Των Μαρίας Δήμα, Ντίνας Δασκαλοπούλου
Σε ένα ψυχρό σκεπτικό όπου θέση έχουν μόνο οι αριθμοί, τα οικονομικά στοιχεία και η κυβερνητική πολιτική, ο Αρειος Πάγος υποσκελίζει τους ανθρώπους, αρνούμενος να εφαρμόσει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που δικαίωνε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
Το ανώτατο δικαστήριο ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί εμπόδιο για την οικονομική πολιτική της χώρας τις 595 γυναίκες που από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας με αξιοπρέπεια το σκληρό και πενιχρό μεροκάματό τους. Αναφέρει, λοιπόν, μεταξύ άλλων ότι «κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι καθαρίστριες αν και μη εργαζόμενες θα ελάμβαναν τα ¾ των τακτικών αποδοχών τους». Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες εκτιμούν ότι το συμφέρον τους είναι «ατομικό» και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει το «συμφέρον» που επιβάλλουν οι μνημονιακές απαιτήσεις.
Το σκεπτικό
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσει να απασχολείται σε αυτήν αμειβόμενη όπως και πριν».
Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, «το ατομικό συμφέρον δεν μπορεί να νοείται και να λειτουργεί ανεξάρτητα προς τις εκ της εξυπηρετήσεως αυτού συνέπειες ως προς την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής του κράτους, την οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τα πολιτικά δικαστήρια από άποψη σκοπιμότητας, ει μη μόνο το εκλογικό σώμα».
Η απόφαση επίσης υιοθετεί μέχρι κεραίας τη «γραμμή» Στουρνάρα, ενώ οι αρεοπαγίτες προσθέτουν ότι στο πλαίσιο της παρούσας «στενής» διαδικασίας (δηλαδή στο επίπεδο της αναστολής που είναι τώρα η υπόθεση στον Αρειο Πάγο) δεν πιθανολογείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάργηση των οργανικών θέσεων των καθαριστριών, η οποία «θα επέβαλλε τη ματαίωση της πολιτικής» της κυβέρνησης.
Πρώτα τις ανέλαβε το κράτος: τις ξυλοκόπησε, τις τραυμάτισε, αρνήθηκε επί 1,5 μήνα να τις επαναπροσλάβει παρά τη δικαστική απόφαση που τις δικαίωνε. Μετά ανέλαβε το παρακράτος: οι νεοναζί τις απείλησαν και τις εξύβρισαν. Τώρα οι καθαρίστριες, που βρίσκονται για 42η μέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, καταγγέλλουν ότι υφίστανται νέες μεθόδους βίας, που έρχονται όμως από τα πολύ πολύ παλιά. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν:
*Την προσαγωγή φωτορεπόρτερ που καλύπτει διαρκώς την κινητοποίησή τους στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, για αδιευκρίνιστους (!) λόγους.
*Την προσαγωγή δύο αλληλέγγυων πολιτών στα Α.Τ. Ομονοίας κι Ακροπόλεως. Τον δεύτερο μάλιστα τον κατέβασαν από το ταξί (το οποίο ακινητοποίησε αστυνομικό όχημα και αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ) και τον μετέφεραν στο τμήμα, επειδή… έμοιαζε με ύποπτο ληστείας!
*Τη συνεχή παρουσία «περίεργων τύπων με πολιτικά», οι οποίοι παρακολουθούν «διακριτικά» καθαρίστριες κι αλληλέγγυους όταν απομακρύνονται από τον χώρο της κινητοποίησης.
Οι καθαρίστριες καλούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Κικίλια και Οικονομικών κ. Χαρδούβελη «να μην κρύβονται πίσω από άλλους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ό,τι συμβεί». Κι ενώ οι καθαρίστριες ετοιμάζουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, χτες δήλωσε… «ανενημέρωτος για την υπόθεσή τους» για την οποία δήλωνε προ μηνών: «Αν θέλετε να προσληφθείτε να γίνετε εργολάβοι».