→Η χρονιά που αναμένεται να «τρέξουν» οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες θα είναι το 2015 και ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Σε Ελντοράντο για τους ξένους επενδυτές και τις εταιρείες συμβούλων εξελίσσεται η καταχρεωμένη Ελλάδα, καθώς διεθνή κερδοσκοπικά και επενδυτικά κεφάλαια προετοιμάζονται για πολύ μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες και συναλλαγές την επόμενη διετία, από τα 6,5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή ανακοινωθεί το 2013 και το 2014.
Σύμβουλος συμφωνιών
Η εταιρεία συμβούλων PriceWatersCoopers, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σύμβουλο επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ευρώπη, αναμένει ότι στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον 100 έως 150 μεγάλες και μεσαίες επιχειρηματικές συναλλαγές τα επόμενα χρόνια, με αιχμή τις χαμηλές αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάγκη αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών κλάδων. Στην αγορά ήδη πολλοί αναλυτές μιλούν για τη μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου και περιουσιακών στοιχείων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, τουλάχιστον μετά τον πόλεμο, ενώ συνδέουν τις αλλεπάλληλες συναντήσεις Σαμαρά με ξένους ομολόγους του, τραπεζίτες και μεγαλοεπενδυτές (τον Ιούλιο έρχεται στην Ελλάδα και ο επικεφαλής της Jp Morgan Chase, η οποία συνέδραμε στην πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου) με το επικείμενο μεγάλο «ξεπούλημα» ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται στα σκαριά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PWC στην Ελλάδα, Κώστα Μητρόπουλο, η χρονιά που αναμένεται να «τρέξουν» οι μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες θα είναι το 2015 και ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν αναμένεται να ωριμάσουν οι συζητήσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στο διάστημα αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η νέα αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα και ο κύκλος των πανευρωπαϊκών stress tests. Κλάδοι όπως ο τουρισμός (ξενοδοχεία), η ενέργεια, οι τράπεζες, η αξιοποίηση ακινήτων και οι υποδομές αναμένεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο, ωστόσο το αρνητικό για την πραγματική οικονομία είναι πως οι επενδύσεις δεν αναμένεται να αφορούν τοποθετήσεις κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία (νέες δουλειές), αλλά χρηματιστηριακές τοποθετήσεις, εξαγορές εταιρειών και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών και hedge funds.
Στις παραπάνω εκτιμήσεις δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές αναδιαρθρώσεις τις οποίες αναμένεται από φέτος να δρομολογήσουν οι τράπεζες σε εκατοντάδες μεσαίες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον τραπεζικό δανεισμό τους ή να βρουν φρέσκο χρήμα. Οσες από αυτές τις εταιρείες δεν βάλουν λουκέτο, είτε θα «σπάσουν» σε κομμάτια είτε θα πουληθούν είτε θα ενοποιηθούν με ανταγωνιστές τους.
Στρατηγικοί επενδυτές
Οπως εκτιμά η PWC, σημαντικό είναι ότι το ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών για την Ελλάδα αναθερμαίνεται και στην παρούσα φάση αφορά μεγάλες εταιρείες που δεσπόζουν στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται. Ηδη μέσα στο 2014 έχουν ανακοινωθεί συναλλαγές ύψους 3,3 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται οι συμφωνίες 1,8 δισ. ευρώ για ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό και Αστέρα, που δεν έχουν κλείσει ακόμη) υπερκαλύπτοντας το σύνολο των «ντιλ» του 2013, ενώ αρκετές συμφωνίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, μεταξύ των οποίων αεροδρόμια, μαρίνες, λιμάνια, η πώληση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και ιδιωτικοποιήσεις όπως της ΕΥΑΘ του ΟΛΠ, του ΟΛΘ κ.ά.
Σύμφωνα με μελέτη της PriceWaterhouseCoopers, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 15 συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων, εκ των οποίων αυτές που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσά (1,7 δισ.) σχετίζονται με τις τράπεζες. Η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 257 εκατ. ευρώ, αισθητά ανώτερη σε σχέση με το 2012 (99 εκατ.), γεγονός που -σύμφωνα με την PWC- συνιστά σαφή ένδειξη αλλαγής της στάσης των διεθνών κεφαλαίων για την Ελλάδα.
Β.Γ.