15/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τη Γη στη Σελήνη

…και ακόμα παραπέρα, χωρίς καλά καλά να χρειαστεί να βγεις από τον δακτύλιο.
      Pin It

Του Βαγγέλη Κύρκου

 

Είμαστε άραγε μόνοι στο Διάστημα ή υπάρχει και κάπου αλλού στο Σύμπαν ζωή – ίδια ή παρόμοια με αυτήν στον πλανήτη μας; Πόσο πιθανό είναι ένα διαπλανητικό ταξίδι; Υπάρχει κάποιο ουράνιο σώμα στο οποίο ο άνθρωπος θα μπορούσε να μετοικήσει σε περίπτωση που η Γη δεν είναι πλέον κατάλληλη –ή αρκετή– γι' αυτόν; Η αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω κρατά χρόνια, αιώνες. Κι ίσως το μόνο σίγουρο είναι πως θα κρατήσει πολλά ακόμη χρόνια…

 

Εχουν άλλωστε ήδη γίνει σημαντικά βήματα, όπως η έξοδος του είδους μας εκτός των ορίων της Γης, η προσεδάφιση στη Σελήνη, η εξερεύνηση του Αρη και οι αποστολές μιας ολόκληρης σειράς διαστημόπλοιων –μη μου πείτε πως το άκουσμα και μόνο της λέξης δεν εξάπτει τη φαντασία σας!– σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

 

Εάν είστε κι εσείς από αυτούς που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το τι βρίσκεται πέρα από τα όρια του πλανήτη μας και πάντα ονειρεύονταν ένα ταξίδι έξω από αυτά, το κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254 στον Ταύρο) σας δίνει την ευκαιρία, με την έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος», που διοργανώνεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος στη Χάιφα και η οποία θα φιλοξενείται στην Αθήνα μέχρι τον Ιούλιο.

 

Πόσο κοστίζει το εικονικό «ταξίδι» με το διαστημικό λεωφορείο; Περίπου 20 ευρώ για μια ολόκληρη οικογένεια (7 ευρώ οι ενήλικες και 4 ευρώ τα παιδιά). Κι αν θέλετε τη γνώμη μας, τα αξίζει και με το παραπάνω…

Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο

 

Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο του κτιρίου, το πρώτο πράγμα που θα προσελκύσει το βλέμμα του επισκέπτη είναι η διαστημική κάψουλα Vostok 1, εντός της οποίας ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε τον Απρίλιο του 1961 ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Δίπλα της εικόνες από τον Sputnik 1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και τη διαστημική εξερεύνηση του Αρη με το Μars Rover, αλλά και ένα ζευγάρι αυθεντικά γάντια Σοβιετικού κοσμοναύτη.

 

Μετά την… απογείωση, ακολουθεί η πρώτη προσεδάφιση! Ο επισκέπτης έχει τη σπάνια ευκαιρία να «μυρίσει» τη Σελήνη χάρη σε ένα… εξωγήινης προέλευσης έκθεμα που αναδίδει τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας. Δίπλα του μια μικρογραφία του κρατήρα Shakleton, που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο του φεγγαριού και μπορεί –ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν η NASA και διάφοροι άλλοι– να αποτελέσει σεληνιακή βάση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, όπως παγωμένο νερό και συνεχή ηλιακή ακτινοβολία για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης, παρουσιάζονται μια κατοικία στη Σελήνη (μοντέλο σε κλίμακα) για τέσσερις αστροναύτες, ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο που θα σας «μαγέψει», αλλά και ένας ανελκυστήρας Διαστήματος που θα βοηθούσε στη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης (όχι, ο δρ Σποκ δεν είναι εκεί!).

 

Ταξιδιώτες του Διαστήματος

 

Ισως το πιο εντυπωσιακό έκθεμα της ενότητας που είναι αφιερωμένη στους αστεροειδείς είναι η αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο το 2005 συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, με σκοπό να συγκεντρώσει δείγματά του. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν έναν μετεωρίτη από τη συλλογή του μουσείου. Οσο για τα παιδιά -μικρά και μεγάλα- το παιχνίδι αρχίζει για τα καλά, μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής, με το οποίο θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την καταστροφή της Γης από έναν απειλητικό αστεροειδή – κάτι σαν τον Μπρους Γουίλις και την παρέα του στο «Αρμαγεδδών».

 

Οσοι έχουν φάει ώρες και μέρες από τη ζωή τους παλεύοντας με κόλλες, κοπίδια και συναρμολογούμενα, θα λατρέψουν τα μοντέλα υπό κλίμακα και τις προσομοιώσεις για το πώς θα ήταν ένα μεγάλο διαστημικό ταξίδι, το πώς θα ζούσαν οι αστροναύτες, πώς θα τρέφονταν, πώς θα διατηρούσαν καθαρό τον χώρο στον οποίον ζουν, πώς θα διατηρούσαν σε καλή κατάσταση το σώμα τους παρά την έλλειψη βαρύτητας και φυσικά πώς θα τρέφονταν σε ένα ταξίδι μέχρι τον Αρη με το Nautilus-X, το σχεδιασμένο από τους μηχανικούς της ΝΑSA διαστημόπλοιο.

 

Εσείς θα μπορούσατε να διεκδικήσετε μία θέση σε αυτό; Μάθετέ το τώρα με τα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ στα οποία σας υποβάλλει ακόμη μια διαδραστική κονσόλα. Αν τα περάσετε με επιτυχία, μπορείτε απλά να περάσετε δίπλα για «φορέσετε» τη στολή αστροναύτη. Ακόμη βέβαια κι αν κάποιος κοπεί στα τεστ, αυτό διόλου δεν του απαγορεύει να φωτογραφηθεί ως άλλος Νιλ Αρμστρονγκ.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα για την «Ευρώπη», έναν πολλά υποσχόμενο –σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες φιλοξενίας ζωής– δορυφόρο του Δία, αλλά και ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2011 προς αναζήτηση ζωής στον Αρη. Ενας διαδραστικός προσομοιωτής πτήσης δίνει την αίσθηση του πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του πλανήτη, ενώ μια δεύτερη διαδραστική κονσόλα δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δώσει σταδιακά… ζωή στον Αρη. Δύο παιδιά του Δημοτικού είχαν κάνει… κατάληψή της την ώρα που φτάσαμε σε αυτήν. «Ο Γουλιέλμος θέλει να γίνει επιστήμονας», μας εκμυστηρεύτηκε ο φίλος του ο Αλέξανδρος.

 

Βγαίνοντας από την έκθεση πιάνουμε κουβέντα με ένα νεαρό ζευγάρι που είχε κι αυτό μόλις… επιστρέψει στον γαλάζιο πλανήτη. «Εκτός από τα εκθέματα, μάθαμε πολλά και από τις προβολές των βίντεο», σημείωσε η Αννα. «Για λίγη ώρα έμοιαζε πραγματικά σαν να ταξίδευες έξω από τη Γη».

 

Scroll to top