Του Δημήτρη Αγγελίδη
Ελεύθεροι αφέθηκαν τρεις μέρες μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Εννιάχρονη Αφγανή κρατείται επί 52 ημέρες», 3 Ιουνίου 2014) η εννιάχρονη από το Αφγανιστάν και ο πατέρας της που κρατούνταν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη για σχεδόν δύο μήνες. Την Παρασκευή ο πατέρας εμφανίστηκε στο Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (ΟΠΠ), ενημερώνοντας πως αφέθηκε ελεύθερος μαζί με την κόρη του πριν από μία εβδομάδα.
Είχαν συλληφθεί στο αεροδρόμιο στις 11 Απριλίου. Η μικρή επιχείρησε να ταξιδέψει με πλαστά έγγραφα στη Γερμανία, όπου ζουν η μητέρα και τα τέσσερα ανήλικα αδέλφια της, έχοντας κάνει αίτημα ασύλου. Συνελήφθη και ειδοποίησε τον πατέρα της, ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο και συνελήφθη και αυτός, κατηγορούμενος για διακίνηση (της κόρης του!). Το δικαστήριο τους έδωσε αναβολή και δεν διέταξε την προφυλάκισή τους. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. τούς θεώρησε «επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη» και τους κράτησε προς απέλαση, επειδή δεν είχαν χαρτιά και τους είχε ασκηθεί δίωξη.
Με τη νομική στήριξη του ΟΠΠ, υπέβαλαν αίτημα διεθνούς προστασίας, ζητώντας στο πλαίσιο του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ να εξεταστεί το αίτημά τους στη Γερμανία. Ούτε όμως η καταγραφή του αιτήματος ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου ήταν αρκετή, για να αφεθούν ελεύθεροι. Φαίνεται πως το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» επιτάχυνε τις εξελίξεις. Μετά από επίσκεψη της εισαγγελέα Ανηλίκων στην Πέτρου Ράλλη και ενώ ασχολήθηκε με την υπόθεση το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομία αποφάσισε να τους αφήσει.
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
«Η υπόθεση συγκεντρώνει όλες τις ανομίες του συστήματος»
«Η υπόθεση αναδεικνύει το τραγελαφικό παράδοξο της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου στην Ελλάδα και συγκεντρώνει σωρευτικά όλες τις ανομίες του συστήματος. Οταν οι αιτούντες άσυλο ζητούν να εξεταστεί το αίτημά τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες το αίτημα να γίνει δεκτό και οι άνθρωποι αναχωρούν νομίμως μετά από ένα χρονικό διάστημα, που οι Αρχές στη χώρα μας φροντίζουν να το επιμηκύνουν όσο μπορούν.
Εχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για την οικογενειακή συνένωση και οι αιτούντες ούτε ύποπτοι φυγής είναι ούτε πρέπει να κρατούνται για λόγους απομάκρυνσης στη χώρα καταγωγής. Οι ελληνικές Αρχές αποφάσισαν να κρατήσουν το παιδί με τον πατέρα, ενώ είχε γίνει η καταγραφή από την Υπηρεσία Ασύλου με πλήρη τεκμηρίωση του αιτήματος Δουβλίνου. Η Υπηρεσία εισηγήθηκε με έναν σιβυλλικό χρησμό την κράτησή τους, ενώ δεν προωθήθηκε έγκαιρα το αίτημα, για να γίνει εξερχόμενο προς Γερμανία.
Πάντως, μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας έχουν ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα κατά προτεραιότητα. Η τιμωρητική λογική της κράτησης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα ακολουθεί μια λογική αποτροπής. Εκατοντάδες κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων, δεν εκφράζουν καν τη βούληση να ζητήσουν άσυλο, ακόμα και για να συνενωθούν με τους συγγενείς τους στην Ευρώπη, φοβούμενοι την επιμήκυνση της κράτησης».