20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γιάννης Βούρος ετοιμάζεται για τον δεύτερο χρόνο του στο ΚΘΒΕ

Διασκεδαστικό καλοκαίρι, κλασικός χειμώνας

Η σεζόν που πέρασε, οικονομικά ήταν πετυχημένη (39,6% αύξηση θεατών και 34,2% εσόδων). Τους θερινούς μήνες το θεσσαλονικιώτικο θέατρο δεν θα χαλαρώσει. Εκτός από τους «Πέρσες» της Επιδαύρου, έχει ακόμα τέσσερα έτοιμα θεάματα. Οσο για την επόμενη περίοδο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής παρουσίασε χθες ένα πλουραλιστικό ρεπερτόριο, με έμφαση σε.
      Pin It

Ηταν μια καλή χρονιά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο φετινός απολογισμός του (αφορά την περίοδο 6/10/2013-1/6/2014), πολυσέλιδος και αναλυτικός, δείχνει αύξηση εσόδων και θεατών. «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»… Με αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Βούρος σφράγισε τη χρονιά που αφήνει πίσω του, επισημαίνοντας τα «ανοίγματα» στους τέσσερις στόχους που τέθηκαν εξαρχής, όπως είναι η εξωστρέφεια, η αναβάθμιση του ρεπερτορίου, η βελτίωση των υποδομών και των οικονομικών του θεάτρου. Ετσι, με δύναμη και αισιοδοξία, το ΚΘΒΕ εγκαινιάζει το καλοκαιρινό του πρόγραμμα και ετοιμάζεται για τις χειμερινές δραστηριότητές του. Ας τα δούμε, όμως, πιο αναλυτικά.

 

Τη συγκεκριμένη περίοδο έγιναν 14 παραγωγές, 5 συμπαραγωγές, 7 διεθνείς συμμετοχές, 18 παράλληλες εκδηλώσεις, 12 εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, και μια χειμερινή περιοδεία. Συνολικά δόθηκαν 871 παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 167.198 θεατές (1.442 με ελεύθερη είσοδο), που απέφεραν έσοδα 1.145.123 ευρώ. Σημειώθηκε 39,6% αύξηση των θεατών και 34,2% αύξηση των εσόδων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πιο επιτυχημένη παράσταση ήταν η «Με μουσικές εξάρσεις, με φωνές!… Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης» του Λάμπρου Λιάβα στη Μονή Λαζαριστών, την οποία παρακολουθήσαν 40.060 θεατές, κόπηκαν 34.585 εισιτήρια και οι εισπράξεις ανήλθαν συνολικά (μαζί με τα προγράμματα) στις 313.198 ευρώ. Επίσης, κλιμάκιο του ΚΘΒΕ έκανε μια μεγάλη περιοδεία σε 15 πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα με το έργο «Ο Εβρος απέναντι» των Παπαθανασίου-Ρέππα, το οποίο προσέλκυσε 3.641 θεατές (εισπράξεις: 31.666 ευρώ).

 

Η κορυφαία παραγωγή αυτό το καλοκαίρι είναι οι «Πέρσες», το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, που θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Πάνου Μουλλά και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στην Επίδαυρο (15-16/8) και σε μεγάλη περιοδεία, που θα ξεκινήσει από το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη (16-19/7). Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Φέρτης, Ακης Σακελλαρίου (Ατοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιώργος Κολοβός, ενώ τα σκηνικά έχει κάνει ο Γιώργος Πάτσας και τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ.

 

Από χθες ανέβηκε στο Θεα-tro του αιθρίου του Βασιλικού Θεάτρου η διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση «Up Oλα», σε σκηνοθεσία Αστέρη Πελτέκη (έως 1/8). Εντός του καλοκαιριού θα παρουσιαστούν ακόμα: «Δώδεκα…», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Ισσόπουλου, μια δικαστική υπόθεση με έναν 16χρονο κατηγορούμενο και 12 ενόρκους, στο Φουαγέ του Βασιλικού Θεάτρου (2/7-1/8). Το μιούζικαλ «Godspell», μια «εκτός Mπρόντγουεϊ» επιτυχία της δεκαετίας του ’70, που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου (από 3/7). Μια συλλογική προσπάθεια μουσικών και ηθοποιών του ΚΘΒΕ, «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα», που σκηνοθετεί ο Γιάννης Τσιακμάκης και θα περιπλανηθεί από 24/6 σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

 

Ρεπερτόριο χειμώνα

 

Ο προγραμματισμός για τον χειμώνα περιλαμβάνει στο Βασιλικό Θέατρο: Τη μουσικοθεατρική παραγωγή «Alexander the Great. A Rock Opera» του Κώστα Αθυρίδη, σε σκηνοθεσία του ιδίου και του Γιάννη Βούρου (23-26/10), ενώ θα ακολουθήσει παγκόσμια περιοδεία. «Συνέβη και του χρόνου», την επιτυχημένη κωμωδία του Αλαν Εϊκμπορν σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου (Νοέμβριος). Τον ακόλαστο αριστοκράτη «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε μετάφραση-σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη (Ιανουάριος 2015). Το ημιτελές έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ «Βόιτσεκ», σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη (Απρίλιος 2015).

 

Ακόμα, στο Φουαγέ του Βασιλικού Θεάτρου θα παρουσιαστεί ένα άγνωστο στο ευρύτερο κοινό θεατρικό έργο του κορυφαίου ζωγράφου του 20ού αιώνα Πάμπλο Πικάσο, «Τα τέσσερα κοριτσάκια», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου (27/8-7/9). Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα φιλοξενηθεί το συγκλονιστικό «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μουσική Μάλερ – Θεοδωράκη (14/11-14/12). Θα ακολουθήσουν ο «Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που μετέφρασε η Ταμίλα Κουλίεβα και σκηνοθετεί ο Γιάννης Λεοντάρης (Δεκέμβριος), και «Ο Γλάρος» του Αντον Τσέχοφ σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου (Μάρτιος 2015). Στο Νέο Υπερώο ΕΜΣ θα παιχτούν: «Η αρρώστια της νιότης», του Φέρντιναντ Μπρούκνερ, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη (Οκτώβριος). «Η προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή (Δεκέμβριος). «Παράνομη οδήγηση» της Πάολα Βόγκλερ, σε σκηνοθεσία Ασπας Καλλιάνη (Φεβρουάριος 2015).

 

Στη Μονή Λαζαριστών θα δούμε το μουσικοχορευτικό δρώμενο «Σερσέ λα φαμ», σε κείμενο Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία-χορογραφία Σοφίας Σπυράτου (Οκτώβριος). «Με δύναμη από την Κηφισιά», το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα (Νοέμβριος). «Ο Κύβος του Ρούμπικ», που γράφει ειδικά για το ΚΘΒΕ και σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Ρήγας (Ιανουάριος 2015). «Η Αυτοκρατορία» του Γιώργου Βέλτσου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (Ιανουάριος 2015). Τέλος, «Ο Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου (Απρίλιος 2015).

 

ΠΑ.Σ.

 

Scroll to top