18/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θέλουμε να κυβερνήσουμε;»

Με αυτό το ερώτημα και με την προσθήκη «αν ναι, πώς;» απαντούν οι τού προεδρικού περιβάλλοντος στο κείμενο των 53 και θέτουν κεντρικό στόχο τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να πάει η χώρα σε εκλογές.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

Στο τρίπτυχο «άνοιγμα στην κοινωνία – πολιτικές συνεργασίες – αυτοδυναμία» θα επιμείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου των 53 βουλευτών και στελεχών του κόμματος, με το οποίο έθεταν μια σειρά ζητημάτων που άπτονταν όχι μόνο της λειτουργίας του κόμματος, αλλά κυρίως με ποιο πολιτικό πρόσημο, και ποια τακτική θα ακολουθηθεί εν όψει πιθανόν πρόωρων εκλογών, φέρεται αποφασισμένος να θέσει επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων.

 

Συνεργάτες του προέδρου αντικρούοντας την επιχειρηματολογία των «53», ότι το κείμενο «ήταν απλά ένα κείμενο συμβολής στον διάλογο, το οποίο είχε αποσταλεί στα μέλη της κεντρικής επιτροπής με στόχο σημεία του να ενσωματωθούν στο κείμενο της πολιτικής γραμματείας», ερωτούν «όταν κατεβαίνει μια συνολική πλατφόρμα, πώς αυτή δεν χαρακτηρίζεται αντιπαραθετική απέναντι σε επιλογές της ηγεσίας;». Δεν θεωρούν δε καθόλου τυχαία τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί «μέσω διαρροών» το κείμενο, το οποίο αποτέλεσε και αφορμή να επιτεθεί η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τον εμφανίζει να «έχει εσωτερικά προβλήματα».

 

Σημείο αντιπαράθεσης επίσης τα όσα αναφέρονται και αμφισβητούν την προεκλογική καμπάνια όσο και σε επιθέσεις στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου, μέσω των οποίων επιχειρείται να σταλούν «διάφορα μηνύματα με συγκεκριμένους αποδέκτες».

 

Στελέχη που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία αναρωτιούνται γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μάλιστα γιατί γίνεται κριτική στο αυτονόητο «γιατί νικήσαμε» και όχι στο «γιατί δεν χάσαμε». Οπως επισημαίνουν «δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο», και εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή των στελεχών της ΑΡ.ΕΝ. πιθανόν να υποκρύπτει μια «διάθεση ισχυροποίησής τους στο εσωκομματικό τοπίο, και κυρίως να πλασαριστούν στη μετεκλογική κομματική αφετηρία».

 

Με δεδομένο ότι ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος, ειδικά δε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την πολύ καλή εμφάνιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται να θέσει τους πολιτικούς όρους με τους οποίους θα συγκροτούνται πλέον οι πλειοψηφίες εντός του κόμματος. Υπερβαίνοντας τον «κλασικό δρόμο», δηλαδή εκείνον των ευκαιριακών «συγκολλήσεων», θα προτάξει το διακύβευμα των εκλογών, θέτοντάς το πιθανόν με το πολιτικό ερώτημα όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό «θέλουμε και πώς να κυβερνήσουμε;».

 

Και σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν και «εκείνοι που έχουν ενστάσεις στον τρόπο της διακυβέρνησης, αλλά και εκείνοι που διατυπώνουν ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο που αυτή θα επιτευχθεί».

 

Στο σημείο αυτό όσοι συνομιλούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται ότι «το πολιτικό παιχνίδι έχει ανοίξει και δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να πορεύεται κοιτάζοντας το παρελθόν, όταν το μέλλον τρέχει…». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρώτος στόχος είναι η εμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε οι πρόωρες εκλογές να καταστούν πλέον αναπόφευκτες.

 

Και θέτουν το ερώτημα «όσοι υπεραμύνονται ξεκομμένα τον κινηματικό χαρακτήρα της Αριστεράς, χωρίς να τον συνδυάζουν με κινήσεις πολιτικών ανοιγμάτων, ας εξηγήσουν πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί;». Ευθεία πρόκληση σε όσους καυτηριάζουν την τακτική «ανοικτών θυρών» και προβαίνουν σε κριτική «περί μπακαλίστικων λογικών», σχετικά με τις συμμαχίες, θέτοντας το ερώτημα αν «θα πρέπει ή όχι να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη μεγάλη κοινωνική Αριστερά, ώστε να κυριαρχήσει και πολιτικά».

 

Από την άλλη πλευρά στελέχη των «53» επιμένουν ότι «είμαστε μέλη της πλειοψηφίας του συνεδρίου, δεν διαρρηγνύουμε τις σχέσεις μας με την ηγεσία, αλλά επιδιώκουμε μεγαλύτερη συλλογικότητα στις αποφάσεις και να μην αντιγράφουμε παλαιάς κοπής κομματικά πρότυπα».

 

Εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού εκεί θα κατατεθούν οι προτάσεις, αλλά κυρίως το πώς θα αντιμετωπίσουν τα μέλη της το κείμενο των «53», και από αυτή θα εξαρτηθεί και το κλίμα της κεντρικής επιτροπής. Η προσπάθεια εκ μέρους των «53» να πέσουν οι τόνοι ήταν αξιοσημείωτη χθες, αφού σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουν να χαρακτηριστούν ως «αντίπαλοι» του προέδρου και πολύ περισσότερο να χρεωθούν ένα ενδεχόμενο κακό κλίμα την επαύριο μιας μεγάλης νίκης.

 

Scroll to top