. Αρνητική στάση είχε κρατήσει η εταιρεία και πέρσι, απαξιώνοντας μάλιστα να απαντήσει γραπτώς στο αίτημα.

 

«Κάποιοι μας θέλουν ακόμα και σήμερα κρυφούς και κρυφές. Εμείς αντιδρούμε. Εμφανιζόμαστε στο φως της ημέρας στο πράιντ, χωρίς να ντρεπόμαστε, ενώ μπορεί να ντρέπονται οι άλλοι για μας. Η διαφημιστική μας καμπάνια δεν έχει μοναδικό στόχο να γνωστοποιήσει την εκδήλωση – αποτελεί μέσο διεκδίκησης της ορατότητάς μας, της θέσης μας στον δημόσιο χώρο. Θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε», μας λέει ο Τέλης Ράπτης από την οργανωτική επιτροπή.

 

Δ.Αγγ.

 

 

Scroll to top