tsipras0809

19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύνθεση μετά την καταιγίδα

Παρά τις αναταράξεις μετά το κείμενο των «53», νηνεμία επικράτησε την Τετάρτη στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Τσίπρα να υπενθυμίζει το πάθημα της ΕΔΑ. Κριτική για κόμμα με κλειστές θύρες καταθέτουν τα δύο ΠΑΣΟΚογενή στελέχη.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Από νηνεμία, αποτέλεσμα της αναμενόμενης «σύνθεσης απόψεων», χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες μετά την εμφάνιση του κειμένου κριτικής από 53 στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε μάλιστα τους στόχους που θέτει το κόμμα για την επόμενη περίοδο σε όλα τα ανοιχτά «μέτωπα», πολιτικά και οργανωτικά.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα το να αποτύχει το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία πλειοψηφίας 180 βουλευτών, που θα προθυμοποιηθούν να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ενέθεσε και μια ιστορική διάσταση: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε την ιστορία της ΕΔΑ», είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας επί της ουσίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εργαστεί συντονισμένα ώστε να αποφευχθεί η ανασύσταση του «Κέντρου». Αυτό, άλλωστε, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, θα επιτευχθεί από μια διαφορετική πολιτική που θα απέχει τόσο από την «ενσωμάτωση» όσο και από την «αριστερίστικη λογική» στις συμμαχίες.

 

«Πρέπει να συγκροτήσουμε μια πλατιά, δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική συμμαχία, που θα είναι ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την πολιτική των συνεργασιών, τηρώντας αποστάσεις από εισηγήσεις στελεχών, που μιλούσαν για την ανάγκη «πατριωτικής στροφής» του κόμματος. Υπογράμμισε την ανάγκη για οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, να εγκύψει το κόμμα στη νεολαία, αλλά και να συγκροτηθούν εκλεγμένα περιφερειακά όργανα. «Ενα χρόνο μετά το ιδρυτικό μας συνέδριο, οφείλουμε να δούμε πόσο έχουμε προχωρήσει στην υπόθεση του νέου κόμματος της Αριστεράς», είπε ενδεικτικά, ενώ υπογράμμισε ότι η επιτροπή συγκρότησης του προγράμματος πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε απολογισμό, ώστε να παρουσιαστεί το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

 

Στελέχη που έχουν υπογράψει το κείμενο των «53» χαρακτήριζαν ιδιαίτερα θετική τη «συνθετική» διάθεση που υπάρχει στο όργανο. Αλλωστε η εισήγηση προς την Κ.Ε. θα εμπλουτιστεί με απόψεις που ακούστηκαν χθες στην Π.Γ. και η τελική εκδοχή του κειμένου θα εγκριθεί, με τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και διατυπώσεις, στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να κατατεθούν από την Αριστερή Πλατφόρμα ορισμένες τροπολογίες στην Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου.

 

Η Σοσιαλιστική Τάση

 

Εν τω μεταξύ, τις δικές τους κριτικές παρατηρήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία του κόμματος δημοσιοποίησαν οι Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής και μέλος της Π.Γ., και Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Κ.Ε., επικεντρώνοντας κυρίως στο ότι «ένα ευρύ εκλογικό και κοινωνικό σώμα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 έχει συνειδητά αποκλειστεί από την οργανωτική μας δομή και ιεραρχία». Τα δύο στελέχη της Σοσιαλιστικής Τάσης επισημαίνουν αφενός ότι «η Αριστερά στο σύνολό της δεν εκτινάχθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα», ενώ προτείνουν να υπάρξει «προσκλητήριο» σε στελέχη άλλων χώρων «που απεξαρτήθηκαν και πολεμούν με συνέπεια το Μνημόνιο», θεωρώντας παράλληλα επιβεβλημένη «την αποδυνάμωση ή και απόσυρση ορισμένων παραδοσιακών μας στελεχών στον συνδικαλιστικό χώρο, τη νεολαία» και αλλού.

 

Μιλούν παράλληλα για στελέχη που «εφάρμοσαν αυστηρά την πολιτική ελιτισμού και αποκλεισμών», ενώ «με τις αδυναμίες της σύνολης Αριστεράς» συνυπάρχουν «η πολυφωνία της, οι αντιφάσεις, οι αναντίστοιχες με τις εθνικές ανάγκες προτεραιότητες», όπως και οι «εγωισμοί» και η «έλλειψη ενότητας». Στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνουν ότι υπήρξε «γενικευμένος αποκλεισμός από τις Οργανώσεις όλων των τοπικών κοινωνικών συνδέσμων του 27%», ενώ εκτιμούν ότι η επιλογή υποψηφίων δημάρχων «μάς στέρησε την ευρύτερη κοινωνική ώσμωση και αρκετές ποσοστιαίες μονάδες και από την αναμενόμενη επίδοσή μας στις ευρωεκλογές».

 

Επί του επικοινωνιακού ζητήματος οι Μητρόπουλος και Τεμπονέρας ζητούν τον έλεγχο των εμφανίσεων στελεχών που υπέπεσαν μεταξύ άλλων σε «πολυφωνία» και «αντιφάσεις». «Η υπερ-έκθεση στελεχών “πρώτης γραμμής” δεν μας ωφέλησε, αλλ’ απεναντίας ζημίωσε τον κοινό μας λόγο» σημειώνουν, επισημαίνοντας δε ότι οι ευρωεκλογές απέδειξαν «ποιοι μπορούν να διεισδύσουν στα λαϊκά στρώματα».

 

Scroll to top