→Το υπουργείο Ανάπτυξης υπονοεί αλλαγή πολιτικής και «αδειάζει» τον Προβόπουλο
Του Βασίλη Γεώργα
Στροφή στην πολιτική της για τα κόκκινα δάνεια επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό, βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι θέμα διαγραφής μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες.
Μόλις μία μέρα μετά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία δημόσιου φορέα που θα αναλάβει μέρος του προβλήματος για τα στεγαστικά δάνεια, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης πήρε την μπάλα στο κυβερνητικό γήπεδο και μίλησε για ανάγκη «κουρέματος επιχειρηματικών δανείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται».
Κύκλοι που πρόσκεινται στον νέο υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια άφηναν χθες να εννοηθεί πως πλέον η κυβέρνηση μετατοπίζεται από τις αρχικές θέσεις της και εξετάζει πολύ σοβαρά ακόμη και το «κούρεμα» τραπεζικών υποχρεώσεων, χωρίς ωστόσο να δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, ούτε για το αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ούτε ποιος θα είναι αυτός που θα επιφορτιστεί με το κόστος, αν δηλαδή το βάρος θα πέσει στις ίδιες τις τράπεζες ή στους φορολογούμενους μέσω του προϋπολογισμού. Σχολίαζαν ωστόσο πως «δεν υπάρχει χρόνος για την οικονομία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο».
Υιοθετώντας φρασεολογία ξένη προς την έως τώρα ρητορική της κυβέρνησης, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες «να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 30 δισ. ευρώ και να τα κρατούν “παρκαρισμένα” μακριά από την πραγματική οικονομία», επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι καιρός να αντιληφθούν το πρόβλημα και «να αναγνωρίσουν ότι μεγάλο μέρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μπορεί να εισπραχθεί».
Πτωχευτικός Κώδικας
Το ίδιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα ώστε αυτός «να μην αποτελεί ψόγο πλέον για τις επιχειρήσεις, αλλά να λειτουργεί ενισχυτικά για την επιστροφή τους στην οικονομική δραστηριότητα». «Πολλές επιχειρήσεις είναι φυσικό ότι θα κλείσουν, ωστόσο με το “κούρεμα” -αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη- πολλές περισσότερες θα καταφέρουν να έχουν λειτουργικά κέρδη και να επιβιώσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις παραινέσεις του τέως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, προς τις τράπεζες να αφήσουν να χρεοκοπήσουν όσες εταιρείες δεν κρίνονται βιώσιμες και να χρηματοδοτήσουν συγχωνεύσεις και συνενώσεις κλάδων, το στέλεχος του ΥΠΑΝ σχολίασε με νόημα πως «ρόλος της κεντρικής τράπεζας είναι να έχει εποπτική αρμοδιότητα ως προς τη χρηστή διαχείριση και όχι την πρωτοβουλία άσκησης της οικονομικής πολιτικής».