19/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Το λάθος  του Προέδρου

 

Λάθος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή των ευρωεκλογών τις πρωινές ώρες, έξω από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε.

 

Απευθυνόμενος προς τον γιαννιώτικο λαό ανέφερε τα εξής: «Σήμερα πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις». Το ερώτημα το δικό μου αλλά και χιλιάδων ανθρώπων προς τον αγαπητό Πρόεδρο κ. Παπούλια είναι το εξής: Δεν μάς διευκρινίσατε ποιες δημοκρατικές δυνάμεις είναι αυτές που έπρεπε να ψηφιστούν από τον ελληνικό λαό;

 

1  «Μήπως εννοούσες τις δυνάμεις αυτές από τις οποίες προέρχεστε πολιτικά;»

 

2  «Μήπως εννοούσες τις δυνάμεις που ευθύνονται για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου;»

 

3  «Μήπως από τις δυνάμεις που λένε “μαζί τα φάγαμε”;»

 

4  «Μήπως τις δυνάμεις που ευθύνονται για το κούρεμα των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν συντάξεις;»

 

5  «Μήπως τις δυνάμεις που μας βάλανε στο ΔΝΤ και μας έφεραν την τρόικα στη χώρα;»

 

6  «Μήπως τις δυνάμεις που λένε “Πάμε μπροστά” όταν ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος δεν έχει ευρώ στην τσέπη και οι νέοι είναι όλοι άνεργοι;»

 

7  «Μήπως τις δυνάμεις αυτές που λένε ότι σώσαμε τον τόπο ενώ όλοι γνωρίζουν ότι με τις πολιτικές τους βουλιάξανε τον τόπο;»

 

8  «Μήπως τις δυνάμεις αυτές που έφαγαν τα λεφτά των ομολογιούχων;»

 

9  «Μήπως τις δυνάμεις αυτές που ευθύνονται για τη λίστα Λαγκάρντ και δεν έχει αποδώσει κανείς έως αυτή τη στιγμή;»

 

Τελειώνοντας πρέπει να τονίσω για να τον προλάβω από τέτοιες ατυχείς δηλώσεις, είχα το θάρρος να τον ενημερώσω με προσωπική επιστολή που του είχα στείλει όταν πρωτοανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας γράφοντας και λέγοντας «Πρόεδρε συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στα καθήκοντα του Προέδρου». Γι’ αυτό αγαπητέ Πρόεδρε επειδή σάς εκτιμώ, σας παρακαλώ να μην επαναλάβετε τέτοιου είδους ατυχείς δηλώσεις γιατί, όπως για τις δηλώσεις του κ. Στεφανόπουλου τον είχε γράψει η Ιστορία, το ίδιο θα συμβεί και με σας.

 

Γιάννης Γκουβάς

Δερβίζιανα Λάκκας Σουλίου

 

…………………………………………….

 

Ενας Ελληνας στη Βραζιλία

 

Η διεξαγωγή του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου στη Βραζιλία και η συμμετοχή της Ελλάδας, μού δίνει την αφορμή ν’ αναφερθώ σ’ έναν Ελληνα, ο οποίος διέπρεψε στη μακρινή Βραζιλία, κατά τον 19ο αιώνα. Είναι ο Χιώτης τραπεζίτης Θεμιστοκλής Πετροκόκκινος, ο οποίος διετέλεσε, πλην άλλων, και διοικητής της αυτοκρατορικής Τραπέζης της Βραζιλίας, την περίοδο του δεύτερου και τελευταίου αυτοκράτορα της Βραζιλίας Πέτρου Β’ (1841-1889). Ετσι ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου την αθηναϊκή εφημερίδα «Νέα Εφημερίς» βρήκα την παρακάτω «είδηση». «Νέα Εφημερίς», 12/4/1887 – «Προ ολίγων ημερών απεβίωσεν εν Μόντε Κάρλω ο Θεμιστοκλής Π. Πετροκόκκινος. Ο μακαρίτης διέμενεν εν Ρίω Ιανέιρω της Βραζιλίας επί τριακονταετίαν μετερχόμενος τον έμπορον και τραπεζίτην. Διετέλεσεν επί σειράν ενιαυτών διευθυντής της αυτοκρατορικής Τραπέζης Βραζιλίας, έχων τιμήν σπανίως αποδιδομένην εις ξένους. Ολίγα έτη προ της εκείθεν αναχωρήσεώς του διηύθυνεν έτερον μέγα πιστωτικόν κατάστημα παρ’ αυτού ιδρυθέν, το Banconational ταυτοχρόνως δε μεγάλην σιδηροδρομικήν εταιρείαν και ετέραν ιπποσιδηροδρόμου. Εις τα θέσεις ταύτας τον ανεβίβασεν η μεγάλη του ικανότης και τιμιότης, προτερήματα άτινα χαρακτηρίζουσι τους Χίους εμπόρους και διά των οποίων ετίμησαν το ελληνικόν όνομα πανταχού όπου έζησεν». Είθε οι αρετές αυτές που χαρακτήριζαν τους Χιώτες εμπόρους της διασποράς να χαρακτηρίζουν εφεξής τους Ελληνες πολιτικούς. Ικανότης και τιμιότης. Εξ άλλου οι ιδιότητες αυτές, κατά τον αθάνατο Πλούταρχο, είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να διαθέτει το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

