samaras-kinezos

19/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης Ελλάδας – Κίνας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, όπου οι δύο άνδρες υπογράμμισαν ότι «μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας» - Στην Cosco την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, για τέταρτη φορά.
      Pin It

Για κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, καθώς και παραγωγικής συζήτησης σε όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους δύο λαούς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι με τον κ. Λι είχε μία συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας τα τελευταία δύσκολα χρόνια που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση.

«Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα. Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ενώ μαζί με τον κ. Σαμαρά θα επισκεφθεί για τέταρτη φορά τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά.

 

Υπογραφή συμφωνιών

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα υπογράψει τρεις συμφωνίες συνεργασίας, που αφορούν τη χρηματοοικονομική βοήθεια της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, την προστασία της θάλασσας και την παροχή υπηρεσιών από τον κινεζικού νηογνώμονα «China Classification Society» σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.

 

Για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2013 είχε παρευρεθεί στη σύναψη ιδιωτικής συμφωνίας της Cosco με την Hewlett-PacKard, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, μαζί με τον τότε πρόεδρο του κινεζικού ομίλου κάπτεν Γουέι Τζιαφού, εγκαινίασε τον ημιτελή προβλήτα ΙΙΙ (ανατολικό κομμάτι), ενώ τον Μάρτιο του 2014 βρέθηκε και πάλι στο λιμάνι, απ' όπου χαιρέτισε τη νέα συμφωνία της Cosco με την επίσης κινεζική εταιρεία ZTE Corporation που υπεγράφη παρουσία του στις εγκαταστάσεις της ΣΕΠ.

Αύριο ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στις 09.30 το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι, όπου μαζί με τον Κινέζο ομόλογό θα επισκεφθούν τις προβλήτες που εκμεταλλεύονται οι Κινέζοι και θα συζητήσουν μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον «φιλικό διακανονισμό» Cosco-ΟΛΠ, το ενδιαφέρον των Κινέζων για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ και το πρόγραμμα χρηματοδότησης των κινεζικών τραπέζων 300 εκατ. δολαρίων προς τους Έλληνες εφοπλιστές για να φτιάξουν πλοία στα ναυπηγεία τους.

Και όλα αυτά, εν μέσω ενός καθολικού «όχι» στην πώληση του λιμανιού που είπαν την Τετάρτη εργαζόμενοι στα λιμάνια, αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς του Πειραιά σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στον ΟΛΠ με πρωτοβουλία της ΟΜΥΛΕ και των λιμενεργατών του ΟΛΠ.

 

«Επένδυση στο μέλλον» 

«Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να προωθήσουμε τις πρακτικές συνεργασίας σε κάθε τομέα. Εμείς θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε ότι η επένδυση στη χώρα σας αποτελεί επένδυση στο μέλλον» διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τόνισε πως «χαιρόμαστε ιδιαίτερα που εμπιστεύεστε την ελληνική οικονομία και προχωράτε σε σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία μας», και διαβεβαίωσε πως οι Έλληνες «διαθέτουμε ανθρώπους με υψηλή κατάρτιση, μόρφωση και τεχνογνωσία, που μπορούν να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι στις επενδύσεις».

 

Βενιζέλος: «Σημαντική ευκαιρία…»

«Ως μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την προβολή της στρατηγικής -εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Κίνας», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα, κατά την συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνκ Χι. Καλωσορίζοντας τον Κινέζο ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Κίνας έχουν τεράστια προοπτική και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή αγορά».

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την εγκάρδια υποδοχή, εξέφρασε τη χαρά του για την συνάντησή τους, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Γουάνκ Χι, «εμείς συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου για τα κινέζικα προϊόντα στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα η Ελλάδα να καταστεί η γέφυρα μεταξύ των δύο πολιτισμών».

 
efsyn.gr

Scroll to top