Pin It

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες δεν μπορούσαν να προβλέψουν πόσο σημαντική θα ήταν η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην ενεργειακή υποδομή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Ο Βασίλης Σούλιος, μηχανολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, έχοντας ήδη ασχοληθεί με θέματα ενέργειας στο μεταπτυχιακό του και στη συνέχεια με θέματα φωτοβολταϊκών, παρακολουθεί την αγορά και έχει μια ιδέα από το 2010. Την εποχή εκείνη συνεργάζεται με έναν μηχανικό και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας. Μελετώντας τη νομοθεσία, που προβλεπόταν να έρθει και στην Ελλάδα, ο Βασίλης ξεκινά να εντοπίζει ανάγκες που μπορεί να γεννηθούν στο μέλλον.

 

«Η Ευρώπη απαιτεί κτίρια μηδενικής κατανάλωσης μετά το 2018» μας εξηγεί ο Βασίλης. Εντοπίζει έτσι την ανάγκη να περιοριστεί οποιαδήποτε σπατάλη ενέργειας σε ένα σπίτι. Στη συνέχεια βλέπει ότι η αγορά των φωτοβολταϊκών θα αναπτυχθεί. Το συζητά με τη Νατάσσα Ραπτοπούλου, μηχανικό βιομηχανικού σχεδιασμού που έχει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό προϊόντων. Αρχίζουν από κοινού να διερευνούν ιδέες καταλήγοντας τελικά στο ­hp-necovery (φωτογραφία), ένα καινοτόμο προϊόν σε οικιακό φωτοβολταϊκό πάρκο που στόχο έχει την αύξηση της παραγωγής του με τη μέθοδο της ανάκτησης θερμότητας και μαζί την εξοικονόμηση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού για καθημερινή χρήση ή για τις ανάγκες της θέρμανσης.

 

Ο Βασίλης και η Νατάσσα γνωρίζουν καλά από την επαγγελματική τους διαδρομή τη διαδικασία ανάπτυξης ενός προϊόντος. Δεν απευθύνονται σε μια αγορά καινούργια αλλά στην ήδη υπάρχουσα.

 

Ωστόσο, την περίοδο 2010-13, δεν έχουν βρει τον τρόπο υλοποίησης μέσα από χρηματοδοτήσεις. Τη λύση θα δώσει τελικά η άνθηση των startups μέσα στο 2013. Ο Βασίλης και η Νατάσσα θα παρουσιάσουν την πρότασή τους στο EGG, την κυψέλη δημιουργίας Εnter-Grow-Go, ένα πρόγραμμα που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα, και θα διακριθούν κερδίζοντας σε πρώτη φάση όχι τα χρήματα αλλά την καθοδήγηση στον επιχειρηματικό σχεδιασμό του τολμηρού εγχειρήματος και τον μέντορα. Μέχρι τότε, όπως εξηγεί η Νατάσσα, «δεν υπήρχε το πλαίσιο που θα επέτρεπε την ανάπτυξη νέων επιχειρηματιών αλλά το παλιό καθεστώς». Μέσα στις ευτυχείς συγκυρίες για την ανάπτυξη της ιδέας τους είναι και η παράλληλη ανάπτυξη του νομικού πλαισίου και του τεχνολογικού σκέλους. Ολα μαζί, μα πάνω απ’ όλα η σωστή στρατηγική του Βασίλη και της Νατάσσας, έχουν συντελέσει στην πολύ γρήγορη ανάπτυξη της αρχικής ιδέας στη NECOVA, τη startup που διακρίνεται σε κάθε διαγωνισμό που συμμετέχει. Διακρίνονται στο Industry Disruptors χωρίς να κερδίσουν το βραβείο. Παράλληλα, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι συντελεστές, πολλοί άνθρωποι τους βοηθούν θέλοντας να βοηθήσουν την Ελλάδα που αλλάζει μέσα από τη συνεργασία. Η παράλληλη άνοδος των startups στη χώρα μας με τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν «μας έκανε να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι», μας εξηγούν καθώς στα επιχειρηματικά τους βήματα βρίσκουν βοήθεια που ξεπερνά την οικονομική ενίσχυση.

 

Ο αρχικός τους στόχος είναι η παραγωγή του λειτουργικού πρωτoτύπου. Οι συνέργειες με άλλες εταιρείες και η προσωπική εργασία μειώνουν αισθητά το κόστος του εγχειρήματος και ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν στην επιτυχία της ιδέας που χαρακτηρίζεται από έντονη εξωστρέφεια και εντάσσεται σε έναν τομέα όπως η ενέργεια που αναμένεται να γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εμείς δεν απευθυνόμαστε σε καινούργια αγορά αλλά στην ήδη υπάρχουσα των οικιακών φωτοβολταϊκών» μας τονίζουν. Το 2014 δείχνει μια σημαντική χρονιά για τη NECOVA. Tο hp-necovery κατατάχτηκε στους 10 φιναλίστ για το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, η εταιρεία διακρίθηκε σε όλα τα pitch για startups όπου συμμετείχε, ενώ σε αυτή τη φάση την προσεγγίζουν υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές. Ηδη είναι έτοιμοι και για την παραγωγή της ιδέας τους με σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά και για τα επόμενα προϊόντα τους.

 

Ο Βασίλης Σούλιος και η Νατάσσα Ραπτοπούλου δουλεύουν σκληρά, μεθοδικά. Η ιδέα τους είναι θέμα χρόνου να κερδίσει τις αγορές.

 

Scroll to top