15/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καβγάς για το πάπλωμα

Στημένη θεωρούν οι διοικητικοί των Πανεπιστημίων την ενδοκυβερνητική κόντρα για τις διαθεσιμότητές τους μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως και στην περίπτωση του Νασρεντίν Χότζα, τη νύφη θα πληρώσει ο νοικοκύρης.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Τη στημένη ενδοκυβερνητική κόντρα, με πρωταγωνιστές τούς υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας, και μαζί τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της συνκυβέρνησης καταγγέλλουν οι σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, η τύχη των οποίων αποτέλεσε χθες την αιτία της ολοήμερης διαπραγμάτευσης, που κατέληξε στην τίποτα σαφές υποσχόμενη ολιγοήμερη παράταση.

 

«Καμία ενδοκυβερνητική κόντρα δεν υπήρξε», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπληρώνοντας: «Το μόνο πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν μπορούσε να διαχειριστεί το φορτίο που του κληροδότησε ο προκάτοχός του, Κ. Αρβανιτόπουλος. Δηλαδή, τις ψεύτικες υποσχέσεις και δεσμεύσεις που έδινε όλο το προηγούμενο διάστημα και την εντύπωση που είχε καταφέρει να περάσει ότι δεν θα απολυθεί κανείς».

 

Μεγάλη δυσπιστία

 

Η αναμενόμενη δημοσίευση της «κλειστής» προκήρυξης θέσεων, δηλαδή μόνο για υπαλλήλους των ΑΕΙ, χωρίς όμως να είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχθούν, εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη δυσπιστία στους διοικητικούς, με δεδομένη την επιμονή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις περίπου 500 θέσεις. Ακόμη και οι επιπλέον 100, που πρόσφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού το σύνολο των υπό διαθεσιμότητα υπερβαίνει τους 1.000 (στο ΥΔΜΗΔ ο αριθμός που δινόταν ήταν 1.038), ενώ, αν εντέλει επικρατήσει αυτή η λύση, θα την πληρώσουν κάποιοι άλλοι 100 από άλλον τομέα του Δημοσίου. Εκτός κι αν όντως υπήρχε αυτό το, έστω μικρό, περιθώριο, το οποίο, αν αξιοποιηθεί, μπορεί και να προκαλέσει την καραμπόλα που φοβάται η κυβέρνηση στους άλλους κλάδους της διαθεσιμότητας.

 

Οσο για το θέμα της αξιολόγησης των σχεδίων οργανισμών, για το οποίο έκανε λόγο χθες ο νέος υπουργός Παιδείας, δίνοντας μια εικόνα μεγαλύτερης αισιοδοξίας, οι διοικητικοί γίνονται ακόμη πιο δύσπιστοι.

 

Πυροδοτούν το κλίμα

 

Τα σχέδια των οργανισμών χρειάζονται χρόνο περισσότερο από τις πέντε ημέρες της παράτασης, ενώ η βάση στην οποία αυτά έχουν διαμορφωθεί δεν είναι παρά οι ανάγκες των Ιδρυμάτων σε προσωπικό. Δεν έχει αλλάξει, δηλαδή, η εικόνα που συνέθεταν οι αρχικές αξιολογήσεις από τις διοικήσεις, οι οποίες και κατέληγαν σε ζήτηση περισσότερου προσωπικού και όχι σε απομακρύνσεις. Θα υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις; αναρωτιούνταν, χθες, ρητορικά οι διοικητικοί.

 

Το κλίμα, πάντως, έχει πυροδοτηθεί και προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει «πυροσβεστική» λύση. Χθες οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ απέκλεισαν το κτίριο διοίκησης, οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ προέβησαν σε κλείσιμο του Ιδρύματος επ’ αόριστον, ενώ του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίζουν τη Δευτέρα.

 

Scroll to top