nea-filadelfeia

18/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας

Γύρω από το τρίπτυχο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, νέο γήπεδο της ΑΕΚ και Αλσος περιστρέφεται ο διάλογος στην τοπική κοινωνία και μάλιστα με το αποπροσανατολιστικό ερώτημα «γήπεδο ή μη γήπεδο». Το φλέγον ζήτημα του ΡΣΑ ελάχιστα συζητήθηκε.
      Pin It

Των Αφροδίτης Τζιαντζή, Στέργιου Ζιαμπάκα Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος

 

Απειλητικό σημείωμα, με μια σφαίρα τυλιγμένη, και την υπογραφή της ΑΕΚ, βρήκε κάτοικος της Φιλαδέλφειας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του, την Τρίτη 3 Ιουνίου.

Απειλητικό σημείωμα, με μια σφαίρα τυλιγμένη, και την υπογραφή της ΑΕΚ, βρήκε κάτοικος της Φιλαδέλφειας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του, την Τρίτη 3 Ιουνίου.

Ανηφορίζοντας στη (Νέας) Φιλαδέλφεια από τον Περισσό, στο μάτι κάθε περαστικού πρώτα «χτυπάνε» αεκτζίδικα συνθήματα: «Ορίτζιναλ 21», «Γήπεδο εδώ τώρα», κιτρινόμαυρα γκράφιτι. Πλησιάζοντας στη Δεκελείας βλέπει κανείς τα σημάδια μιας ζωντανής, πολιτικοποιημένης γειτονιάς: αφίσες από τοπικές συλλογικότητες, φυλλάδια για αντιφασιστική πορεία, το «Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης» της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

 

Ακριβώς δίπλα, τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Στρούγκα», στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το δημαρχείο. Στα δύο στέκια, που λειτουργούν αυτόνομα, διοργανώνεται πλήθος δραστηριοτήτων: μαθήματα, προβολές ταινιών, γλέντι για την ενίσχυση του νεοσύστατου Κοινωνικού Ιατρείου. Πιο πέρα το ημιυπόγειο κλαμπ της Ορίτζιναλ, δίπλα σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Από πάνω η είσοδος του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας.

 

(Ψευτο)δίλημμα

 

Το τρίπτυχο Αλσος – Γήπεδο ΑΕΚ – Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) κυριαρχεί στις συζητήσεις των κατοίκων. Το δίλημμα -ψευτοδίλημμα όπως έχει χαρακτηριστεί- «γήπεδο ή μη γήπεδο» κυριάρχησε προεκλογικά. Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα του ΡΣΑ ελάχιστα συζητήθηκε. Για την ακρίβεια, επιχειρήθηκε να μη συζητηθεί. Η πρώτη απόπειρα ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε στις 29 Μαΐου από πρωτοβουλία κατοίκων, ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το ΡΣΑ, διαλύθηκε κακήν κακώς από αγριεμένο όχλο εμφανιζόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ που τραμπούκιζαν και απειλούσαν. Συλλογικότητες χαρακτήρισαν «ηθικό αυτουργό» των τραμπουκισμών τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δ. Μελισσανίδη, και τους τραμπούκους, «μισθοφορικό στρατό».

 

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που θυμίζουν παρακράτος: «Πάνω από 100 άτομα, κυρίως μη Φιλαδελφειώτες, κατέλαβαν την αίθουσα και διέλυσαν τη συζήτηση, απειλώντας μας: «Ξέρουμε πού μένετε. Θα σας κάψουμε». Αντρες της ομάδας ΔΙΑΣ στα 100 μέτρα απλώς κοιτούσαν». Είχαν προηγηθεί και άλλα κρούσματα τραμπουκισμού: αντισυγκέντρωση ΑΕΚτζήδων ανήμερα της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης της «Δύναμης Πολιτών», απειλές σε υποψήφιους, μεταξύ άλλων στον επικεφαλής της παράταξης και νεοεκλεγέντα δήμαρχο Α. Βασιλόπουλο. Μετεκλογικά, κάτοικος δραστήριος στα κινήματα προστασίας του Αλσους βρίσκει απειλητικό σημείωμα στο αυτοκίνητό του: «Εχεις και μια κόρη, ε;», με την υπογραφή «ΑΕΚ» σε φυλλάδιο του ΟΠΑΠ. Τυλιγμένη στο χαρτί μια σφαίρα…

