Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, που ευαγγελίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ), πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας την πλήρη καταγραφή του συνόλου των ειδικών διατάξεων, αναφορικά με τη διενέργεια υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να ενημερώσουν το ΥΔΜΗΔ το αργότερο έως τις 27 Ιουνίου, για την ύπαρξη τυχόν ειδικών διατάξεων αρμοδιότητάς τους, αναφορικά με τη δυνατότητα διενέργειας υπηρεσιακών μεταβολών, και συγκεκριμένα απόσπασης, μετάθεσης και μετάταξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας θα αφορά μια «εσωτερική αγορά εργασίας με αξιοκρατικά κριτήρια», με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου τομέα. Το ΥΔΜΗΔ χαρακτηρίζει χαοτικό, με «θολά» κριτήρια, το υφιστάμενο σύστημα μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων και υποστηρίζει ότι πρέπει να αντικατασταθεί από έναν «σταθερό, διαφανή και αντικειμενικό μηχανισμό, αποσυνδεδεμένο από διαθεσιμότητα και απολύσεις». Προβλέπεται η καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο και η έκδοση πανελλαδικής προκήρυξης θέσεων, δύο-τρεις φορές τον χρόνο, από τους αρμόδιους φορείς. Οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ.
Νέες «δεξαμενές»
Ωστόσο, ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί τον προπομπό περαιτέρω διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό κίνημα. «Ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός σε συνδυασμό με την «αξιολόγηση» που ήδη προωθείται, οδηγεί σε νέες «δεξαμενές» απολύσεων», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγ. Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Οι “όρκοι πίστης” του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα. Υποστηρίζουμε ότι μετατάξεις και μετακινήσεις σε εθελοντική βάση πρέπει να γίνουν. Οχι όμως σε καταναγκαστική βάση. Για παράδειγμα, οι υποχρεωτικές μετατάξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, έγιναν με το “πιστόλι στον κρόταφο”. Με εκβιαστικό τρόπο, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο και ζωή», συμπληρώνει.
Ο υπουργός είχε ενημερώσει ότι η κινητικότητα θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική. Επομένως, υπάλληλοι που «πλεονάζουν» και δεν επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, θα απομακρύνονται κατ’ εφαρμογή σχετικών διατάξεων. Το υπουργείο έχει συνδέσει τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας με τον όρο «job rotation», ο οποίος παραπέμπει και στην εκ περιτροπής εργασία.
Να εξεταστούν εκ νέου τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν το πλαίσιο της Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας ζήτησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Εχουν ήδη λήξει -όπως είπε- και η συμμετοχή έφτασε στους 1.000 υπαλλήλους, έναντι του στόχου των 3.000.
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
ΑΔΕΔΥ
Συντονίζει τη δράση της
Με στόχο την οργάνωση του αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων για την ακύρωση στην πράξη του νόμου για την «αξιολόγηση», καθώς και των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε σύσκεψη όλα τα Δ.Σ. και τις επιτροπές αγώνα των Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων Σωματείων του Δημοσίου τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, ώρα 13.00, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.