13/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΘ - ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δεύτερος γύρος με… εκκρεμότητες

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Μονομαχία» Μήτκα-Λογοθετίδη σε… θολό τοπίο για τη θέση του πρύτανη στο ΑΠΘ. Οι δύο καθηγητές πέρασαν στον β΄ γύρο των εκλογών, καθώς κανείς δεν μπόρεσε χθες να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, με τον τρίτο υποψήφιο Γιάννη Παπαδογιάννη να μένει έξω από την τελική αναμέτρηση.

 

Στη χθεσινή διαδικασία ψήφισαν ηλεκτρονικά 1.708 καθηγητές και λέκτορες του Ιδρύματος. Από αυτούς, ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περικλής Μήτκας, έλαβε 643 ψήφους, ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας, Στέργιος Λογοθετίδης, 578 ψήφους και ο τρίτος υποψήφιος πρύτανης, που τίθεται εκτός μάχης, ο καθηγητής Χημείας, Ιωάννης Παπαδογιάννης, 439 ψήφους. Επίσης, 48 ψηφοφόροι επέλεξαν το λευκό. Σήμερα γίνεται επαναληπτική ψηφοφορία από τις 9.00 έως τις 17.00.

 

Για τα επίμαχα θέματα του ΑΠΘ, που αναζητούν λύσεις, ο κ. Μήτκας υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός στην καθαριότητα και να γίνονται πιο προσεκτικά οι προκηρύξεις διαγωνισμών σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις από ενστάσεις, ενώ πρέπει να ζητηθεί η συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον οποίο το ΑΠΘ καταβάλλει σημαντικό ποσό δημοτικών τελών. Για τη φύλαξη αναφέρθηκε στον σχεδιασμό master plan με τη συνεργασία της Πολιτείας. Καταλήψεις και παραβατική συμπεριφορά, είπε, θα αντιμετωπίζονται με πειθαρχικές κυρώσεις. Για τα οικονομικά, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να καταρτίζεται εγκαίρως και να συνδιαμορφώνεται με το Συμβούλιο Διοίκησης, ώστε να μη χάνονται χρήματα.

 

Ο Στέργιος Λογοθετίδης υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των εργολαβιών καθαριότητας με αυτές της φύλαξης, για την οποία χρειάζεται συνεργασία με την Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων εκτός campus, κάτι που θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και των παραβάσεων εντός του πανεπιστημίου.

 

Οι καταλήψεις, είπε, πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του ιδρύματος και ο νόμος θα εφαρμόζεται όπου χρειάζεται. Για τη διοίκηση, σχεδιάζει καταμερισμό ευθυνών σε πολλούς αντιπρυτάνεις με εξειδικευμένα καθήκοντα, όπως και αποκέντρωση από τη Σύγκλητο προς τις Σχολές και τα Τμήματα.

 

Οποιο κι αν είναι, πάντως, το αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών στο ΑΠΘ, σοβαρό πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει από την προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ ο καθηγητής του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανης, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, του οποίου αποκλείστηκε η υποψηφιότητα από το Συμβούλιο Διοίκησης. Εάν ο κ. Γιαννακουδάκης δικαιωθεί, δεν αποκλείεται οι εκλογές να τιναχτούν στον αέρα και, αφού ακυρωθούν, να επαναληφθούν με νέες υποψηφιότητες…

 

Scroll to top