19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναι στις συμπληρωματικές εργασίες

Ο ΕΟΤ, αναγνωρίζοντας τις αβλεψίες της πρώτης μελέτης για το λιμανάκι της Βολισσού, δέχεται να γίνουν οι εργασίες ώστε το τουριστικό καταφύγιο να ανταποκρίνεται στις συνθήκες ασφαλείας που επιβάλλουν τα ιδιαίτερα ανεμολογικά στοιχεία της περιοχής.
      Pin It

Το λιμανάκι στον Βολισσό κόστισε 3 εκατ. ευρώ και υπέστη σοβαρές ζημιές με τους πρώτους δυνατούς νοτιάδες

 

ΧΙΟΣ Του Γιώργου Παγούδη

 

Θετικά και κυρίως άμεσα ανταποκρίθηκε ο ΕΟΤ στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Βολισσού για συμπληρωματικές εργασίες στο λιμανάκι των Λημνιών.

 

Για την ιστορία, το συγκεκριμένο λιμανάκι, όπως γράφαμε στις 5/6/2014, υπέστη σοβαρές ζημιές εκείνη την περίοδο από τους ισχυρούς νοτιάδες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραγελαφικές σκηνές προκειμένου να σωθούν τα προσδεμένα σκάφη.

 

Η επιστολή του ΕΟΤ

 

Με επιστολή της Δ/νσης Τουριστικών Εγκαταστάσεων προς τον Δήμο Χίου, ο ΕΟΤ δέχεται την ανάγκη συμπληρωματικών εργασιών, αναγνωρίζοντας τις αβλεψίες της μελέτης, για τις οποίες πάντως, όπως προκύπτει, ο οργανισμός δεν φέρει ευθύνη. Αντίθετα, από τις πρώτες γραμμές της επιστολής φροντίζει να μεταβιβάσει την ευθύνη στον τότε Δήμο Αμανής, αφού «με δική του δαπάνη, μέριμνα και ευθύνη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, καταρτίστηκε η μελέτη από ιδιώτη μελετητή.

 

«Ο ΕΟΤ ορίστηκε απλά ως φορέας υλοποίησης του έργου και δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εφαρμόσει κατά γράμμα την εγκεκριμένη μελέτη που είχε στα χέρια του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρ. Ασπραδάκης από το τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών της συγκεκριμένης Δ/νσης, ο οποίος μάλιστα με ταχύτητα ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα προχώρησε και στη σύνταξη μιας προμελέτης των εργασιών που απαιτούνται ώστε το τουριστικό καταφύγιο να ανταποκρίνεται στις συνθήκες ασφαλείας που επιβάλλουν τα ιδιαίτερα ανεμολογικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην κύρια μελέτη του έργου.

 

Σύμφωνα δε με τους πρώτους υπολογισμούς, το κόστος αυτών των εργασιών αναμένεται να προσεγγίσει τις 500.000 ευρώ. Ο ίδιος, πάντως, χαρακτηρίζοντας «ακραίες» τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή τα ξημερώματα της 30ής Μαΐου, καλύπτει τους μελετητές για την αστοχία της μελέτης αφού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «ένα λιμενικό έργο πρέπει να εκτεθεί στα τοπικά καιρικά φαινόμενα ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του και να γίνουν οι διορθωτικές επεμβάσεις που θα ελαχιστοποιήσουν ή θα εξαφανίσουν τα όποια προβλήματα».

 

Ο ΕΟΤ, τέλος, καλεί τον Δήμο Χίου να βιαστεί ώστε το έργο να ενταχθεί στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και να προλάβει τις σχετικές προθεσμίες που θα κάνουν εφικτή τη γρήγορη διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει.

 

Scroll to top