20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κι ο εθελοντισμός έχει όρια

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών χάνει έναν στους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους του και οι 360 «διαθέσιμοι» αποφάσισαν χθες να σταματήσουν να προσφέρουν οικειοθελώς την εργασία τους, όπως τόσους μήνες, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το ίδρυμα. Εν τω μεταξύ, η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ οδηγεί πλέον σε αναστολές λειτουργίας.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Εντονοι οι κλυδωνισμοί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποχωρούν οι 360 διοικητικοί υπάλληλοι που, αν και βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, εργάζονταν εθελοντικά, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του ιδρύματος, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανακύψουν με αστραπιαίους ρυθμούς, αν ληφθεί υπόψη και η χρονική συγκυρία της προετοιμασίας για την ολοκλήρωση εξαμήνου. Την απόφαση έλαβαν οι διοικητικοί στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους και ο σκοπός τους είναι να καταδειχθεί ότι, χωρίς αυτόν τον αριθμό υπαλλήλων, θα επηρεαστεί καθοριστικά η λειτουργία του ιδρύματος στο οποίο μένουν πίσω 732 υπάλληλοι.

 

Συνέντευξη Τύπου

 

Χθες, σε υψηλούς τόνους, τα μέλη της Συγκλήτου και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατήγγειλαν –σε σχετική συνέντευξη Τύπου– την τακτική που ακολουθείται έναντι των ΑΕΙ και αφού επισήμαναν –για μία ακόμη φορά– ότι «το Πανεπιστήμιο τήρησε όλα όσα του είχαν ζητηθεί από την πολιτεία τον προηγούμενο Αύγουστο, σε αντίθεση με την κυβέρνηση», υποστήριξαν ότι η πολιτεία δείχνει μίσος απέναντι στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, οδηγώντας τα στην κατάρρευση.

 

Ειδικά, δε, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επανέλαβαν ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υπαλλήλων που χάνει σε σχέση με τα άλλα Πανεπιστήμια. Τα μέλη της Συγκλήτου έθεσαν εκ νέου το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι του ιδρύματος, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αναγκών του σε διοικητικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι, στην ίδια συνέντευξη, τα μέλη της Συγκλήτου καταδίκασαν την επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος, Γ. Τόμπρας, από φοιτητές, οι οποίοι –όπως καταγγέλθηκε– τον προπηλάκισαν και τον εκβίασαν να κλείσει το τμήμα του.

 

Σήμερα, οι διοικητικοί τού Αθηνών πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, ενώ σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου του ΑΠΘ έχουν προχωρήσει οι υπάλληλοι. Σημειώνεται ότι ο κλάδος βρίσκεται σε 48ωρη απεργία χθες και σήμερα.

 

Σε ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Εργαζομένων-Διαθεσίμων του ΕΜΠ τονίζεται ότι «ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ από την απόφαση που έχουμε πάρει για επ’ αόριστον κατάληψη του ιδρύματος, έως ότου η κυβέρνηση διασφαλίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση συναδέλφου και καμία διαγραφή φοιτητή», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν ούτε δίκαιες ούτε αξιοκρατικές απολύσεις, όπως άλλωστε δεν υπάρχουν ούτε ουδέτερες, δίκαιες και αξιοκρατικές αξιολογήσεις που θα τις αιτιολογούν».

 

Κατά τ’ άλλα, χθες, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώς Φωτίου, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη φτωχή διαβεβαίωση ότι «αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη». Η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων χρειάζεται 50-55 μέρες και των Οργανισμών περίπου τέσσερις μήνες.

 

Οσο για τον εξωτερικό αξιολογητή και στην ερώτηση, αν πρόκειται να είναι κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ, όπως συνήθιζε να κάνει ο προκάτοχός του, απάντησε χωρίς απάντηση: «Αν είχατε κάποια άλλη καλύτερη λύση, θα μπορούσατε να την έχετε προτείνει. Αλλά εγώ, από όλα όσα άκουσα, κυρία Φωτίου –δεν είμαι έμπειρος, λίγες μέρες έχω στο υπουργείο- μου φαίνεται πολύ σοβαρή η εκδοχή αυτή και η καλύτερη κατά πολύ από οτιδήποτε άλλο έχει ακουστεί. Εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε όλη αυτή την πορεία».

 

Καθεστώς πτώχευσης

 

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά ιδρύματα βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά στη χρεοκοπία. Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας αναστέλλει τη λειτουργία όλο το καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 23/6 έως την Κυριακή 29/9/2014. Την απόφαση έλαβε η Σύγκλητος/ Συνέλευση του ιδρύματος μετά την «έλλειψη χρηματοδότησης εκ μέρους του υπουργείου που οδηγεί σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων, όπως η μη πληρωμή των έκτακτων καθηγητών, των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης, καθώς και των λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων του ιδρύματος, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του».

 

Τον κώδωνα του σοβαρού κινδύνου της υποχρηματοδότησης έκρουσαν μαζί Ελληνες και Γάλλοι πρυτάνεις. Οι Σύνοδοι ελληνικών και γαλλικών Πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στο Παρίσι, αποστέλλουν προς πάσα αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή την κοινή διακήρυξη, στην οποία επισημαίνουν με έμφαση: «Με αφορμή την κρίση, όπως την αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν μειώσει δραστικά τις δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ελλάδα, όπου οι μειώσεις των χορηγήσεων είναι τόσο δραστικές που θα επιφέρουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στη λειτουργία των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

 

Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων δηλώνουν επίσης ότι: «Οι Σύνοδοι των προέδρων των γαλλικών Πανεπιστημίων και των πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων θεωρούν ότι πρέπει απαρέγκλιτα να στηριχθούν, αλλά και να ενταθούν οι προσπάθειες των κρατών–μελών, ώστε οι δαπάνες και οι επενδύσεις για την ανώτατη παιδεία και την έρευνα να μη συμπεριλαμβάνονται στο ανώτατο όριο του 3% των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που επιβάλλεται στις χώρες της ζώνης του ευρώ».

 

Scroll to top