Της Βασιλικής Τζεβελέκου
Μεσημέρι καθημερινής και η Διονυσίου Αρεοπαγίτου σφύζει από κόσμο, τουρίστες ως επί το πλείστον. Πολλοί πορεύονται προς το Μουσείο της Ακρόπολης. Αύριο γιορτάζει τα πέντε χρόνια του με δώρο προς τους επισκέπτες το φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα. Οθόνες τοποθετημένες σχεδόν στο δάπεδο, ώστε να μην ενοχλούν, θα παρουσιάζουν τους ιππείς της δυτικής ζωφόρου σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες χάλκινων όπλων και χαλινών, με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό. Χάρμα οφθαλμών, που μας επιτρέπει να φανταστούμε πώς ήταν κάποτε ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης.
Την ίδια ημέρα, το εισιτήριο θα είναι μειωμένο στα 3 ευρώ και η γιορτή θα κορυφωθεί με τη συναυλία του Leon of Athens στον προαύλιο χώρο του. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το μουσείο κατάφερε όχι απλά να γίνει γνωστό σε Ελληνες και ξένους, αλλά να κατακτήσει μια θέση στην καρδιά τους. Τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν από τους χώρους του. Σήμερα υπολογίζεται ότι 4.000 θαυμάζουν καθημερινά τα εκθέματά του.
«Βασικός στόχος μας είναι να προκαλέσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για τις δίδυμες τέχνες, την αρχαϊκή και την κλασική. Να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά τους, να τις κατανοήσει και να εκτιμήσει την αισθητική τους», είπε χθες ο πρόεδρός του Μ.Α., καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Και τόνισε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές θα έχουν όλο και περισσότερο χώρο στο Μουσείο, με στόχο ν’ αποκατασταθούν ψηφιακά όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα. «Η ζωφόρος είναι έργο άριστης γλυπτικής, αλλά έχουν χαθεί όλα τα χάλκινα στοιχεία, τα όπλα, τα χαλινάρια των αλόγων, το χρώμα… Αν τα αποκαταστήσουμε, η εικόνα γίνεται περισσότερο ζωγραφική παρά γλυπτική». Επίσης, με τα ειδικά προγράμματα για την αποκατάσταση του χρώματος φιλοδοξούν η αρχαϊκή αίθουσα να μεταβληθεί σε αίθουσα των χρωμάτων των αγαλμάτων.
Σχετικά με την επισκεψιμότητα του Μουσείου, ο κ. Παντερμαλής είπε ότι, αφού πέρασε μια ύφεση την περίοδο 2012-2013, οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 125.000 πέρυσι το καλοκαίρι σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ φέτος αναμένονται ακόμη περισσότεροι.
«Η αύξηση των επισκεπτών το 2014 φτάνει το 25% και η πορεία είναι ανοδική. Το Μουσείο δεν λειτουργεί μία χρονιά με υψηλή επισκεψιμότητα αλλά πέντε. Κι αυτό είναι το επίτευγμά μας. Και δεν μιλάω μόνο για το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά για όλους τους εργαζόμενους, από τους ανθρώπους στην υποδοχή μέχρι τους αρχαιολόγους, τους φροντιστές». Στάθηκε ιδιαίτερα στις υψηλές υπηρεσίες που προσφέρονται καθώς στόχος είναι οι επισκέπτες να μην περνούν μια φορά από το Μουσείο, αλλά κατ’ επανάληψιν. Στόχος που έχει επιτευχθεί καθώς ένα 25% των επισκεπτών επιστρέφει.
«Το Μουσείο είναι δημόσιο, αλλά είναι το δημόσιο που θέλουμε. Ο δημόσιος χαρακτήρας του είναι σαφής», είπε ο κ. Παντερμαλής. Υπάρχουν, όμως, ακόμα θεσμικές εκκρεμότητες. Λειτουργεί με 180 άτομα σε μόνιμη βάση, που αυξάνονται σε 220 με τους έκτακτους υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι προέρχονται από τον Οργανισμό Ανέγερσης Μουσείου Ακρόπολης, που ολοκληρώνει τον κύκλο του μέσα στο 2014, οπότε και θα πρέπει να αρχίσει η μόνιμη στελέχωση, οι διαδικασίες της οποίας έχουν δρομολογηθεί. Το νέο οργανόγραμμα θα λύσει και το ζήτημα της θέσης του διευθυντή, που σήμερα δεν υπάρχει.
Το Μουσείο δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Τα 6,5-7 εκατομμύρια που χρειάζεται ετησίως καλύπτονται από τα έσοδα των εισιτηρίων, των πωλητηρίων, τις ενοικιάσεις για τις εκδηλώσεις κ.ά. Οσο για την ανασκαφή στον υπόγειο χώρο της εισόδου, αν κι έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να ανοίξει, καθώς υπολείπονται 2,5 με 3 εκατομμύρια, «αυτά που μας κούρεψαν», όπως είπε ο πρόεδρος.
Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2015-2020. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ανοίξει και το Ψηφιακό Μουσείο με ειδικές εφαρμογές και προγράμματα για παιδιά, αρχείο, πληροφορίες για τα εκθέματα, ψηφιακή ξενάγηση και άλλα.
Οσο για την επιστροφή των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, «είναι ένα θέμα με ιστορία 200 ετών κι έχουν επιχειρηθεί πολλοί τρόποι», σχολίασε ο κ. Παντερμαλής. «Ο καλύτερος είναι η αξιοποίηση αυτού του μουσείου.
Οι ψηφιακές αποκαταστάσεις είναι σημαντικές γιατί δείχνουν τον διαμελισμό των γλυπτών. Στόχος είναι να επηρεάσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη και στο πλαίσιο της μουσειακής διπλωματικής πολιτικής να υπάρξει αποτέλεσμα. Να κατανοήσει ο κόσμος γιατί τα γλυπτά πρέπει να είναι συνενωμένα».
*INFO: Αύριο, Παρασκευή, οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Είσοδος μειωμένη, 3 ευρώ για όλους. Στις 9.30 μ.μ., στο προαύλιο θα δοθεί συναυλία του Leon of Athens.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
* Αλλο Ακρόπολη, άλλο Μουσείο
Χτύπησε το κινητό του Δ. Παντερμαλή. «Πρέπει να απαντήσω, με συγχωρείτε», είπε. Κλείνοντας ρώτησε: «Δεν λειτουργεί ο αναβατήρας μας;» Η απάντηση ήταν αρνητική. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μπορούσαν να έχουν άνετη πρόσβαση στο Μουσείο. Τότε τι; «Μήπως δεν λειτουργεί στην Ακρόπολη;» είπε κάποιος. Αυτό ήταν. Χάλασε και θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες να αποκατασταθεί. Στο τηλέφωνο ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.
v.tzevelekou@efsyn.gr