16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O Αλέφαντος και «τα πάντα όλα»!

      Pin It

Πριν από 2-3 χρόνια, σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, ο γνωστός προπονητής ποδοσφαίρου Νίκος Αλέφαντος, θέλοντας να δώσει έμφαση σε κάτι που έλεγε, χρησιμοποίησε την αδόκιμη έκφραση «τα πάντα όλα». Δεδομένου ότι το «όλα» σημαίνει «τα πάντα», ο κ. Αλέφαντος δέχτηκε κριτική για την έκφραση εκείνη, παρά το γεγονός ότι, γενικά, ήταν γνωστός σ' όλους ο ιδιόρρυθμος τρόπος που χρησιμοποιεί τη γλώσσα.

 

Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν, διαβάζοντας για τους Ελληνες λογίους των 15ου, 16ου και 17ου αιώνων, είδα να χρησιμοποιούν αυτήν ακριβώς την έκφραση -«τα πάντα όλα»- για την οποία τόσο πολύ επικρίθηκε ο Αλέφαντος (ο οποίος, να το πω κι αυτό, μέχρι και τηλεοπτική διαφήμιση έκανε, αξιοποιώντας αυτό το περίεργο «τα πάντα όλα»!).

 

Στα μέσα, λοιπόν, του 15ου αιώνα, ένας αξιωματούχος (μέγας εμίνης) του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, του Πορθητή, ο Νικόλαος Ισίδωρος, χορηγός ενός δασκάλου ελληνικών στην Αδριανούπολη, του Δημήτριου, του γράφει:… «Διά τούτο χαιρέτησέ τα όλα τα παιδία, και μικρά και τρανά, και ας πολεμούν (προσπαθούν) καλά, ότι εγώ καλά μελετώ (φροντίζω) γι' αυτούς. Θαρρώ δε εκεί όπου είσαι εσύ θέλουν έχειν και παίδευσιν και προκοπήν και διδαχήν διά τα πάντα όλα»!

 

Ακόμα, στα τέλη του 16ου αιώνα, ο αρχιεπίσκοπος Ελασσόνος Αρσένιος, που συνόδευσε τον οικουμενικό πατριάρχη Ιερεμία Β' στη Ρωσία, γράφει στις εντυπώσεις του απ' το βασιλικό τραπέζι που τους έκαναν εκεί:… «Τούτο μόνον γράφω, ότι εις την τράπεζαν την μεγάλην εκείνην ουκ ήτον, ούτε είδα κανέν σκεύος αργυρούν ή χάλκινον, αλλά όλα τα της τραπέζης εκείνης σκεύη ήσαν χρυσά. Ταψία, κρατήρια, ποτήρια, καυκία, καντυλάρια, τα πάντα όλα χρυσά»!

 

Αδικα, λοιπόν, επικρίθηκε ο κυρ Νίκος, ότι δήθεν «χαλάει» τη γλώσσα. Μια χαρά τα είπε! Ακόμα και στην περίπτωση που δεν ήξερε ότι αυτό το «τα πάντα όλα» το χρησιμοποιούσαν αβέρτα σπουδαίοι άνθρωποι πριν από αιώνες…

 

Scroll to top