16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ

«Η Αθήνα είναι το ναρκωτικό μου»

Η δημοφιλής Βρετανή συγγραφέας αφιέρωσε το νέο της μυθιστόρημα («Ανατολή») στην Κύπρο και την Αμμόχωστο, μια «πόλη-φάντασμα», όπως λέει. Το βράδυ, όμως, της Παρασκευής, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου, μίλησε με τόσο ενθουσιασμό για την πρωτεύουσα -αγόρασε και σπίτι στην Πατησίων- που ο Γιώργος Καμίνης τής είπε: «Mας εμψυχώνετε».
      Pin It

Tης Παρής Σπίνου Φωτ. Ηλίας Γεωργουλέας

 

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠΗ Βικτόρια Χίσλοπ είναι μια κινητή διαφήμιση για την Ελλάδα. Δεν έχουμε μόνο τα βιβλία της, διεθνή μπεστ σέλερ (στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Διόπτρα») που σκιαγραφούν πτυχές τις ελληνικής ιστορίας και κοινωνίας -το «Νησί», που έγινε και επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, αναφέρεται στη Σπιναλόγκα, το «Νήμα» στη Θεσσαλονίκη. Είναι και οι ομιλίες που δίνει στην Αγγλία για τη χώρα μας και η καθημερινή «προπαγάνδα» που κάνει σε φίλους και γνωστούς, όπου βρεθεί.

 

Κι επειδή όπως φαίνεται δεν αντέχει πολύ καιρό μακριά μας, πρόσφατα αγόρασε ένα σπίτι στην Πατησίων, στην πλατεία Καλλιγά, επιλέγοντας συνειδητά την πολυπολιτισμική γειτονιά. «Γεννήθηκα σαν Ελληνίδα», τόνισε στη συνάντηση που είχε με το αθηναϊκό κοινό την Παρασκευή το βράδυ στον κατάμεστο κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Μίλησε για την «ομορφιά της Αθήνας» με τόση ζέση και ενθουσιασμό, λες και δεν υπάρχουν τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, αφήνοντας άφωνους τους πολυάριθμους θαυμαστές της. «Η Αθήνα είναι εθισμός, ναρκωτικό για μένα. Αν υπάρχει μετενσάρκωση, σίγουρα ζούσα εδώ σε προηγούμενη ζωή. Κι αν ξαναγεννηθώ, θα ήθελα να είμαι Ελληνίδα».

 

Στην ομιλία που συνδιοργάνωσε με τη Βάσω Σωτηρίου και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, δημιουργός της ομάδας «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η Χίσλοπ εντυπωσίασε με την πρόοδό της στα ελληνικά. Οπως αποκάλυψε, στο Λονδίνο έχει δάσκαλο από τη Θεσσαλονίκη, ενώ γράφει ποίηση στα ελληνικά. «Κάνω θεσσαλονικιά προφορά, για την κρητική έχω ακόμα δρόμο», είπε γελώντας. Ιδού και μερικά άλλα που καταγράψαμε:

 

ΑΘΗΝΑ. «Μια πόλη πολύ ζωντανή, γλυκιά, γεμάτη “αρώματα” και ανθρώπους, που έχουν επιθυμία για ζωή και εκτιμούν τη φιλία. Παντού υπάρχει κόσμος, παρέες, που για εσάς τους Ελληνες μπορεί να είναι φυσικό, αλλά για εμάς στο Λονδίνο είναι κάτι σπάνιο».

 

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Στο κέντρο του Λονδίνου όπου μένω, ζουν τώρα πολλοί Ελληνες και όταν περπατώ στους δρόμους ακούω κάθε μέρα ελληνικά. Ισως κάναμε ανταλλαγή πληθυσμών. Το Λονδίνο έχει γίνει μια πόλη με δεκάδες διαφορετικές εθνικότητες. Γιορτάζω τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και την ποικιλομορφία. Στην Αθήνα δημιουργούνται προβλήματα ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, όμως πρέπει να βλέπετε την πολυπολιτισμικότητα θετικά».

