20/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσαρέσκεια του Committee για κυβέρνηση

Οι εφοπλιστές του Λονδίνου αποδίδουν τη μείωση των πλοίων υπό ελληνική σημαία στη μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος.
      Pin It

Απρόσεκτη, βιαστική και αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται η απόφαση της κυβέρνησης για εισφορά με βάση τη χωρητικότητα

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την «ασταθή στάση που κρατά απέναντι στη ναυτιλία» επιρρίπτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) στην ετήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το εφοπλιστικό Committee του Λονδίνου κάνει αναφορά στη μεταρρύθμιση της εθελοντικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών και αποδίδει σ’ αυτό το γεγονός τη μείωση της ελληνικής σημαίας στα ελληνόκτητα πλοία.

 

«Ελλειψη εμπιστοσύνης»

 

«Η συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου θεωρείται ότι είναι πιθανόν σύμπτωμα μιας μακράς διάρκειας σταθερής μείωσης λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης» αναφέρεται στην έκθεση και σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται σε αυτήν στις 26 Μαρτίου του 2014, ο ελληνόκτητος στόλος αριθμούσε 3.901 πλοία (πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο τα ελληνόκτητα πλοία ανέρχονταν σε 3.677 πλοία) και σε αυτά περιλαμβάνονται 378 πλοία που βρίσκονται υπό ναυπήγηση. Ωστόσο την ελληνική σημαία φέρουν μόνο 819 πλοία, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα την έφεραν 829.

 

Οι εφοπλιστές ελπίζουν, όπως λένε, ότι «η σοβαρή απώλεια της εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε από την αβεβαιότητα του φορολογικού καθεστώτος δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες στο μέλλον», εννοώντας ότι δεν θα φύγουν κι άλλα πλοία τους από το ελληνικό νηολόγιο, ενώ χαρακτηρίζεται «απρόσεκτη, βιαστική και αντισυνταγματική» η «ξαφνική απόφαση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2013 να επιβληθεί μια υποχρεωτική για τρία χρόνια τριπλή φορολόγηση χωρητικότητας κατά πλοίο με ελληνική σημαία και το ίδιο για τα πλοία με ξένη σημαία, που η διαχείρισή τους γίνεται από την Ελλάδα». Υπογραμμίζουν δε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ακυρωθεί.

 

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στη σημασία της ναυτιλίας για την εθνική οικονομία και σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποτιμήσει ή να υπονομεύσει τη σημασία της για τη μελλοντική ευημερία της Ελλάδας και κάθε αποσταθεροποίηση του πλαισίου του ναυτιλιακού κλάδου θα είναι πολύ επιζήμια για τη χώρα και τον κλάδο».

 

[email protected]

 

Scroll to top