 

Αντώνης Ν. Βενέτης,

Μοναστηράκι Δωρίδος

 

……………………………………………

 

Η περίπτωση Μπέου

 

Δεν επιχειρώ να αναλύσω την ανάδειξη του κ. Μπέου στο αξίωμα του δημάρχου της πόλης του Βόλου, ούτε να ερμηνεύσω την εκλογική συμπεριφορά των Βολιωτών. Η ευθύνη τους είναι τεράστια και δεδομένη. Αυτό είναι δουλειά των ειδικών, καθώς επίσης και των διάφορων αργόσχολων πολιτικών γυρολόγων των καναλιών. Θέλω όμως να υπενθυμίσω κάτι σχετικό, που πρέπει να συνεκτιμηθεί με άλλους παράγοντες στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος του Βόλου.

 

Οταν το 2011 η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, Ολυμπιακός, με πρόεδρο τον Μπέο τιμωρήθηκε και υποβιβάστηκε για οικονομικές ατασθαλίες και στημένα παιχνίδια, τότε όλοι οι βουλευτές του νομού Μαγνησίας, εκτός του κ. Απ. Νάνου του ΚΚΕ, Ροδούλα Ζήση και Κώστ. Καρτάλης του ΠΑΣΟΚ, Θαν. Νάκος της Ν.Δ. και Παύλος Μαρκάκης του ΛΑΟΣ, έκαναν παράσταση στον υπουργό Πολιτισμού και την ΕΠΟ, διαμαρτυρόμενοι για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και απειλούσαν με παραίτηση αν δεν δικαιωθεί η ομάδα! Να προσθέσουμε και την απρόσμενη σχετική παρέμβαση του κ. Πάν. Σκοτεινιώτη, δημάρχου Βόλου που λίγο-πολύ δικαιολόγησε τα έκτροπα των οργισμένων οπαδών. Η εκ παραδόσεως, φαύλη ψηφοθηρική αντίληψη στο μεγαλείο της!!

 

Αυτοί λοιπόν οι πολιτικοί παράγοντες του Βόλου τότε δεν άκουσαν τίποτα για οικονομικά σκάνδαλα και στημένα παιχνίδια, δεν γνώριζαν το ποιόν του κ. Μπέου που διοικούσε την ομάδα τους, ούτε οσμίστηκαν την μπόχα του συγκεκριμένου χώρου. Τότε η τιμή και η υπόληψη του Μπέου ήταν σοβαρότερη υπόθεση από τον θεσμικό τους ρόλο. Τώρα υποκριτικά οδύρονται, αλλά το μερίδιο ευθύνης, που τους βαραίνει για την ανάδειξη στο δημαρχιακό αξίωμα του υπόδικου ποδοσφαιροπαράγοντα, είναι μεγάλο.

 

Σταύρος Φαλαγκάρας

εκπαιδευτικός

ΥΓ.: Αν τελικά μείνει εκτός Ευρωβουλής, να μη στεναχωριέται. Θα βρούμε ένα υπουργείο στα μέτρα του, δεν είναι τόσο δύσκολο. Ολόκληρη ΝΕΡΙΤ δημιούργησε απ’ το μηδέν ο άνθρωπος!

 

[email protected]

 

Scroll to top