 

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. «Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν πρωτοεπισκέφτηκα την Αθήνα δεν υπήρχαν πινακίδες στα αγγλικά στους δρόμους, δεν υπήρχε μετρό. Χανόμουν κάθε πέντε λεπτά, όμως έτσι ανακάλυπτα καινούργια πράγματα. Εχω κρατήσει ημερολόγια από εκείνη την εποχή, με χιλιάδες εντυπώσεις».

 

ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ. «Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη εισαγωγή για κάποιον που έρχεται στην Αθήνα. Δεν βάζουν ζώνες, καπνίζουν, ανοίγουν τα παράθυρα, μιλούν συνέχεια στο κινητό με τη γυναίκα ή την πεθερά τους».

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. «Η Αθήνα είναι γεμάτη ζωή, έχει πολλά θέατρα, πολλή μουσική. Μου αρέσει ο Ρέμος, πηγαίνω σε συναυλίες του Σάκη και του Χατζηγιάννη».

 

ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ. «Μέχρι τα 16 μου δεν είχα βγει εκτός Βρετανίας, κι από μικρή οι γονείς μου έλεγαν να μη μιλάω σε ξένους. Είναι λογικό αν είσαι παιδί, ωστόσο αυτό δυσκολεύει στη συνέχεια την επικοινωνία. Ισως έτσι οι Βρετανοί γινόμαστε πιο ψυχροί».

 

ΤΟ ΝΗΣΙ. «Οταν πήγα με τον άντρα μου στην Κρήτη για διακοπές εκείνος ενδιαφερόταν περισσότερο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, εγώ όχι και τόσο. Σε έναν οδηγό διάβασα για το νησί όπου έβαζαν τους λεπρούς, τη Σπιναλόγκα. Οταν την επισκέφτηκα κατάλαβα ότι σχετίζεται με ένα σκοτεινό θέμα που φόβιζε, με μια παρεξηγημένη ασθένεια. Αμέσως με κέντρισε. Κάθισα και έγραψα το προσχέδιο του βιβλίου σε ένα φάκελο του ξενοδοχείου όπου μέναμε».

 

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ. «Λέγεται “Ανατολή” και θα εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες στη Βρετανία και τον Οκτώβριο στην Ελλάδα. Διαδραματίζεται στην Κύπρο, με αφετηρία το 1972, συνεχίζεται μέχρι το 1975 και φτάνει ώς τις μέρες μας. Περιγράφω την Αμμόχωστο, μια πόλη-φάντασμα χωρίς ανθρώπους επί 40 χρόνια. Εχω μιλήσει με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Πολλοί Βρετανοί πηγαίνουν εκεί για διακοπές και δεν ξέρουν την ιστορία του νησιού, θέλουν μόνο τον ήλιο. Ελπίζω το βιβλίο μου να τους εκπαιδεύσει. Η Βρετανία έπαιξε μεγάλο ρόλο, κατά τη γνώμη μου, στα προβλήματα της Κύπρου, έχουμε ευθύνη γι’ αυτήν τη κατάσταση».

 

ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. «Θέλω να μείνω πιο πολύ εδώ, να καταγράψω ιστορίες. Η Αθήνα είναι πιο περίπλοκη και από τη Θεσσαλονίκη και από την Κύπρο. Θέλω να μάθω πιο πολλά γι΄αυτήν και να βρω εν σημείο έμπνευσης που θα δώσει την εκκίνηση».

 

………………………………………………………………………………….

 

*«Πρόστιμο για τα περιττώματα των σκύλων»

 

Μια πρόταση-έκπληξη προς τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, έκανε η Βικτόρια Χίσλοπ. Να βάζει πρόστιμο σε όσους αφήνουν τα περιττώματα του σκύλου τους στα πεζοδρόμια. Οπως ακριβώς συμβαίνει στο Λονδίνο και σε άλλες πρωτεύουσες. Ο δήμαρχος πάντως σκέφτεται να αναβιώσει για χάρη της μια ξεχασμένη συνήθεια, να της δώσει το κλειδί της πόλης, όπως τόνισε γελώντας. «Είναι αισιόδοξο ότι πήγατε να μείνετε στα Πατήσια», της είπε. «Τα βλέπετε όλα τόσο πολύ θετικά και εξιδανικευμένα, που μας εμψυχώνετε».

 

[email protected]

 

Scroll to top