22/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας το στίγμα των συμμαχιών

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι εσωκομματικές διεργασίες έχουν ανάψει με τουλάχιστον οχτώ κείμενα τάσεων και με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα του διαλόγου στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνέρχεται σήμερα και αύριο.
     
Pin It

Η ηγεσία του κόμματος προκρίνει τη συγκρότηση ενός κινήματος και μιας συμ-μαχίας «πλατιάς, δημοκρατικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής», με δυνάμεις που θα συγκλίνουν «σε ένα αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο, δημοκρατικό πρόγραμμα»

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Υστερα από μια εβδομάδα έντονου εσωκομματικού διαλόγου, τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής καλούνται σήμερα και αύριο να αποτιμήσουν το τριπλό εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου, με τις διαφωνίες σαφώς αμβλυμένες μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ωστόσο τα «κείμενα συμβολής» που έκαναν την εμφάνισή τους, με βασικό το κείμενο των «53», δημιούργησαν νέα δεδομένα στη «σκακιέρα» της Κουμουνδούρου.

 

Η εισήγηση

 

Στην εισήγηση της Π.Γ. προς την Κ.Ε. επισημαίνεται ότι η αποτροπή της μεθόδευσης για την ανεύρεση 180 βουλευτών κατά την ψηφοφορία του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας «αποτελεί μέγιστο ζήτημα δημοκρατίας και ταυτόχρονα προϋπόθεση για να εκφραστεί αυθεντικά η λαϊκή βούληση». Ωστόσο δεν λείπει η εκτενής αυτοκριτική.

 

«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι δυνάμεις μας σημείωσαν ένα μεγάλο βήμα μπροστά, πίσω όμως από την πολιτική μας επιρροή και τις προσδοκίες μας», συμπληρώνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι παρατηρήθηκαν «αρνητικά φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών φιλοδοξιών, κλειστών κομματικών διαδικασιών και αχρείαστων εντάσεων». Στο ίδιο μοτίβο παρατηρείται ότι στον τομέα των ευρωεκλογών υπήρξαν «λανθασμένες κινήσεις, υπερβολικός συγκεντρωτισμός, αυτονόμηση υπηρεσιακών κέντρων και ενέργειες που έθιγαν την ίδια την ψυχή της Αριστεράς».

 

Η ηγεσία του κόμματος προκρίνει τη συγκρότηση ενός κινήματος και μιας συμμαχίας «πλατιάς, δημοκρατικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής», με δυνάμεις που θα συγκλίνουν «σε ένα αντιμνημονιακό, αντινεοφιλελεύθερο, δημοκρατικό πρόγραμμα», συγκεκριμένο και συνεκτικό, που θα περιλαμβάνει τις άμεσες ενέργειες και «ριζοσπαστικές αλλαγές, με αρχή, μέση και τέλος, με ρεαλισμό και όραμα».

 

Οσον αφορά δε τις συμμαχίες στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι θα πρέπει «να ανοίξουμε πλατιά τις πόρτες μας σε όλους όσοι, χωρίς ιδιοτέλεια, θέλουν να προσφέρουν στον στόχο της ανατροπής». Αυτό μεταφράζεται σε απεύθυνση στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον χώρο της Οικολογίας, στις «πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους που συναντηθήκαμε προεκλογικά στη στήριξη της υποψηφιότητας του σ. Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», καθώς και σε όσους «έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μιας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής». Οσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή της σημειώνει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με εκείνους «που έρχονται σε ρήξη με τα μνημόνια, που αναζητούν πολιτική διέξοδο για τη χώρα σε αριστερή, αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση».

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως οι διεργασίες στο επίπεδο των τάσεων. Στην Κ.Ε. έχουν ήδη αποσταλεί ή αναμένεται να κατατεθούν τουλάχιστον οκτώ κείμενα με επιμέρους παρατηρήσεις, αριθμός πρωτοφανώς μεγάλος για διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων υπάρχει το κείμενο των «53», που άλλωστε καθόρισε εν πολλοίς τη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα και ενέθεσε αρκετά σημεία αυτοκριτικής για την προεκλογική περίοδο.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η κατάθεση ξεχωριστών κειμένων από στελέχη της πλειοψηφίας, που μέχρι πρότινος μοιράζονταν κοινές απόψεις επί αρκετών ζητημάτων και συντάσσονταν με την προεδρική «γραμμή». Αφ’ ενός κοινό κείμενο έχουν γράψει και θα καταθέσουν οι Γιάννης Μηλιός και Σπύρος Λαπατσιώρας, που στρέφεται πλέον κατά της υποχώρησης «του αιτήματος για «αναδιανομή / να πληρώσουν οι πλούσιοι», ως οργανωτικού στοιχείου του λόγου του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του αιτήματος για «παραγωγική ανασυγκρότηση»». Αφ’ ετέρου κείμενο θα καταθέσει ο Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος υπερασπίζεται την «παραγωγική ανασυγκρότηση με σαφές κοινωνικό πρόσημο».

 

Παράλληλα κείμενο θα καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα, με αιχμή κυρίως τις συμμαχίες και την κομματική λειτουργία. Αναμένεται μάλιστα να κατατεθούν τροπολογίες επί αυτών των σημείων, καθώς τα καταψήφισε στη συνεδρίαση της Π.Γ. την Πέμπτη.

 

Από τη Σοσιαλιστική Τάση

 

Δύο κείμενα προβληματισμού θα κατατεθούν επίσης από στελέχη προερχόμενα από τη Σοσιαλιστική Τάση: ένα από τους Αλ. Μητρόπουλο και Δ. Τεμπονέρα και ένα, με σαφή πατριωτική κατεύθυνση, από τους Π. Κουρουμπλή, Δ. Τσουκαλά, Γ. Μιχελογιαννάκη, Κ. Χρυσόγονο και Αντ. Κοτσακά. Στελέχη της τάσης υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν τίθεται ζήτημα να «χωρίσουν οι δρόμοι τους», απλώς καταγράφηκαν θέσεις σε θέματα που η κάθε πλευρά θεωρεί σημαντικότερα. Κείμενο έχει γράψει και ο Β. Ασημακόπουλος από τον «Νέο Αγωνιστή», ενώ τη δική τους οπτική θα καταθέσουν και τα στελέχη της Κομμουνιστικής Τάσης.

 

Παράλληλα, οι Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου από την ΚΟΕ θέτουν την ανάγκη ύπαρξης «αντιμνημονιακού» προσήμου στις συμμαχίες. Δήλωσαν ότι απαιτείται «μια πλατιά κοινωνική, δημοκρατική, αντιμνημονιακή συσπείρωση για τη σωτηρία της χώρας και της κοινωνίας».