16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιχνίδια και σενάρια με στόχο τους 180!

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι μπορεί να σχηματιστεί ένα ισχυρό μπλοκ απέναντι στις μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης ενώ ο Αλ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι «δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε την κατάπτωση της δημοκρατικής διαδικασίας».
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Απέλπιδα προσπάθεια» χαρακτηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την επιμονή του Αντ. Σαμαρά να εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να καταφέρει να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

 

Δεν τους διαφεύγει ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να συνδυάσει την επιλογή αυτή με το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο που θα παρουσιάσει η κυβέρνησή του στο… μέλλον, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να δικαιολογήσει την επιχείρηση «εξαγοράς ψήφων», αφού θα προσδώσει τον χαρακτήρα του «σωτήρα» σε όσους συνδράμουν στην κίνηση αυτήν.

 

Με δεδομένο ότι ο αριθμός 180 είναι για την κυβέρνηση «μαγικός» και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «παίζουν» όλα τους τα λεφτά σ’ αυτό το σενάριο, από τη δική της πλευρά η Κουμουνδούρου σχεδιάζει τρόπους ώστε να «μπλοκάρει» τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

 

Προειδοποιήσεις

 

Ο Αλ. Τσίπρας έχει προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι η παρούσα Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε κάθε περίπτωση, εκτός «των σύγχρονων Τσιριμώκων», έχει διαμηνύσει ότι «δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε την κατάπτωση της δημοκρατικής διαδικασίας, τις συνεχείς εκτροπές, για τη διασφάλιση της συνέχειας μιας καταστροφικής πολιτικής για τον λαό μας».

 

Στελέχη του κόμματος διατείνονται ότι «στις παρούσες συνθήκες πολιτικής ρευστότητας η εμπλοκή της εκλογής Προέδρου σε μικροπολιτικά παιχνίδια αποτελεί βόμβα στη λειτουργία του πολιτεύματος», καθιστώντας σαφές ότι «αν οδηγηθούμε σε μεθόδους που δεν θα απέχουν να χαρακτηριστούν συνταγματικό πραξικόπημα, τότε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του λαού θα πρέπει να καταφύγει σε εκλογές».

 

Αν αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί κοινοβουλευτική προσέγγιση του ζητήματος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει ένα «παιχνίδι αριθμών» ώστε να μπλοκάρουν την επιχείρηση «ανεμομαζώματα» του Αντ. Σαμαρά.

 

* Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αρνητικός στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, και σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια στάση έχει και το ΚΚΕ (ιστορικά είτε απέχει της διαδικασίας είτε ψηφίζει λευκό), δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα «μπλοκ της Αριστεράς που μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή». Το άθροισμα των βουλευτών φτάνει τους 83 (71 ΣΥΡΙΖΑ + 12 ΚΚΕ), και από εδώ αρχίζουν τα σενάρια. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σήμερα 27 βουλευτές (29 αν αθροιστούν και οι Ανδρ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης), όμως εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του μετά και το αποτυχημένο ευρωαποτέλεσμα της Ελιάς, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι θα συνδράμουν το εγχείρημα Σαμαρά, ειδικά δε αν στο επικείμενο συνέδριο έχει υπάρξει αλλαγή ηγεσίας του κόμματος. Αν προκύψει διψήφιος αριθμός βουλευτών που θα αντιταχθούν στην «πρόσκληση» Σαμαρά τότε τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά για την κυβέρνηση.

 

* Η ΔΗΜΑΡ με τους 14 βουλευτές (13 με την ανεξαρτητοποίηση του Β. Οικονόμου και ίσως 12 με πιθανή αποχώρηση του Γρ. Ψαριανού) αποτελεί ακόμα έναν αστάθμητο παράγοντα. Με δεδομένο ότι ο Φ. Κουβέλης έχει πλειστάκις δημόσια αρνηθεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και με ανοιχτό το συνέδριο στο οποίο ενδέχεται να πιστοποιηθεί η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα πώς θα κινηθούν οι βουλευτές της η απάντηση μάλλον κλείνει προς το «όχι» στην εκλογή Προέδρου.

 

Η δήλωση Κουβέλη

 

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χθες χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσχερή τον σχηματισμό προεδρικής πλειοψηφίας «χωρίς ορατή αλλαγή» της κυβερνητικής πολιτικής. Σύνολο 95 βουλευτές και συνεχίζουμε.

 

* «Μαύρη τρύπα» η συμπεριφορά των ΑΝ.ΕΛΛ. αφού, όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, «θα δεχτούν τη μεγαλύτερη επίθεση από τη Ν.Δ.», όμως μια προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι «από τους 13 βουλευτές τους δύσκολα θα βρεθούν κάποιοι που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 

*Απομένει η δεξαμενή των «ανεξάρτητων βουλευτών». Εδώ όλα είναι πλέον ανοιχτά, ένας αριθμός ουχί ευκαταφρόνητος, τον υπολογίζουν σε δέκα βουλευτές, θα αντιταχθεί στους σχεδιασμούς Σαμαρά (ήδη ο Π. Τατσόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει ό,τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ), ένας άλλος θα στηρίξει τον πρωθυπουργό, αλλά το «τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό».

 

Ενα πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Κουμουνδούρου είναι ότι «μπορεί να σχηματιστεί ένα ισχυρό μπλοκ απέναντι στη μεθόδευση Σαμαρά – Βενιζέλου, που θα υπερβαίνει τους 120 βουλευτές καθιστώντας αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές».

 

Scroll to top