→Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ΑΕΠ και την κατανάλωση
Τεράστιο είναι το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και την κατανάλωση. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) προκύπτει ότι η πρώτη σε κατανάλωση χώρα ξοδεύει τρεις φορές περισσότερα απ’ ό,τι η τελευταία. Δηλαδή ο Λουξεμβούργιος καταναλώνει τα τριπλάσια από τον Βούλγαρο που βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Οσον αφορά την Ελλάδα, το 2013, η πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση ανήλθε στο 82% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ έφτασε στο 75% του μέσου κοινοτικού. Ο υψηλότερος δείκτης κατά κεφαλήν κατανάλωσης στην Ε.Ε. των «28» καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (138% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) και στη Γερμανία (125%). Η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψαν επίπεδα μεταξύ 110% και 120% του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ η Ολλανδία βρίσκεται στο 108%.
Η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ισπανία κατέγραψαν επίπεδα μεταξύ 90% και 100% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η Μάλτα βρίσκεται στο 83% και η Ελλάδα στο 82%. Η Λετονία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Κροατία τοποθετούνται μεταξύ 60% και 70% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η Ρουμανία και η Βουλγαρία κάτω από 60%.
Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS), το υψηλότερο καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (264% του μέσου κοινοτικού) και το χαμηλότερο στη Βουλγαρία (47%).