Δύσκολη χαρακτήρισε την υλοποίηση επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα σχετικά με τις 7.000 απολύσεις, που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πως «ενδεχόμενες αποκλίσεις από το πρόγραμμα μπορεί να μας φέρουν νέα προβλήματα».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο είναι κεντρικός σχεδιασμός, επικυρωμένος από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά συμβούλια μεταρρύθμισης, σημειώνοντας: «Δώσαμε και εγώ και η κ. Χριστοφιλοπούλου αγώνα πολύ σκληρό για να μην υπάρχουν απολύσεις από το 2015 και μετά».
Να σημειώσουμε πως σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς και υφυπουργούς που μετέχουν στην κυβέρνηση εκ μέρους του Κινήματος, κατά την οποία δόθηκε έμφαση στην ανάγκη διερεύνησης του ανασχεδιασμού της κυβερνητικής τακτικής.
Σχετικά με τις αμοιβές στο δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε πως: «Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνδέσουμε την απόδοση με πρόσθετες αμοιβές», αναφερόμενος σε δημοσίευμα που κάνει λόγο για επιστροφή του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το αντίθετο, δηλαδή μειώσεις στους μη παραγωγικούς υπαλλήλους, αυτούς που θα συγκεντρώνουν τα λιγότερα μόρια.
Όσον αφορά τη συμφωνία για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ ανέφερε ότι «βρέθηκε λύση ικανοποιητική και συμβατή με τις υποχρεώσεις της χώρας…». «Υπήρχε εδώ και καιρό εισήγηση από το υπουργείο Παιδείας ότι έπρεπε να επανατοποθετηθουν περισσότεροι, αλλά είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε» παρατήρησε.
Ευ. Βενιζέλος: Επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση χωρίς να αναιρεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις
Στη Χαριλάου Τρικούπη, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ως κορυφαία εθνική πολιτική προτεραιότητα, την αδιατάρακτη πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από την κρίση. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στην προεδρική εκλογή, τονίζοντας πως κρίνει τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία της διακυβέρνησης.
Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τετραετία και υπογράμμισε ότι το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αφορά σε πρόσωπα, αλλά στην υποχρέωση των κομμάτων και των βουλευτών για σταθερότητα.
Ο κ. Βενιζέλος ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είπε ότι και τα θέματα της διαθεσιμότητας μπαίνουν στο γενικότερο πλαίσιο για τις συζητήσεις και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, που αφορά και στη βιωσιμότητα του χρέους, τα δημοσιονομικά, και άλλα θέματα που η ίδια η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι θα μπορούσαν να τεθούν εκ νέου στην τρόικα (όπως πχ το πετρέλαιο θέρμανσης).
Σημείωσε επίσης ότι «εμείς δεν αρνούμαστε τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουμε υπογράψει έως σήμερα, αλλά παράλληλα οφείλουμε να βελτιώνουμε την πορεία των πραγμάτων εκεί που δεν αποδίδουν», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις, όπου το υπάρχον πλαίσιο είναι ασφυκτικό και δεν δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν. Ανέφερε ακόμα ότι το γεγονός πως επιτυγχάνονται οι στόχοι δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα και ότι συνεπώς πρέπει να ολοκληρωθεί αδιατάρακτα η προσπάθεια.
Αναφορικά με τον ρόλο των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός και επισήμανε ότι στην κυβέρνηση λειτουργούν όχι μόνο ως υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και ότι εκπροσωπούν την παράταξη, ενώ ζήτησε να ενημερώνεται ο ίδιος για ευρύτερα πολιτικά θέματα που μπορεί να προκύπτουν, ώστε να επιλύονται.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για «εμφυλιοπολεμική λογική» και στον Αλέξη Τσίπρα ότι πηγαίνει στην Ευρώπη για να κάνει ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή καμπάνια κατά της χώρας. Ακόμα στηλίτευσε τις αναφορές περί «Τσιριμώκων» τονίζοντας ότι «αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω» και να υπάρξουν συνέργειες κατά το δυνατόν, με βάση και τα πέντε σημεία που είχε θέσει ο ίδιος, επί των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
efsyn.gr