19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Αντώνης Σαμαράς προφανώς… θα μαθαίνει κινέζικα

Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, κάνοντας το ίδιο πάνω-κάτω... σόου.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Για τέταρτη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο ο πρωθυπουργός της χώρας ετοιμάζεται αύριο το πρωί να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ Α.Ε. (Cosco) στον Πειραιά συνοδεύοντας τον Κινέζο πρωθυπουργό που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα. Τις τρεις προηγούμενες, ο Αντώνης Σαμαράς είχε πολυδιαφημίσει τις επενδύσεις των Κινέζων και είχε εξαγγείλει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Τον Μάρτιο του 2013 είχε παρευρεθεί στη σύναψη ιδιωτικής συμφωνίας της Cosco με την Hewlett-PacKard, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, μαζί με τον τότε πρόεδρο του κινεζικού ομίλου κάπτεν Γουέι Τζιαφού, εγκαινίασε την ημιτελή προβλήτα ΙΙΙ (ανατολικό κομμάτι), ενώ τον Μάρτιο του 2014 βρέθηκε και πάλι στο λιμάνι, απ’ όπου χαιρέτισε τη νέα συμφωνία της Cosco με την επίσης κινεζική εταιρεία ZTE Corporation που υπεγράφη παρουσία του στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ.

 

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει τι ακριβώς θα κάνει στην τέταρτη κατά σειρά επίσκεψή του και εάν πάλι αφειδώς εξαγγείλει νέες θέσεις εργασίας, το σίγουρο είναι όμως ότι τρία θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο πρωθυπουργούς σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά και τη ναυτιλία.

 

Πρώτον και σημαντικότερον, το πρόγραμμα χρηματοδότησης από κινεζικές τράπεζες 300 εκατ. δολαρίων προς τους Ελληνες εφοπλιστές για να ναυπηγήσουν πλοία σε κινεζικά ναυπηγεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξής τους -μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κινέζος πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Είναι γνωστό ότι το 2010 στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που είχε συναφθεί μεταξύ Ελλάδας-Κίνας προβλεπόταν ότι οι κινεζικές τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με δάνεια άνω των 5 δισ. δολαρίων την κατασκευή πλοίων από Ελληνες εφοπλιστές στα ναυπηγεία της.

 

Δεύτερον, η εκκρεμότητα του «φιλικού διακανονισμού» Cosco-ΟΛΠ για τη νέα επένδυση των Κινέζων στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, καθώς δεν έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., παρά τις πιέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Ναυτιλίας, ούτε έχει νομιμοποιηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι συναρτούν το ενδιαφέρον που ήδη έχουν εκδηλώσει για την απόκτηση του 67% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ με την έκβαση του «φιλικού διακανονισμού». Και τρίτον και τελευταίο, η απόκτηση του λιμανιού του Πειραιά μέσα από τη διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Και ενώ ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κατέβει και πάλι στο λιμάνι και να διαπραγματευτεί με τους Κινέζους την πώλησή του, χθες στον ΟΛΠ έγινε ευρεία και μαζικότατη σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΟΜΥΛΕ και των λιμενεργατών του ΟΛΠ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά -ανάμεσά τους και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης-, των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά και κοινωνικών φορέων.

 

Κατά τη διάρκειά της εκφράστηκε η πλήρης και καθολική αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, όπως επίσης και η βούληση των συμμετεχόντων να συμβάλουν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και όλων των πολιτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η πώληση του λιμανιού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

 

Εκφράστηκε επίσης η αναγκαιότητα να ενδυναμωθεί σε νομικό επίπεδο η αντίθεση στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης, τόσο στα ελληνικά δικαστήρια όσο και στα ευρωπαϊκά, ενώ, τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει πρωτοβουλία ώστε να μεταφερθεί η κοινή βούληση όλων στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να σταματήσει το εγχείρημα πώλησης του ΟΛΠ.

 

[email protected]

 

Scroll to top