limani-Peiraias-Cosco-provlita

18/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Εν μέσω αντιδράσεων έρχεται ο Κινέζος πρωθυπουργός στο λιμάνι του Πειραιά

Την Παρασκευή θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της Cosco, τη στιγμή που κορυφώνονται οι αντιδράσεις παραγωγικών και κοινωνικών φορέων οι οποίοι τάσσονται κατά της πώλησης του λιμανιού.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Στις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, για τέταρτη φορά μέσα σ' ένα χρόνο, θα βρεθεί το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συνοδεύσει τον Κινέζο πρωθυπουργό που φθάνει αύριο (Πέμπτη) στη χώρα μας για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Οι δυο άνδρες στις 9:30 το πρωί της Παρασκευής θα επισκεφθούν τις προβλήτες που εκμεταλλεύονται οι Κινέζοι στο λιμάνι και θα συζητήσουν μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον «φιλικό διακανονισμό» Cosco-ΟΛΠ, το ενδιαφέρον των Κινέζων για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και το πρόγραμμα χρηματοδότησης των κινεζικών τραπεζών, ύψους 300 εκατ. δολαρίων προς τους Έλληνες εφοπλιστές για να φτιάξουν πλοία στα ναυπηγεία τους.

 

Καθολικό «όχι» στην πώληση του λιμανιού

Και όλα αυτά, εν μέσω ενός καθολικού «όχι» στην πώληση του λιμανιού, που είπαν σήμερα (Τετάρτη) εργαζόμενοι στα λιμάνια, αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς του Πειραιά σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον ΟΛΠ με πρωτοβουλία της ΟΜΥΛΕ και των Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος οι νεοεκλεγέντες αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης. Επίσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, και ως εκπρόσωπος του ΕΒΕΠ Νίκος Μανεσιώτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η πλήρης και καθολική αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ. Εκφράστηκε η βούληση όλων των συμμετεχόντων να συμβάλλουν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και όλων των πολιτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η πώληση του Λιμανιού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Ακτοπλοΐα, το Εισαγωγικό και Εξαγωγικό Εμπόριο και στη σύνδεση Λιμανιού και πόλης.

Οσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη εξέφρασαν επίσης την αναγκαιότητα να ενδυναμωθεί σε νομικό επίπεδο η αντίθεση στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης, τόσο στα Ελληνικά Δικαστήρια, όσο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει πρωτοβουλία, ώστε να μεταφερθεί η κοινή βούληση όλων στην Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να σταματήσει το εγχείρημα πώλησης του ΟΛΠ.

 

Γ. Μώραλης: «Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση»

Στην τοποθέτησή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα την άποψη μας προεκλογικά. Δεν θέλουμε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Πόλη και λιμάνι για εμάς είναι έννοιες ταυτόσημες και συνδεδεμένες. Μελετήσαμε προεκλογικά το Ευρωπαϊκό Λιμενικό Σύστημα και διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά πως το μοντέλο που επιχειρεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν έχω λόγο να μην καλωσορίσω τον Κινέζο πρωθυπουργό και τη θεμιτή του επιθυμία για συνέργειες με την Ελλάδα, ωστόσο είναι σαφές πως ο Πειραιάς είναι ενιαία αντίθετος με τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού που προωθεί η κυβέρνηση».

Εξάλλου, πρότεινε να υπάρξει άμεσα διάλογος με την Κυβέρνηση, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τις εξελίξεις στο λιμάνι καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «οι Πειραιώτες πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αντιπαράθεση εργαζομένων του λιμανιού και της κυβέρνησης. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων. Τους θέλουμε δίπλα μας. Τους πολίτες εκπροσωπούμε και γι΄ αυτούς θα παλέψουμε».

 

efsyn.gr 

Scroll to top