Του Νίκου Σβέρκου
Εν πλήρει εξελίξει βρίσκεται ο ζωηρός εσωκομματικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κινητικότητα που παρατηρείται στην Κουμουνδούρου αναμένεται να κορυφωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο. Φαίνεται ότι η -καθόλου άσχετη -συζήτηση για την αλλαγή προσώπων σε καίριες κομματικές θέσεις μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, ώστε να υπάρξει μια πρώτη επεξεργασία της εισήγησης προς την Κ.Ε. Ωστόσο, η συγγραφή της δεν θεωρείται εύκολη δουλειά.
Στο πεδίο της «συνεδριακής πλειοψηφίας» τον τόνο των σχετικών επεξεργασιών δίνει το πεντασέλιδο κείμενο που συνυπογράφουν 53 κορυφαία στελέχη και βουλευτές του κόμματος, που σχηματικά τοποθετούνται στην αριστερή «πτέρυγά» της. Το εκτενές κείμενο εστάλη το Σάββατο προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Οι 10 βουλευτές
Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων 10 βουλευτές: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπεύθυνος για τα Οικονομικά), Θεανώ Φωτίου (υπεύθυνη για θέματα Παιδείας), Ηρώ Διώτη (ήταν και υποψήφια περιφερειάρχης Θεσσαλίας), Χρήστος Μαντάς, Χρήστος Καραγιαννίδης, Κώστας Ζαχαριάς, Βασιλική Κατριβάνου, Αφροδίτη Σταμπουλή και Ειρήνη Αγαθοπούλου.
Το κείμενο υπογράφεται επίσης από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Ερμίνα Κυπριανίδου (μέλουσα αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα στην Αττική), Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Τάσο Κορωνάκη, Μάνια Μπαρσέφσκι και Πάνο Λάμπρου, καθώς και από τον διευθυντή της Κ.Ο., Κώστα Αθανασίου.
Υπογράφουν ακόμη οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Χρήστος Λάσκος και Γιώργος Κυρίτσης, ο Κώστας Μαρματάκης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γιάννης Αλμπάνης, η Λίτσα Κιτσαντά (υποψήφια δήμαρχος Αρτας), η Ειρήνη Κατσινοπούλου (υποψήφια δήμαρχος Ν. Ηρακλείου) η Ελθήνα Αγγελοπούλου (δημοτική σύμβουλος Αθηναίων), ο Αλκης Ρήγος, ο Μάκης Μπαλαούρας και ο Γιώργος Χονδρός.
Στο κείμενο, που στηρίζεται περίπου από το 25% της Κεντρικής Επιτροπής, εκφράζεται αφενός η απόλυτη ικανοποίηση για την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, καθώς «είναι μοναδική στιγμή περηφάνιας για κάθε αριστερό και αριστερή», και την πορεία της υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα στις ευρωεκλογές.
Τρύπα στις τοπικές κάλπες
Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως, πέραν της θετικής αποτίμησης για την Αττική, την Αθήνα, τα Ιόνια και σειρά δήμων που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτει τον προβληματισμό ότι «Εξαντληθήκαμε στην αναζήτηση των προσώπων που θα κέρδιζαν, υποτιμώντας τα προγράμματα και τις συλλογικότητες που είναι απαραίτητες για τις μεγάλες αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες».
Οσον αφορά τις προτεραιότητες του κόμματος, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να μεταφέρουμε το πολιτικό παιχνίδι από το πεδίο της επικοινωνίας και των θεσμών σε αυτό του δρόμου και των κινημάτων», ενώ υπογραμμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι «μπορεί να κυβερνήσει με επιτυχία γιατί διαθέτει απολύτως σαφές πρόγραμμα, ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό» και παράλληλα να «έλκει προς τα αριστερά την πολιτική ζωή της χώρας». Πέραν του στόχου για αυτοδυναμία, υπογραμμίζεται ότι στις συμμαχίες «δεν υπάρχει κανένας λόγος να “αναστήσουμε” τις δυνάμεις της μνημονιακής νεοφιλελεύθερης Κεντροαριστεράς, που βαρύνονται με την καταστροφή της κοινωνίας και την οικοδόμηση του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους».
Εκτενής κριτική ασκείται επίσης για την προεκλογική περίοδο, με τα βέλη να μην στρέφονται ωστόσο προσωπικά κατά του Αλ. Τσίπρα. «Παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την “ψυχή” της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα». Επισημαίνουν δε ότι δεν είναι «ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα, με τον δημόσιο λόγο του κόμματος, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε τον λόγο του αντιπάλου (ενίοτε και τα συνθήματα, όπως με το neallada.gr), θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί, πιο διεισδυτικοί και πιο ασφαλείς έναντι της δεξιάς και ακροδεξιάς δημαγωγίας». Επισημαίνουν δε ότι έτσι επιτυγχάνεται «ακριβώς το αντίθετο: να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».
Επιπρόσθετα, στο κείμενο γίνεται λόγος για «“τεχνικούς” της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος», για «αποκοπή του γραφείου του προέδρου», «απίθανους συμβούλους» και για «εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση των αξιών της Αριστεράς, όπως καταγράφηκε στις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά». Τέλος, αναφορικά με τη στρατηγική του κόμματος, επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επιμείνει «στη μαζική αριστερή, ανοικτή και ριζοσπαστική γραμμή», στη γραμμή αυτή «που παλεύει για την ανατροπή του Μνημονίου και την κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά που δεν θέλει το “κυβέρνηση” να πνίξει το “αριστερή”».
Ανάλογα σημειώματα αναμένονται από την πλευρά των στελεχών της «Σοσιαλιστικής Τάσης», ενώ σίγουρη πρέπει να θεωρείται η κατάθεση κειμένου και από την «Αριστερή Πλατφόρμα».
Κριτική από Δραγασάκη
Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε ήπια κριτικός σε συνέντευξή του στο «Εθνος». «Η εμφάνιση σ’ αυτή την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ποικίλων προβλημάτων, δυσλειτουργιών, ακόμη και αντιφάσεων, προσωπικά, δεν με ανησυχούν. Θα ήθελα μάλιστα τέτοια προβλήματα να αναδεικνύονται ακόμη πιο τολμηρά, να συζητιούνται σε μεγαλύτερο βάθος και να αναζητούνται λύσεις πρωτότυπες και μακρόπνοες».
Το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος σημείωσε μάλιστα ότι πρέπει οι σχετικές συζητήσεις «να συνδυαστούν ή και να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και έναν ψύχραιμο απολογισμό της δράσης μας όχι μόνο στην περίοδο των εκλογών αλλά από το ιδρυτικό μας Συνέδριο μέχρι σήμερα».