 

Αυτογκόλ ο εκφοβισμός

 

Το περιστατικό καταγγέλλεται στην αστυνομία. Οι απόπειρες τρομοκράτησης των κατοίκων γυρίζουν μπούμερανγκ. Από τις αρχές Ιονίου η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Μαζικές συνελεύσεις γεννούν το νέο Συντονιστικό κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Συμμετέχουν πολίτες από γύρω περιοχές, όπως η Ν. Ιωνία. Νέα συζήτηση για το ΡΣΑ προγραμματίζεται στην πλατεία Πατριάρχου, αύριο, Πέμπτη, στις 19.00. Οι κάτοικοι είναι περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι. «Δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά τους να έχουν λόγο για θέματα που αφορούν άμεσα «την πόλη μας, το Αλσος μας, τις ζωές μας».

 

Σε «ειρηνική» αντισυγκέντρωση καλεί η ΟRIGINAL 21, επίσης αύριο, επίσης στην πλατεία Πατριάρχου στη Ν. Φιλαδέλφεια, «με θέμα φυσικά το γήπεδό μας στα χώματα μας», μία ώρα πριν από την ανοιχτή συζήτηση για το Ρυθμιστικό που καλεί το Συντονιστικό. Οι οπαδοί της ΑΕΚ δηλώνουν ότι τάσσονται αδιαπραγμάτευτα υπέρ της κατασκευής γηπέδου στη Φιλαδέλφεια -με βάση το άρθρο 81 του ΡΣΑ. «Οσον αφορά άλλες δραστηριότητες, βλέψεις, σχέδια, δουλειές διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών ανά την επικράτεια (άρθρο 82), φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι, αρνητικοί και ενίοτε στο πλευρό όσων αντιστέκονται σε τέτοιες βλέψεις», συμπληρώνουν. Στο υστερόγραφο δηλώνουν ότι θα θεωρήσουν εχθρό τους και καθοδηγούμενο από συμφέροντα όποιον αντιταχθεί στην κατασκευή γηπέδου, χαρακτηρίζοντας «γελοίους» όσους μίλησαν για τραμπούκους και τονίζοντας ότι δρουν ανιδιοτελώς και χωρίς καθοδήγηση.

 

* Αύριο το β’ μέρος της έρευνας, για τις «φωτιές» που ανάβει το γήπεδο στην πολιτική σκηνή.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

«ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ» ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ

Η εγκατάλειψη στρώνει τον δρόμο στην καταπάτηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Οι Φιλαδελφειώτες πρόσφυγες ανέπτυξαν ένα ξεχωριστό δέσιμο με το δάσος. Ετσι έμαθα να το λέω, δάσος το έλεγε η γιαγιά μου. Ισως επειδή δεν έχουν πια άλλο τόπο, το χωριό τους, η έξοδός τους ήταν το δάσος». Νεαρή Φιλαδελφειώτισσα, δισέγγονη Μικρασιατών προσφύγων, εξηγεί τους λόγους που το «δάσος», όπως το έλεγαν οι παλιοί κυριολεκτώντας, είναι το σπίτι τους.

