syriza

18/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα

Το «κείμενο συμβολής» που κατέθεσαν προς συζήτηση στην Κ.Ε. τα 53 στελέχη της πλειοψηφίας έχει βάλει φωτιά στην εσωκομματική συζήτηση, αφού όλες οι τάσεις τοποθετούνται σε σχέση με αυτό.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Η εσωκομματική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε σε έντονη κίνηση τα τελευταία 24ωρα μετά την αποστολή του κειμένου των 53 κορυφαίων στελεχών του κόμματος προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του. Το εκτενές «κείμενο συμβολής», όρος που στη «γλώσσα» της Κουμουνδούρου μεταφράζεται σε κείμενο που τίθεται για προβληματισμό και όχι ως αντιπαραθετικό στην εκάστοτε εισήγηση, έχει ήδη μπει δυναμικά στις καθημερινές συζητήσεις των επιτελών των υπόλοιπων τάσεων.

 

Η Πολιτική Γραμματεία στη σημερινή σύσκεψή της αναμένεται να καταλήξει στην εισήγησή της προς την Κ.Ε., ενώ τη συγγραφή της έχουν αναλάβει στελέχη όλων των τάσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και αποτελεσματικότερη συζήτηση στη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

 

Πολιτικά και χωρίς γκρίνιες

 

Οι έμπειροι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πάντως ότι η αποτίμηση του αναμφισβήτητα θετικού αποτελέσματος γίνεται με όρους ξεκάθαρα πολιτικούς και μακριά από οποιαδήποτε «γκρίνια». Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε και η φράση του γραμματέα Δημήτρη Βίτσα στην «Αυγή» ότι «η νίκη είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία για να εντοπίσεις δυνατά σημεία και αδυναμίες».

 

Με ενδιαφέρον πάντως παρακολουθούν την εσωκομματική συζήτηση στελέχη όλων των τάσεων, που αναμένεται να καταθέσουν ανοιχτά την οπτική τους και τις απόψεις τους για την πορεία του κόμματος. Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» διάβασαν, όπως λένε οι ίδιοι, με προσοχή το κείμενο των 53, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα θετικό» το ότι στην εσωκομματική ατζέντα τίθενται προς συζήτηση τέτοια θέματα προς επεξεργασία. «Υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε και άλλα στα οποία διαφωνούμε με τους 53 συντρόφους», έλεγε ενδεικτικά στέλεχος της τάσης, η δύναμη της οποίας ανέρχεται στο 30% της Κεντρικής Επιτροπής.

 

«Εγιναν «τσαπατσουλιές» στην προεκλογική περίοδο που στοίχισαν και υπήρχαν προβλήματα συλλογικότητας στο κόμμα, που πρέπει να εξετάσουμε», προσθέτουν, σημειώνοντας ότι «πρέπει το επόμενο διάστημα να υπάρξουν κινήσεις τολμηρές». «Για παράδειγμα», λένε, «πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την οργάνωση της νεολαίας μας, να επανεξετάσουμε τις κομματικές λειτουργίες, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας από «τα κάτω», αλλά και να δώσουμε βάρος στο ριζοσπαστικό πρόγραμμα του κόμματος». Η «Αριστερή Πλατφόρμα» αναμένεται να καταθέσει και αυτή ένα αντίστοιχο κείμενο συμβολής στον εσωκομματικό διάλογο.

 

Την ίδια ώρα στελέχη της Σοσιαλιστικής Τάσης δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το «αύριο», καθώς, όπως λένε, «δεν πρέπει να διολισθήσουμε σε μια εσωτερική μιζέρια». Η τάση αναμένεται να εστιάσει την άποψή της στο «πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει τους όρους για τη νικηφόρα πορεία, για το πώς θα φύγουμε μπροστά, ακόμα πιο ενδυναμωμένοι». Γι’ αυτό και τα εν λόγω στελέχη θα καταθέσουν στην Π.Γ. και στην Κ.Ε. τις απόψεις τους επί ιδεολογικών και πολιτικών ζητημάτων, «που αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά και αναζητούν απαντήσεις από την Αριστερά».

 

Στελέχη πάντως που υπέγραψαν το κείμενο των 53 θεωρούν ότι η εσωκομματική δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς επιτάσσει τα όποια εσωκομματικά ζητήματα να τίθενται ανοιχτά εντός των κομματικών διαδικασιών. «Δεν τίθεται ούτε ζήτημα εσωστρέφειας ούτε υπάρχει διάθεση για «άδειασμα» ή για «επίθεση». Απλά συμβάλλουμε στον εσωτερικό διάλογο με τις απόψεις μας για το πώς θα ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έρθει για να μείνει», λένε υπογράφοντες. Σημειώνουν δε ότι το κείμενο είχε αποκλειστικά αποδέκτες, ως όφειλε, τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και χαρακτηρίζουν «αστεία» τα περί «πικραμένων στελεχών που δεν αξιοποιήθηκαν», ισχυρισμοί που γράφτηκαν σε ορισμένες ιστοσελίδες.

 

«Επ’ αυτού άλλωστε αρκεί να δει κάποιος τους υπογράφοντες», σημειώνουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να νιώθουν πικραμένοι βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και άτομα που ανέλαβαν ευθύνες στην πορεία μέχρι τις εκλογές».

 

Στελέχη πάντως που ανήκουν στην «προεδρική πλειοψηφία» αλλά δεν υπέγραψαν το κείμενο, όπως ο Γ. Μηλιός και ο Γ. Μπασκόζος, επιχειρούν να διαμορφώσουν τη δική τους «γραμμή». Ο μεν Γ. Μπασκόζος, μέλος της Π.Γ., έγραψε προ ημερών, πριν από το κείμενο των 53, ότι «σχόλια και κείμενα τις τελευταίες μέρες, αλλά και κάποιες πρακτικές, δημιουργούν την εντύπωση προσπάθειας σύγκλισης απόψεων και ομαδοποιήσεων εντός του κόμματος που δεν φαινόταν πιθανή με τα μέχρι τώρα δεδομένα», ενώ ο Γ. Μηλιός χτες στην «Αυγή» αρκέστηκε στο να εκφράσει την ανάγκη για έναν «ριζικό ανασχεδιασμό ώστε να διευρύνουμε όχι μόνο τα εκλογικά μας ποσοστά, αλλά την πολιτική και ιδεολογική μας εμβέλεια».

 

Scroll to top