Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε σήμερα (Τρίτη) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με θέμα «Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019».
Κατά τη διάρκεια του γεύματος των συνέδρων, ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, και τον κ. Σόιμπλε. Καθώς καθόταν δίπλα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για περίπου 20 λεπτά, για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η συζήτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος θα αρχίσει μετά τον Σεπτέμβριο. Σημείωνε, δε, ότι ο χρόνος της έναρξης και η διάρκεια είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Αντίθετα, είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.
Στο τραπέζι ετέθη και το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και να αναδειχθεί ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Σαμαράς έχει παραμείνει σταθερός στην υποστήριξή του, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η Αγγλία. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο κ. Γιούνκερ είναι περίπου βέβαιος, ειδικά αν η Αγγλία πάρει το χαρτοφυλάκιο, που επιθυμεί στην Επιτροπή, με πρώτη προτίμηση αυτό της Ενέργειας. Το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στηρίζει την ενίσχυση με πόρους και τη ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει την υποψηφιότητα και θεωρεί ότι θα είναι θετική η επικράτησή του.
Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ο κ. Σαμαράς είχε συνομιλία και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μ.Μπαρόζο, με τον οποίο περιορίστηκαν στα ευρωπαϊκά θέματα.
«Επιλογή, όχι ανάγκη»
«Η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη», δήλωσε από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας το τηλεγράφημα του Reuters. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι τόσο η απόφαση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση της χώρας, όσο και οι θετικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στο πεδίο της οικονομίας, σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογούν κινήσεις, όπως αυτές που «προαναγγέλλονται» με σημερινό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου των Οικονομικών».
Πέραν τούτου, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σημειώνει με ικανοποίηση την σημερινή άντληση ποσού 1,3 δισ. ευρώ, μέσω τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με επιτοκιακό κόστος που για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το 2% (1,80% έναντι 2,13% κατά την δημοπρασία της 13ης Μαΐου). «Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση επιστροφής στην αξιοπιστία και στην εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε η κα Βούλτεψη.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