Ο Γιάννης Παπαβασιλείου, δεξί χέρι του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, συνελήφθη αιφνιδιαστικά το Σάββατο
Στο πρόσωπο του οικονομικού διευθυντή της Alapis, Γιάννη Παπαβασιλείου, που φέρεται ως ο «αντ' αυτού» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, «κλήρωσε» το 9ο ένταλμα σύλληψης για το σκάνδαλο της Proton Bank, για το οποίο έχουν ήδη προφυλακιστεί έξι άτομα και αναζητούνται άλλα δύο (Πέτρος Κυριακίδης και η δικηγόρος Ελένη Σκούρα).
Στον Γιάννη Παπαβασιλείου, που συνελήφθη αιφνιδιαστικά το Σάββατο, καθώς δεν είχε καν προηγηθεί κλήση σε απολογία, αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλος συναυτουργού στην κατηγορία της απάτης σε βάρος της Proton Bank για επισφαλείς δανειοδοτήσεις 701 εκατ. ευρώ.
Η σε βάρος του κατηγορία στηρίζεται σε στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη 2η ειδική ανακρίτρια Αθήνας, Ιωάννα Χατζάκη, και φέρεται να τον αναδεικνύουν σε δεξί χέρι του προσωρινά κρατούμενου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αυτόν δηλαδή που κίνησε και εκτέλεσε όλο το σχέδιο προώθησης των χρημάτων από την Proton Bank προς τις εταιρείες (Λαυρεντιάδη) στις οποίες κατέληξαν τα επισφαλή δάνεια.
Χαρακτηριστικό, κατά τις αρχές, είναι το e-mail που βρέθηκε με αποστολέα ήδη κρατούμενο μεγαλοστέλεχος και τότε μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας προς τον κ. Παπαβασιλείου, που με αγωνία φέρεται να τον ενημερώνει ότι: «έχουν έρθει από την Τράπεζα της Ελλάδος και τρώμε πολύ βρίσιμο». «Αντέχετε;» φέρεται να ερωταπαντά ο κατηγορούμενος. Ηταν οι ημέρες που είχαν αρχίσει, κατά την κατηγορία, οι εκροές χρημάτων προς τις εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος Λαυρεντιάδη.
Τον Γιάννη Παπαβασιλείου είχε «στοχοποιήσει» και ο εκ των κατηγορουμένων Κωνσταντίνος Μπαλής, ο οποίος είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στην ανακρίτρια και είχε προσκομίσει στοιχεία για τις διαδρομές που έκαναν τα χρήματα φεύγοντας από την Proton, μέχρι να καταλήξουν και πάλι στον τότε μεγαλομέτοχο της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Ο εν λόγω κατηγορούμενος, ιδιοκτήτης εταιρείας που είχε πάρει δάνεια από την Proton Bank, και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος, στράφηκε σε βάρος Λαυρεντιάδη και Παπαβασιλείου, λέγοντας χαρακτηριστικά για τον δεύτερο: «Τον είχε ορίσει Γενικό Οικονομικό Διευθυντή του, προκειμένου να διευθετεί άπασες τις φορολογικές, ασφαλιστικές, εργοδοτικές κ.ά. υποχρεώσεις των εταιρειών που διοικούσε μέσω παρένθετων προσώπων».
Κ.ΚΑΤ.