 

Μαζί με τα παραμύθια η γιαγιά της διηγούνταν ιστορίες για τη μεγάλη αναδάσωση του ’48. Το δάσος τούς έσωσε στην Κατοχή, αφού έκοβαν τα ξύλα του, για να ζεσταθούν. Από τότε μέχρι σήμερα, τα περίπου 450 στρέμματα του δάσους (480 με τους περιφραγμένους χώρους) έχουν υποστεί αλλεπάλληλες παρεμβάσεις. Τσιμεντωμένοι δρόμοι, αυθαίρετα κτίσματα, όπως το εγκαταλειμμένο τουριστικό περίπτερο «Κένταυρος» που έχει κριθεί κατεδαφιστέο, δείγματα ενός οικοδομικού ιμπεριαλισμού που περικυκλώνει το Αλσος.

 

Αν προσθέσει κανείς τα αγριόχορτα που θεριεύουν, την εγκατάλειψη ειδικά στα σημεία που συνορεύουν με το κατεδαφισμένο γήπεδο, τους ανεξήγητα πολλούς κομμένους κορμούς, τις άδειες λιμνούλες που μαζεύουν μπάζα, σχηματίζει την εικόνα μιας καλλιεργημένης υποβάθμισης που στρώνει το χαλί στην ανάπλαση-ιδιωτικοποίηση. Οπως καταγγέλλουν δημότες, από τη στιγμή που ανακινήθηκαν τα σχέδια ανέγερσης του γηπέδου, το Αλσος αφέθηκε να ρημάξει. Μόλις δύο άτομα παραμένουν στην υπηρεσία καθαριότητας.

 

Το πρώτο αντεπιχείρημα ενάντια σε όσους υπερασπίζονται το Αλσος είναι το εξής: «Αν το αγαπούσατε τόσο πολύ, δεν θα το αφήνατε να καταντήσει έτσι». Κι όμως, αν το Αλσος υπάρχει ακόμα ακέραιο, οφείλεται στους αγώνες των κατοίκων. Το αμέσως επόμενο είναι: «Είστε γαύροι». Κι ας είναι οι περισσότεροι πρόσφυγες και ΑΕΚτζήδες. Μόνο που γι’ αυτούς ΑΕΚ δεν σημαίνει απαραίτητα Μελισσανίδης, ούτε η μνήμη της προσφυγιάς συνδυάζεται με το φαραωνικό γήπεδο της «Αγιά-Σοφιάς».

 

* Η ανωνυμία των κατοίκων διασφαλίζεται για ευνόητους λόγους

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Το χρονολόγιο για την «Αγιά-Σοφιά»

 

■ Οκτώβριος 2013: Συγκαλείται δημοτικό συμβούλιο, με σκοπό την ενημέρωση για το γήπεδο από τον ίδιο τον Δ. Μελισσανίδη και τους υπεύθυνους του έργου. Η απερχόμενη δημοτική αρχή ύψωσε το πανό: «ΑΕΚ καλώς ήλθες σπίτι σου», ενώ πλήθος ΑΕΚτζήδων συνόδευαν τον πρόεδρο της ΠΑΕ και τους συμβούλους του. Με μόνο υλικό τρισδιάστατες απεικονίσεις, χωρίς νομική και περιβαλλοντική μελέτη του δήμου, ψηφίζεται επί της αρχής η ανέγερση του γηπέδου, ενώ οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν αποχωρήσει.

 

■ 20 Νοεμβρίου 2013: Νέο επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο. Παρουσιάζεται η τεχνική μελέτη της ΑΕΚ από τον project manager του έργου Δ. Ανδριόπουλο της Dimand A.E. Οπαδοί της Original επιτίθενται φραστικά σε δημοτικές συμβούλους που κάνουν «ενοχλητικές» ερωτήσεις. Η μελέτη υπερψηφίζεται.

 

■ 20 Φεβρουαρίου 2014: Τίθεται σε διαβούλευση νομοθετική ρύθμιση για το κανονιστικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια για το γήπεδο. Παραχωρούνται από το ελληνικό Δημόσιο 29,1 στρέμματα για την κατασκευή «Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού» στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η οποία με τη σειρά της τα παραχωρεί σε τρίτους -δηλαδή στη «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.», κατασκευαστική με μεγαλομέτοχο τον Γ. Μελισσανίδη, γιο του Δ. Μελισσανίδη.

