20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς μέτρα δεν έχει δόση

«Με το μαχαίρι στον λαιμό» από τους δανειστές για τις δόσεις των 2 δισ. ευρώ.
      Pin It

Των Κώστα Μοσχονά, Κώστα Τσάβαλου

 

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει τα 2 δισ. ευρώ των δόσεων που εκκρεμούν, εάν δεν προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, έστειλαν στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στην πρώτη του συμμετοχή στο συμβούλιο.

 

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, ενώ καλωσορίζοντας τον κ. Χαρδούβελη υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά».

 

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει στα προαπαιτούμενα, θα «παγώσουν» και τα 2 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα από τα κέρδη του ευρωσυστήματος.

 

Ο πρόεδρος του συμβουλίου απέφυγε δε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν ο νέος υπουργός έθεσε θέμα μείωσης φόρων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι προέχει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα που θα γίνει το φθινόπωρο.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα πρώτα προαπαιτούμενα έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ παρείχε και τη διαβεβαίωση πως η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα γίνει με ανοιχτή και διάφανη διαδικασία.

 

Τον «χορό» των προειδοποιήσεων προς τον Γκίκα Χαρδούβελη είχε ανοίξει ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε πως αν και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Προσερχόμενος στο συμβούλιο και ο απερχόμενος επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.

 

«Ολοι πρέπει να κατανοούν πως η Ελλάδα χρειάζεται διαρκώς να λαμβάνει αποφάσεις που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και αφορούν και το εσωτερικό της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

 

«Πρόσθετες προσπάθειες»

 

Πάντως οι δανειστές το…πηγαίνουν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, καθώς τα καλά -υποτίθεται- λόγια για τη δημοσιονομική προσαρμογή τα διανθίζουν με συστάσεις και προτροπές για «πρόσθετες προσπάθειες», αλλά και αναφορές περί χρηματοδοτικού κενού, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν… ξέρει τίποτα.

 

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζ. Ράις, δήλωσε χθες πως «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» για φέτος. Οσον αφορά όμως το 2015 και 2016, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες».

 

Παράλληλα, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για «καλύτερο αποτέλεσμα» στον φοροεισπρακτικό τομέα.

 

Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να προχωράει σε μια νέα έκδοση ομολόγων (πιθανόν 7ετές ομόλογο για την άντληση 2-3 δισ. ευρώ), καλωσόρισε το σχέδιο για τη νέα έξοδο στις αγορές.

 

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» στις αγορές.

 

Επίσης, σε ερώτηση για το εάν η επικεφαλής του Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, θα απολογηθεί για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, ο κ. Ράις υποστήριξε πως το ΔΝΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές».

 

Εν τω μεταξύ, στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αισθητά βελτιωμένη θέση σε σχέση με το 2010, όταν απώλεσε την πρόσβαση στις αγορές, καταλήγει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

 

Ωστόσο, και στην έκθεση του ΕΜΣ επισημαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση στην εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας τον υψηλό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και διατηρώντας επαρκή δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να παγιωθεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σημειώνει ότι ως ανταμοιβή για την προσαρμογή που υπήρξε, οι ξένοι επενδυτές επέδειξαν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία.

 

Scroll to top