15/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα

Μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε αναδιοργάνωση του κόμματος, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο και να βελτιώσει τη σχέση του με την κοινωνία.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κλασική φράση «νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα» θα μπορούσε να αποτυπώνει το σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές και την πολύ καλή επίδοση στις αυτοδιοικητικές, ανοίγει η συζήτηση για το πώς το κόμμα θα πορευτεί το θερμό θέρος και όχι μόνο, αφού άπαντες στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «το φθινόπωρο θα είναι εκλογικό».

 

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα ξεκινήσει η συζήτηση όχι μόνο για την καλύτερη λειτουργία του κόμματος, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία και θα την καταστήσει εφαλτήριο για τη «συγκρότηση μιας πλατιάς, δημοκρατικής, προοδευτικής συμμαχίας που θα κερδίσει αυτοδύναμα τις επικείμενες εκλογές και θα αναλάβει το έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της χώρας», όπως επισήμανε στην ομιλία του την Πέμπτη στους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος ο Αλ. Τσίπρας.

 

Η συζήτηση, που έχει ήδη αρχίσει σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, αφορά σχεδόν ολόκληρη την κομματική πυραμίδα, και τίποτα δεν αποκλείει, αντιθέτως μάλιστα, να υπάρξουν αλλαγές που θα σηματοδοτούν τη νέα πορεία του κόμματος.

 

Απολογισμός

 

Ενα χρόνο μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (14 /7/2013), άπαντες συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πολιτική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας. Να απαντηθούν, δηλαδή, ερωτήματα του τύπου «τι πετύχαμε, τι όχι, ποιος ο βαθμός αποτελεσματικότητας και παρέμβασης του κόμματος, γιατί σημειώθηκαν λάθη, αστοχίες, καθυστερήσεις».

 

Με δεδομένο ότι στα μέσα Ιουλίου λήγει η θητεία της Πολιτικής Γραμματείας -είχε εκλεγεί για ένα χρόνο-, τίθεται το ερώτημα εάν η νέα Πολιτική Γραμματεία θα συγκροτηθεί από 21 μέλη ή θα επιδιωχθεί ολιγομελές σχήμα ώστε να λειτουργεί ευέλικτα και χωρίς χρονοτριβή. Θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα οι οποίες ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και το πρόσωπο του γραμματέα; Στο ερώτημα αυτό, παρά τα όσα «ακούγονται», στα οποία εμπλέκεται το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή Ν. Χουντή ως διαδόχου του Δημ. Βίτσα, ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. «Η συζήτηση δεν θα έχει ανθρωποφαγικά χαρακτηριστικά», επισημαίνουν στελέχη του κόμματος επιμένοντας ότι «οι αλλαγές δεν θα έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα αλλά θα εντάσσονται στο σχέδιο της επόμενης μέρας, χωρίς να αποτυπώνουν εσωκομματικούς συσχετισμούς που μας ταλάνισαν τα προηγούμενα χρόνια».

 

Η σύνδεση με την κοινωνία, που πιθανόν σημαίνει κόμμα νέου τύπου, «ανοιχτό όσο δεν παίρνει στην κοινωνία, στον κόσμο που στενάζει, στον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, σε ρεύματα και τάσεις που ακόμα και σήμερα μας αντιμετωπίζουν με ταλαντεύσεις, σε συμμαχίες και συμμάχους», όπως είπε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας, ουσιαστικά περιγράφει την επόμενη μέρα. Κόμμα «λειτουργικό, με ξεκάθαρους στόχους, τολμηρό και σύγχρονο» διατείνονται στην Κουμουνδούρου, αφού ο στόχος της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές απαιτεί «συγχρονισμένες κινήσεις». Να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα, στο οποίο θα «ενσωματώνεται» η νέα πραγματικότητα που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, δηλαδή να επιτευχθεί η άμεση διασύνδεση των τοπικών κοινωνιών με την κομματική πυραμίδα σε μια σχέση αμφίδρομης πολιτικής επικοινωνίας, ώστε η κοινωνία να αποτελεί τον εμβρυουλκό της πολιτικής, που θα δημιουργεί τη «νέα πολιτική αφήγηση», η οποία είναι απαραίτητη για τη ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξει ένα νέο μοντέλο των οργανώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό αφενός τη μαζικότητα, αφετέρου την καθημερινή παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες.

 

Ακροθιγώς συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ενός συνεδρίου, το οποίο αποκλείστηκε, αφού «ακόμα και αν ήταν πανηγυρικό, θα δημιουργούσε κλίμα ομφαλοσκόπησης», όπως και το τι θα γίνει με τη λειτουργία όσων συνιστωσών είχαν ζητήσει και είχαν πάρει από το προηγούμενο συνέδριο «τον εύλογο χρόνο» που θα οδηγούσε στην αυτοδιάλυσή τους, όσο και αν αυτό χαρακτηρίζεται «παρωνυχίδα».

 

Επικοινωνιακή ομάδα

 

Δεν πρέπει δε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτικής ομάδας, η οποία σε καθημερινή βάση θα σχεδιάζει την επικοινωνιακή τακτική, αφού «η αντιμετώπιση της κυβέρνησης λίγο πριν τις κάλπες απαιτεί ενιαίο κέντρο συντονισμού».

 

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 21-22 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές, στην οποία ήδη η «Αριστερή Πλατφόρμα» με το άρθρο του Παν. Λαφαζάνη («Εφ.Συν.» 12/6) φαίνεται να συμφωνεί, τουλάχιστον στην «αναδιοργάνωση του κόμματος και τη συλλογική λειτουργία των οργάνων».

 

Scroll to top