 

Προβλέπεται η άρση της υποχρέωσης της καταβολής του 15% των εσόδων στο ερασιτεχνικό σωματείο. Το σωματείο μπορεί να κλείνει συμφωνίες με δημόσιους φορείς για χρηματοδότηση, φωτογραφίζοντας τη δέσμευση του περιφερειάρχη Γ. Σγουρού για χρηματοδότηση του γηπέδου με 20 εκατ. ευρώ. Αναφέρονται τα μέγιστα όρια δόμησης, συμπληρωματικές χρήσεις με χώρους αναψυχής, εμπορικά καταστήματα κ.ά. και η κατασκευή 380 θέσεων πάρκινγκ. Οικοδομική άδεια δεν θα εκδίδει η αρμόδια Πολεοδομία, αλλά η Διεύθυνση Οικοδομικών Κτιριοδομικών Κανονισμών του ΥΠΕΚΑ. Η ρύθμιση συνοδεύεται από μελέτη 130 σελίδων για την πόλη, που θίγει γενικότερα ζητήματα.

 

■ 27 Μαρτίου: Τίθεται σε διαβούλευση το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής-Θεσσαλονίκης. Το άρθρο 18 προβλέπει τη μετατροπή του Δάσους σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Με το άρθρο 19 μεταβιβάζεται από τον δήμο σε ανεξάρτητο φορέα «Ανάπλασης και Διαχείρισης». Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι ο φορέας αυτός είναι προθάλαμος του ΤΑΙΠΕΔ. Με το άρθρο 82 προβλέπεται ότι ώς και 5% της έκτασης του Αλσους (όπως και κάθε άλσους, εκτός Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης), δηλαδή τουλάχιστον 22 στρέμματα, μπορεί να διατεθεί για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

■ 9 Μαΐου: Λίγες μόλις ώρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, κατατίθεται η διάταξη για το ΡΣΑ. Η ρύθμιση για την ΑΕΚ εντάσσεται με τη μορφή του άρθρου 81.

 

■ 29 Μαΐου: Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το ΡΣΑ. Οι βουλευτές Δ. Στρατούλης και Γ. Πάντζας ανακοινώνουν την υπερψήφιση του άρθρου 81, ενώ έχει προηγηθεί συνάντηση με τον Δ. Μελισσανίδη. Το ίδιο απόγευμα, τραμπούκοι θα διαλύσουν τη συζήτηση για το ΡΣΑ στη Ν. Φιλαδέλφεια. «Αφού ο Μελισσανίδης τα βρήκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς γιατί ανακατεύεστε;», το επιχείρημά τους…

 

■ 4 Ιουνίου: Ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Σήμερα το ΡΣΑ βρίσκεται στο στάδιο της β’ ανάγνωσης στην αρμόδια Επιτροπή, από όπου θα οδηγηθεί προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Ολομέλειας.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

 

Το θέμα του Ρυθμιστικού προγραμματίζεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από αίτημα του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Αρη Βασιλόπουλου. Σε επίπεδο προθέσεων, όλες οι δημοτικές παρατάξεις τάσσονται υπέρ της ανέγερσής του, με τις περισσότερες να μην έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα επισήμως για τις λεπτομέρειες.

