16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το προεδρικό όνειρο του πρωθυπουργού

Ο Α. Σαμαράς ελπίζει ότι η οικονομική κατάσταση που θα βελτιώνεται διαρκώς θα του εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου και κατ’ επέκταση την εξάντληση της 4ετίας.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΣτη σκιά της ενδοκυβερνητικής κόντρας Λοβέρδου–Μητσοτάκη για τις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων των ΑΕΙ κι ενώ το κυβερνητικό στρατόπεδο εμφανίζεται χωρισμένο στα δύο, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιαστεί αισιόδοξος ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία των 180 ώς τον Μάρτιο και άρα θα εξαντλήσει την τετραετία.

 

Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίζεται πως «με τη συνεχή βελτίωση της [οικονομικής] κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ώς τον Μάρτιο». Αποκλείει δε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ακόμη κι αν επιτευχθεί ελάφρυνση του χρέους, διότι «ο χρόνος είναι με το μέρος της κυβέρνησης, αφού κάθε μήνας που περνάει η αίσθηση βελτίωσης θα γίνεται αντιληπτή απ’ όλο και περισσότερους».

 

Aρωμα νέων μέτρων από Τόμσεν

 

Παράλληλα, και ενώ ο Πολ Τόμσεν, που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην τρόικα, δεν αποκλείει σε συνέντευξή του (στο «Εθνος της Κυριακής») τη λήψη και νέων επώδυνων μέτρων αν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών, ο Αντ. Σαμαράς διατείνεται πως «θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας».

 

Αρνείται πάντως να αποκαλύψει τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες προσδιορίζει για το ερχόμενο φθινόπωρο.

 

Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης, όπως περιγράφεται από τον πρωθυπουργό (σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής») επιχειρείται να αποπνεύσει ελπίδα για απαλλαγή από την τρόικα στο άμεσο μέλλον. Με έναν έμμεσο τρόπο ωστόσο αποτελεί παραδοχή ότι η κυβέρνηση έως τώρα υπάκουε ευπειθώς στις επιταγές των εταίρων, αφού λέει ευθέως πως «ήρθε η ώρα να βάζουμε και εμείς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».

 

Ο κ. Σαμαράς επιτίθεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα αποκλείοντας κάθε συζήτηση μαζί του αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αλλάξει τροπάρι». Του καταλογίζει «υβριστικό λόγο που είναι σύμπτωμα πολιτικής υπανάπτυξης» και τον καλεί να εγκαταλείψει τους «αριστερίστικους θεατρινισμούς».

 

Μέσω της επίθεσης επιχειρεί να καλύψει -δεν ερωτάται άλλωστε- την ενδοκυβερνητική κόντρα που όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά επεκτείνεται και στο επίπεδο των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τάσσονται με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο.

 

Ο υπουργός Παιδείας Αντ. Λοβέρδος επέμεινε στις θέσεις του και το Σαββατοκύριακο. Με συνέντευξή του μάλιστα (στο «Μega») τόνισε πως δεν μπήκε στην κυβέρνηση για να κάνει ανθρωποθυσίες και ζήτησε και πάλι χρόνο προκειμένου να προχωρήσει σε αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των ΑΕΙ.

 

Εναντίον του εκφράστηκαν η βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, με την πρώτη να λέει χαρακτηριστικά: «Από αλλού τον περιμέναμε τον λαϊκισμό κι απ’ αλλού μας ήρθε». Υπέρ του, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης.

 

Βόζεμπεργκ υπέρ καθαριστριών

 

Ωστόσο η κυρία Βόζεμπεργκ τάχθηκε υπέρ των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζοντας «λάθος» την πολιτική απέναντί τους και προσθέτοντας πως «χάθηκε η μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος».

 

Το θέμα των καθαριστριών θα λυθεί το φθινόπωρο. Ωστόσο τριγμούς προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναδρομική επιστροφή των περικοπών στους ενστόλους, ενώ εκκρεμούν προσφυγές και για τους δικαστικούς. Η κυβέρνηση αδυνατεί πλέον να προχωρήσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ μια σειρά από εκκρεμή νομοθετήματα, όπως η πώληση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, των παραλιών κ.λπ., θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή, είναι βέβαιο δε ότι θα προκαλέσουν και εντονότατες κοινωνικές αντιδράσεις.

 

Scroll to top