Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Η περιοχή του Αρδηττού στην οποία ανακαλύφθηκε η σημαντική επιγραφή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
Η επιγραφή που βρέθηκε χθες το πρωί στο οικόπεδο της Αγροτέρας Αρτέμιδος στις δυτικές υπώρειες του λόφου Αρδηττού, στο Μετς, είναι σημαντικό εύρημα που αλλάζει τα αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή. Μικρών διαστάσεων (10 εκ.), φέρει τα γράμματα Δ ΜΕΙ, δηλαδή Διός Μειλιχίου. Χάρη στην επιγραφή, τα κατάλοιπα του ναού του 4ου π.Χ. αιώνα, που βρέθηκαν εκεί πριν από δύο μήνες περίπου, ταυτίζονται με τον Ναό του Μειλιχίου Διός. Ετσι, επιβεβαιώνεται η τοπιογραφία του Παυσανία σύμφωνα με την οποία στο άνω μέρος του λόφου βρισκόταν ο Ναός του Μειλιχίου Διός και στο κάτω ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, κατάλοιπα του οποίου έχουν βρεθεί εδώ και δεκαετίες.
«Σημαντικότατο» χαρακτήρισε το εύρημα η Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη της Γ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, η οποία έκανε την ανακοίνωση απ’ ευθείας στον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά τη συνάντηση γνωριμίας που είχε χθες με τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Πρόκειται για επιγραφή πιστού που την αφιερώνει στον ευπρόσιτο, καταδεκτικό θεό και το τμήμα της εντοπίστηκε επάνω σε λίθινο αντικείμενο. Με το εύρημα δημιουργούνται νέα δεδομένα και πιθανές εξελίξεις για το οικόπεδο που τελεί υπό απαλλοτρίωση από τη δεκαετία του ‘60, αίτημα που θέτουν και κάτοικοι της περιοχής.
Με ικανοποίηση ο νέος υπουργός άκουσε την καλή είδηση της σπουδαίας ανακάλυψης, στην εθιμοτυπική συνάντηση με τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. «Οργανο με κύρος και εγκυρότητα» το χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι δέος όταν αναλογίζομαι την αποστολή σας. Είναι από τα κορυφαία γνωμοδοτικά όργανα και είναι τιμή μου που είμαι εδώ μαζί σας γι’ αυτό που είστε και γι’ αυτό που συνεχίζετε… Εχετε προστατεύσει αυτό που πρέπει να προστατευτεί κι αυτό το οποίο μας καθορίζει».
Οσο για τις γνωμοδοτήσεις, τους ζήτησε να έχουν την προσοχή τους στα μεγάλα έργα λέγοντας: «Να τα κοιτάμε με μια τακτική που θα βοηθήσει στην εξέλιξή τους για να σηκώσει η χώρα κεφάλι και να είμαστε συμπαραστάτες στους δημιουργικούς ανθρώπους». Χαρακτήρισε την αποστολή του ΚΑΣ «γοητευτική» και είπε προς τα μέλη του πως «σας ζηλεύω και θέλω κι εσείς να με ζηλέψετε που είμαι υπουργός Πολιτισμού και να με βοηθήσετε να τα πάω καλά», για να προσθέσει: «Σας θέλω βαστάζους γιατί εσείς γνωρίζετε το φορτίο. Εσείς να κρατήσετε το γόητρό σας και εμείς να το ανακτήσουμε».
Τις απορίες του σχετικά με τον ρόλο και τη λειτουργία του ΚΑΣ ανέλαβε να εξηγήσει η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι προχωράει η ψηφιοποίηση των πρακτικών του ΚΑΣ και θα είναι πλέον προσβάσιμα στο Διαδίκτυο από την πρώτη συνεδρίαση του 1864. Τέλος, ο κ. Τασούλας ευχήθηκε στους επιστήμονες να αποφεύγουν την πίεση «γιατί όταν αποφασίζει κάποιος με πίεση δεν είναι ο εαυτός του» και είπε χαμογελώντας: «Περίμενα να δω τους δυνάστες του ελληνικού λαού που λένε πάντα “όχι”, αλλά είδα κάτι άλλο».