 

Αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Βασιλόπουλος κατηγορήθηκε ότι έκανε πίσω από τις προεκλογικές του θέσεις. Ακολούθησε ανακοίνωση–ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της παράταξής του, με την οποία η «Δύναμη Πολιτών» δήλωνε πως ήταν και παραμένει ξεκάθαρη στις θέσεις της αναφορικά με το ζήτημα του Αλσους, δηλαδή «την απόλυτη προστασία του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα του, αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο». Η ανεξάρτητη αριστερή δημοτική παράταξη είχε υποστηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η τελική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ρυθμιστικό. Δημότες της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας υποστηρίζουν ότι ο Α. Βασιλόπουλος θα ακολουθήσει αυτές τις θέσεις. Σημειώνεται ότι η τοπική οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την υπερψήφιση του άρθρου 81 του ΡΣΑ, που προαναγγέλλουν στη Βουλή οι βουλευτές Γ. Πάντζας και Δ. Στρατούλης. Τέλος, η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας συνοψιζόταν στο αίτημα: «Γήπεδο για τον λαό και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΑΕΚ-«ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ»

«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίθεση»

 

Ζητήσαμε την άποψη φιλάθλων της ΑΕΚ και συγκεκριμένα της συντονιστικής επιτροπής των «Πειρατών του Ονείρου», η οποία θέλησε να τοποθετηθεί συνολικά επί του θέματος:

 

«Εμείς θεωρούμε ότι η Ν. Φιλαδέλφεια αποτελεί την ιστορική κοιτίδα της ΑΕΚ. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός που δεν αλλάζει. Κάποτε, πριν από πολλές δεκαετίες, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες πέρασαν τους δρόμους της φωτιάς και ήρθαν σε αυτόν τον τόπο και δημιούργησαν την ομάδα της ΑΕΚ, την ομάδα της προσφυγιάς, η οποία στο πέρασμα των δεκαετιών έμελλε να κουρσέψει τις καρδιές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η ΑΕΚ συνέδεσε την ύπαρξή της με τη γειτονιά της Ν. Φιλαδέλφειας, όπου εκεί οι ίδιοι οι πρόσφυγες έφτιαξαν το γήπεδό τους.

 

Θεωρούμε λοιπόν ότι η Ν. Φιλαδέλφεια αποτελεί την αδιαμφισβήτητη γειτονιά της ΑΕΚ και ως εκ τούτου το μεγάλο όνειρο της ανοικοδόμησης του γηπέδου συνεγείρει σήμερα ολόκληρο τον λαό της ΑΕΚ που προσμένει πώς και πώς πλέον να γίνει το γήπεδό της και ταυτόχρονα το μουσείο της προσφυγιάς. Πιστεύουμε ότι το κοινό όραμα του Δ. Μελισσανίδη και του κόσμου της ΑΕΚ είναι σε πλήρη αρμονία, τόσο με το συμφέρον του Συλλόγου μας όσο και με το συμφέρον της περιοχής, η οποία μέσω της ανοικοδόμησης του γηπέδου θα ξαναγνωρίσει και η ίδια μια άνθηση και μια ανάπτυξη κόντρα στον μαρασμό και την εγκατάλειψη που είχε δημιουργήσει η απουσία του γηπέδου όλα αυτά τα χρόνια. Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αντίθεση, όπως πολλοί εντέχνως παρουσιάζουν, αλλά κοινός στόχος είναι στη θέση των ερειπίων και της καταστροφής να υπάρξει αναδημιουργία και η νέα ελπιδοφόρα μέρα από κοινού για την ΑΕΚ και τη Ν. Φιλαδέλφεια.

 

Το γήπεδο θα αποτελεί διαχρονική περιουσία του Συλλόγου της ΑΕΚ και το βασικό προαπαιτούμενο για τη συνολική αναγέννηση της ομάδας. Επίσης, η ίδια η Ερασιτεχνική ΑΕΚ ως διαχρονικός ιδιοκτήτης του γηπέδου με την κατασκευή του έργου θα απολαμβάνει τα νόμιμα δικαιώματά της, ώστε με τα έσοδα που θα λαμβάνει θα έχει και η ίδια την οικονομική της αυτονομία και θα μπορούν τα τμήματά της να έχουν την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία, ώστε να κάνουν πρωταθλητισμό και αυτά, όπως απαιτεί το ειδικό βάρος της ΑΕΚ».

 

Scroll to top